REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ponta a anunţat la Constanţa gazoducte goale: România şi Moldova trebuie să fie cât mai puţin dependente de importul de gaze

Ponta a anunţat la Constanţa gazoducte goale: România şi Moldova trebuie să fie cât mai puţin dependente de importul de gaze

Replica API 13 august 2014 | 00:00 91

Incredibil!

Incredibil!

Premierul Victor Ponta a întreprins, marţi, o vizită la Constanţa, alături de compania americană ExxonMobil şi Petrom, anunţând că România şi Republica Moldova trebuie să fie cât mai puţin dependente de importul de gaze şi speră că acest lucru se va întâmpla în trei-patru ani. Ponta s-a deplasat pe platforma maritimă Ocean Endeavor din zona românească de ape adânci a Mării Negre, unde companiile menţionate efectuează foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze naturale. Operaţiunile se desfăşoară la Sonda Domino 2 din perimetrul Neptun, situată la aproximativ 200 de kilometri în larg şi la o adâncime de aproximativ 800 de metri.

"Am fost însoţiţi de reprezentanţi ai companiei Exxon şi ai companiei Petrom, am fost să vedem faptul că investiţia şi operaţiunile de prospectare, în Marea Neagră, se desfăşoară conform calendarului. Nu pot decât să îmi doresc ca veştile bune de până acum să se şi confirme, pentru că e vorba despre nişte confirmări ulterioare. Probabil, până la sfârşitul anului, vom şti sigur dacă resursele descoperite sunt într-adevăr semnificative, pentru că România are nevoie să fie independentă energetic. Din două motive. Politic, cel puţin pe termen scurt şi mediu, dacă nu chiar lung, relaţiile economice cu Rusia vor fi din ce în ce mai proaste, e foarte clar acum acest lucru. Deci, să putem să ne asigurăm din resursele noastre proprii gazele, e un obiectiv strategic fundamental. În al doilea rând, pentru că merg la Chişinău, dăm drumul la gazoduct, dar trebuie să avem şi gaze, ca să le punem pe gazoductul spre Moldova. Noi, avem obligaţia să ne gândim la independenţa energetică pentru România şi Moldova. Din acest punct de vedere, explorările şi expediţiile pe care le fac Exxon şi Petrom, vorbim despre sume foarte mari, numai în acest perimetru, sunt investiţii de peste un miliard de dolari. Pe platformă, sunt 45 de ingineri tehnicieni români, pe tură, 90 cu totul, care fac să se lucreze în condiţii tehnice de cel mai înalt nivel şi, în urma contractului semnat cu Transgaz, OMV, Exxon, avem garanţia că, imediat ce începe exploatarea resurselor descoperite, vor intra în sistemul nostru naţional. Primul beneficiar va fi România şi, evident, Moldova", a precizat Ponta, în cadrul unei conferinţe care a avut loc pe aerodromul Tuzla. "Nu avem resurse suficiente încă (de gaz - n.r.), exploatările şi explorările convenţionale au un anumit nivel, însă ne bazăm şi pe ce se găseşte şi se poate exploata din Marea Neagră şi, eventual, alte resurse. În ceea ce priveşte resursele neconvenţionale de gaze, nu avem încă rezultatele. Când le vom avea, atunci ştim dacă ne agităm sau nu. Dacă nu avem resurse, toată cearta a fost degeaba. Dacă avem resurse, va fi stabilit pe baza unei legislaţii privind protecţia mediului să ştim ce facem cu acele resurse. Deocamdată, ne-am certat fără să ştim dacă avem sau nu resurse sau, mă rog, nu ştiu dacă ne-am certat, poate a fost, aşa, doar o mică neînţelegere", a concluzionat Ponta.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108