REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Prebiotice și probiotice: care sunt diferențele și ce roluri îndeplinesc

Prebiotice și probiotice: care sunt diferențele și ce roluri îndeplinesc

Replica API 6 august 2021 | 00:00 447

Probioticele și prebioticele sunt două subiecte destul de mari când vine vorba de nutriție, mai ales în zilele noastre. Tocmai de aceea, este bine să cunoști diferența dintre acestea, cât și modul în care te ajută fiecare.

Sursa foto: Shutterstock

Deși cuvintele probiotice și prebiotice par similare, cele două joacă roluri diferite în ceea ce privește sănătatea ta. Probioticele sunt bacterii benefice, în timp ce prebioticele sunt alimentele pentru aceste bacterii. În acest articol îți vom explică tot ce trebuie să știi despre prebiotice și probiotice.

Ce sunt probioticele și prebioticele?

Atât prebioticele, cât și probioticele sunt importante pentru a susține sănătatea corpului uman. Cu toate acestea, ele îndeplinesc roluri diferite:

Probioticele - acestea sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente. Ele pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate.

Prebioticele - aceste substanțe provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte, din fibre), pe care oamenii nu le pot digera. Bacteriile benefice din intestinele tale mănâncă aceste fibre.

Bacteriile care trăiesc în tractul gastro-intestinal, denumite în mod colectiv flora intestinală sau microbiota intestinală, îndeplinesc multe funcții importante în corp.

Consumul unor cantități echilibrate de prebiotice și de probiotice te poate ajută, în sensul că așa îți asiguri un echilibru corespunzător al acestor bacterii, lucru care ar trebui să îți îmbunătățească starea de sănătate.

Cum influențează alimentele flora intestinală?

Alimentele pe care le mănânci joacă un rol important în echilibrul dintre bacteriile "bune" și cele "rele" din intestine. De exemplu, o dietă bogată în zahăr și o dietă bogată în grăsimi influențează bacteriile intestinale în mod negativ, permițând tipurilor dăunătoare să se dezvolte în exces.

O dată ce hrăneșți în mod regulat bacteriile "rele", acestea sunt capabile să se dezvolte mai rapid și să colonizeze anumite zone cu ușurință, tocmai pentru că nu există suficiente bacterii bune pentru a le împiedică pe acestea.

Totodată, bacteriile "dăunătoare" te pot facesa absorbi mai multe calorii decât persoanele care au un echilibru sănătos al florei intestinale, care au tendința de a fi persoane mai slabe.

Ce alimente sunt prebiotice?

Înainte de a merge la farmacie și de a cumpăra suplimente scumpe cu prebiotice, amintește-ți că multe alimente conțin în mod natural acești aliați, iar asta pentru că prebioticele sunt tipuri de fibre care se găsesc în legume, fructe și leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Aceste tipuri de fibre nu sunt digerate de stomacul oamenilor, însă bacteriile tale "bune" din intestine le pot digera. Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

• leguminoasele, diversele soiuri de fasole și mazăre,

• ovăzul,

• bananele,

• fructele de pădure

• anghinarea de Ierusalim,

• sparanghelul,

• frunzele proaspete de păpădie, care pot fi folosite în salate,

• usturoiul,

• prazul,

• ceapă.

Bacteriile bune din intestine transformă fibrele prebiotice într-un acid gras cu lanț scurt, adică un compus chimic numit acid butiric. Acesta a fost îndelung studiat și s-a demonstrat că are efecte antiinflamatoare în interiorul colonului. De asemenea, el blochează dezvoltarea celulelor canceroase și este de ajutor celulelor sănătoase, asigurându-le "combustibilul" necesar astfel încât să se dezvolte și să se dividă în mod normal, potrivit healthline.com, citat de doc.ro.

Pe scurt, prebioticele sunt digerate de bacteriile din intestine. Aceste tipuri de fibre aduc nutrienți pentru bacteriile care susțin digestia sănătoasă și funcționarea sistemului imunitar.

Ce alimente sunt probiotice?

Există foarte multe alimente probiotice, care conțin în mod natural bacterii folositoare, cum este și cazul iaurtului. Un iaurt simplu, de calitate bună, cu culturi vii poate fi un adaos excelent pentru dietă ta, dacă vrei să consumi mai multe bacterii benefice.

Alimentele fermentate sunt o altă opțiune excelență, pentru că și ele conțin bacterii benefice care prosperă în mediile în care există zaharuri naturale sau fibre naturale prezente în alimente.

Exemple de alimente fermentate sunt:

• varză acră,

• kimchi,

• ceaiul Kombucha,

• chefirul,

• unele tipuri de murături (nepasteurizate),

• alte tipuri de legume murate (nepasteurizate).

Dacă îți propui să mănânci mai multe alimente fermentate pentru a te bucură de beneficiile lor în materie de probiotice, asigura-te că acestea nu sunt pasteurizate, pentru că acest proces ucide bacteriile.

Unele dintre aceste alimente pot fi considerate și simbiotice, deoarece ele conțin atât bacterii benefice, cât și o sursă prebiotică de fibre cu care aceste bacterii se pot hrăni. Un exemplu de aliment simbiotic este varză murată, extrem de îndrăgită și foarte folosită de gospodinele din România.

Există și suplimente cu probiotice (pilule, capsule sau lichide) care conțin bacterii vii benefice. Nu toate conțin același tip de bacterii sau aceleași concentrații. Cere sfatul medicului înainte de a lua suplimente cu probiotice, întrucât el îți poate explică de ce trebuie să le iei sau nu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108