REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Poliţiştii de la Rutieră "închid ochii" când şoferii îşi fac semne în trafic

Poliţiştii de la Rutieră "închid ochii" când şoferii îşi fac semne în trafic

Replica API 26 august 2013 | 00:00 165

O metodă bună de prevenire a tragediilor

O metodă bună de prevenire a tragediilor

Flash-uri scurte, lungi, avarii, semnalizări - toate reprezintă elemente din abecedarul şoferilor. Vorbim de un "limbaj al semnalizărilor", care s-a dezvoltat de-a lungul anilor, menit să atenţioneze sau chiar să exprime un semn de mulţumire. În plus, chiar există un loc pe site-ul de socializare Facebook, unde şoferii postează regulat în ce zone şi la ce ore au dat nas în nas cu radarele. Poliţia Rutieră spune că nu este un lucru rău, întrucât astfel se evită tragediile.

Nu de puţine ori ne-am confruntat cu expresia "ne-am înţeles din priviri", ceea ce îmseamnă că limbajul trupului are un cuvânt puternic în temelia unei bune înţelegeri. În aceeaşi categorie s-a dezvoltat şi limbajul semnalizărilor între şoferi, care, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un real manual ce trebuie memorat de orice participant la trafic. Fie că este vorba de curtoazie sau de atenţionare, cert este că deja s-a format un obicei, un fel de "folclor" al şoferilor. Tipurile de semnale nu prea diferă de la ţară, la ţară, iar în România sunt foarte bine cunoscute. Spre exemplu, aşa numitele flash-uri, care se dau de către autoturismele aflate în trafic, din spate, reprezintă o cerinţă, şi anume autoturismul din faţă ar cam trebui să se dea de pe banda cu pricina, să facă loc celui grăbit. Flash-uri de la maşinile de pe contrasens indică faptul că pe undeva prin zonă se află un echipaj al Poliţiei Rutiere, un radar. Dacă flash-ul este scurt, din partea maşinilor de pe contrasens, înseamnă că se circulă cu fază lungă, avariile indică un semn de mulţumire sau de scuze, iar lista poate continua. De asemenea, mai există şi participanţi la trafic, care, atunci când observă că vrei să te angajezi într-o depăşire, te averizează că nu e momentul, că vine un autoturism de pe contrasens, prin semnale luminoase. Însă, revenind la partea cu avertizarea că exisată echipaje de poliţie în trafic, şoferii au ajuns atât de departe, încât au şi făcut o pagină de Facebook, unde fiecare postează câte o fotografie cu radarul întâlnit, ora şi locul din Constanţa. Este legal ceea ce se întâmplă? Şeful Poliţiei Rutiere din Constanţa a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, că nu este deranjat de astfel de metode, întrucât rolul rutieriştilor este acela de a preveni, nu de a sancţiona. "Nu ne deranjează. Şi noi facem publice locurile pe unde sunt amplasate radarele. Până la urmă şi atenţionarea aceasta între ei duce la un lucru bun: se circulă mai încet şi astfel se evită încălcarea legilor", a declarat, pentru "Replica", Ciprian Sobaru, şeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108