REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Preşedintele BVB: Trebuie să ne facem propria pensie privată, investind cu cap, nu păstrând banii în conturi de salarii sau de economii

Preşedintele BVB: Trebuie să ne facem propria pensie privată, investind cu cap, nu păstrând banii în conturi de salarii sau de economii

Replica API 26 martie 2019 | 00:00 311

Lucian Anghel

Noi, singuri, trebuie să ne facem propria pensie privată, investind cu cap, nu păstrând banii în conturi de salarii sau de economii, care au o dobândă sub inflaţie, a declarat, luni, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel, într-un eveniment de educaţie financiară adresat elevilor .

"Vă imaginaţi că mâine împliniţi 65 de ani şi vă pensionaţi. Imaginaţi-vă câţi euro aţi avea nevoie pe lună ca pensie privată în plus faţă de pensia de stat - Pilonul I. Fiecare îşi pune în minte o sumă, în euro, pe lună. Am să vă dau un exemplu: să zicem că eu mi-aş propune, pentru exemplu didactic, 100 de euro. La 100 de euro pe lună, înmulţim cu 12 ca să vedem câţi euro avem într-un an de zile. La 100 de euro ori 12, reiese că am nevoie de 1.200 de euro, într-un an. Această sumă de 1.200 de euro o înmulţim cu 20 şi în cazul meu îmi dă o sumă de 24.000 de euro, pentru 100 de euro, pensie privată în plus faţă de ce îmi dă statul. Cam asta e suma de bani pe care voi ar trebui să o strângeţi, la suma pe care voi v-aţi propus-o să o aveţi ca pensie privată, în momentul în care vă pensionaţi. Einstein spunea: "Cine înţelege puterea dobânzii compuse o încasează, cine nu o înţelege, plăteşte". Ar fi bine să o înţelegeţi. Nu există elev de liceu din Marea Britanie care să nu cunoască această regulă. Este o regulă pe care o învaţă, de fapt, în şcoala generală", a afirmat Anghel.

Preşedintele BVB a punctat, totodată, că pentru a economisi o sumă de bani, pe lună, este nevoie de respectarea unor reguli de bază şi de o optimizare a cheltuielilor.

"Faptul că e o sumă mare, trebuie să vă dea de gândit că această sumă o puteţi obţine numai pe perioade lungi de timp. Deja când veţi avea primul salariu, ar fi bine să vă gândiţi dacă trebuie să puneţi ceva deoparte. Regula lui 20 mai spune că, în mod normal, ar trebui să economisiţi 20% din veniturile voastre, pe care le încasaţi lună de lună. Nu puteţi face asta? Trebuie să optimizaţi cheltuielile. Sunt nişte reguli de bază, nu sunt complicate, nici nu trebuie să avem aşteptări false şi cred că este esenţial, din ce în ce mai mult, să ne bazăm pe noi, nu pe altcineva că ne va ajuta când ne vom pensiona. Noi singuri trebuie să ne facem propria pensie privată, din propriile investiţii, investind cu cap, nu păstrând banii în conturi de salarii sau de economii, care au o dobândă sub inflaţie. În America, unde există o piaţă de capital mult mai dezvoltată, există regula "100 minus vârsta". Deci, dacă voi aveţi 20 de ani, 100 minus 20 de ani înseamnă că 80% din plasamentele mele, din ce aş putea eu să investesc, ar trebui să investesc pe bursă, în acţiuni, nu în depozite bancare, nu carduri de salarii, nu conturi de economii. Pentru un american, aşa este regula", a menţionat Lucian Anghel.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au organizat, luni, evenimentul de deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare, adresat elevilor care vor să afle cum funcţionează o bursă şi piaţa de capital din România.

Evenimentul face parte din Global Money Week (GMW), o iniţiativă organizată la nivel mondial care, anul acesta, are loc. in perioada 25 - 31 martie. GMW este iniţiată şi coordonata de Child & Youth Finance International şi implica organizarea de evenimente şi diverse activităţi al căror scop este de a inspira copii şi tinerii să înveţe despre bani, economisire, despre posibilităţile de angajare şi cum să devină antreprenor.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai sa fie! Avem trecut glorios cu actiuni care se cumparau pe nimic ca sa faca avere cativa. Tineri, investiti pe bursa ca sa aveti si voi feneiul vostru. Nu exista varianta de economii pentru pensie privata in sistem economic socialisto-colonial. Clar. De-aia pleaca romanii din tara lor. Mincinosule!
1
0
ref .pensie privata pilon 3
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108