REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Poteleanu: Laboratoarele vor fi obligate să facă raportări zilnice pe site-ul CJAS, să ştie pacientul ce plafon există pentru analize

Poteleanu: Laboratoarele vor fi obligate să facă raportări zilnice pe site-ul CJAS, să ştie pacientul ce plafon există pentru analize

Replica API 23 mai 2014 | 00:00 168

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Dragoş Poteleanu, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc joi, 22 mai, faptul că s-a aprobat contractul cadru prin Hotărârea de Guvern nr. 400. Astfel, managerii de spitale, laboratoare, sunt aşteptaţi în perioada următoare să intre în contract cu CJAS. Fondurile alocate spitalelor vor fi mai "consistente", a ţinut să accentueze preşedintele CJAS. "Urmează să fie publicate normele de aplicare. Începând cu data de 2 iunie CJAS va intra în perioada de contractare cu toţi furnizorii de servicii medicale care vor dori acest lucru", a declarat preşedintele CJAS.

Contractul cadru vine cu o serie de modificări de substanţă, respectiv introducerea pachetelor de servicii de bază, cât şi a pachetului minimal de servicii. Laboratoarele vor fi obligate să facă raportări zilnice pe site-ul CJAS, să ştie pacientul ce plafon există pentru analize. Măsura a fost luată în vederea eficientizării banului public. Laboratoarele care refuză să raporteze datele solicitate prin lege riscă să fie amendate. "Diferenţa dintre cele două este că primul se acordă asiguraţilor, iar pachetul minimal de servicii se adresează celor care nu pot face dovada calităţii de asigurat. Fiecare dintre ele cuprinde caracteristici clare la serviciile acordate. Va fi o creştere a sumelor pe zona de analize de laborator, Radiologie şi Imagistică, cu o medie de 20 şi 30%. O nouă prevedere foarte importantă pentru asiguraţi este că laboratoarele vor fi obligate în fiecare zi să reporteze pe site-ul CJAS consumul. Cei care doresc să apeleze la serviciile medicale vor ştii în permanenţă care din unităţile respective mai au plafon. Se încearcă prin acest lucru a se elimina lista de aşteptare. Efectiv având informaţia că un furnizor sau altul are plafon, pacienţii se vor îndrepta în zona respectivă şi vor face analizele. Vorbim de un mai bun control al banilor. Toate acestea se coroborează şi cu sistemul electronic de sănătate şi cu cardul de sănătate. Toate acestea au ca scop eficientizarea banului în sistemul public de sănătate", a explicat Dragoş Poteleanu. Totodată, prescripţiile medicale se vor putea face fracţionat, în baza unei scheme de tratament, pentru cei care erau nevoiţi să urmeze un tratament pentru 90 de zile.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108