REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ponta: Trebuie să schimbăm în primăvară sistemul de vot, sper să ne lase CCR

Ponta: Trebuie să schimbăm în primăvară sistemul de vot, sper să ne lase CCR

Replica API 14 decembrie 2012 | 00:00 159

Premierul Ponta a afirmat că doreşte reducerea numărului de parlamentari şi că sistemul electoral trebuie schimbat, adăugând ironic că trebuie văzut "dacă ne lasă CCR".

"Din punctul meu de vedere, reforma electorală trebuie făcută imediat, în prima sesiune. În sesiunea februarie-iunie trebuie făcut un forum constituţional în care să intre nu numai parlamentarii diverselor grupuri, dar vreau să cred că vor intra şi specialişti constituţionalişti, oameni din societatea civilă care să vină cu o propunere. E clar că trebuie să renunţăm la legea actuală, şi sper să ne lase Curtea, că nu ne-a lăsat să renunţăm la legea actuală în iunie. Nu ştiu ce calcule au fost", a susţinut Ponta, la Bruxelles.

El a mărturisit că a fost descumpănit de comunicatul CCR de astăzi menţionând că înţelege din el că judecătorii CCR susţin că Parlamentul trebuie să aibă fix 300 de membri. "Dacă acum CCR adaugă că nu va permite niciun fel de lege electorală decât cea cu 300 de parlamentari şi unicameral e o problemă şi mai mare. Dacă vrem să facem bicameral şi să avem 200 de parlamentari, înseamnă că nu ne lasă Curtea? Rămânem cu 600? E foarte ciudat comunicatul Curţii. Sigur că ei vor să se dezvinovăţească. N-au ştiut atunci când ne-au respins legea că o să se înmulţească atât de tare parlamentarii. Ei s-au gândit să nu câştigăm noi prea mult (...) Nici să reducem nu ne lasă? Ar fi groaznic să nu mă lase să reduc la 200 de parlamentari", a adăugat premierul.

"Sigur, este obligatoriu să reducem numărul de parlamentari. Dar tocmai de aceea m-am speriat de comunicatul Curţii. Adică dacă nu sunt fix 300 nu ne lasă. Dacă sunt 302?", s-a mai întrebat şeful Guvernului.

În plus, el a acuzat din nou CCR că a respins din raţiuni politice legea uninominalului pur iniţiată de el şi Crin Antonescu. "La o lună după ce am avut majoritate în Parlament, noi am adoptat în Parlament o lege care reducea numărul de parlamentari. i CCR nu ne-a lăsat. A declarat-o neconstituţională pe principiul că nu a fost cu un an înainte. Sigur, CCR nu avea datoria să constate că cu un an înainte n-aveam noi majoritate, avea PDL-ul. Am susţinut, am votat şi am adoptat în Parlament o lege care trimitea în Parlament doar pe cei care au câştigat colegiile. Din păcate, CCR nu ne-a lăsat şi avem 390 de câştigători de colegii de la USL şi doi câştigători de colegii de la PDL", a insistat Ponta.

"E clar că în primăvară trebuie să decidem care-i sistemul de vot. Cel actual s-a dovedit un eşec pentru că nimeni nu s-a aşteptat în 2008 că o să ajungem la situaţia din 2012", a conchis liderul PSD.

În urma criticilor că a contribuit indirect prin menţinerea actualei legi la sporirea numărului de aleşi, CCR transmite printr-un comunicat că în motivarea deciziei respective a considerat contra Constituţiei neimplementarea referendumului privind plafonarea la 300 a membrilor Legislativului.

Citând din propria decizie nr.682 din 27 iunie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.473 din 11 iulie 2012, Curtea aminteşte că a constat că "opţiunea poporului în sensul reducerii numărului de parlamentari nu a format obiectul niciunei reglementări legislative (...) Or, referendumul, indiferent de caracterul său - decizional sau consultativ - cum este cazul referendumului naţional din anul 2009, reprezintă o modalitate de exercitare a suveranităţii naţionale". Invocând o altă decizie, 419 din 26 martie 2009, CCR mai atrage atenţia că "reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61".

Victor Ponta a spus marţi că "judecătorii Curţii au o mare răspundere", deoarece acum avem "inflaţie" de parlamentari care au pierdut alegerile.

sursa: newsin.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108