REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Primăria Mangalia nu poate DEMOLA focarul de infecţie de la Barăci

Primăria Mangalia nu poate DEMOLA focarul de infecţie de la Barăci

Replica API 30 ianuarie 2017 | 14:08 1362

La mâna Armatei

La mâna Armatei

Anul trecut, Primăria Mangalia a trecut la evacuarea mai multor familii care locuiesc în zona „Barăci”, cartier cunoscut pentru că aici mulţi nu au mutaţie sau acte legale de şedere. Însă, toate persoanele venite de te-miri-unde au fost tolerate de-a lungul timpului şi folosite chiar ca masă de manevră la fiecare rundă de alegeri locale. Actualul primar al Mangaliei, Cristian Radu, nu s-a sfiit însă să spună că mulţi dintre domiciliaţii de la Barăci vor fi evacuaţi sau că mulţi sunt „infractori, oameni care trăiesc din ajutorul social, nu plătesc utilităţi şi nu vor să muncească”.

În luna noiembrie a anului trecut, directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei Mangalia, Claudiu Stamate, a reuşit să pună în aplicare hotărârile judecătoreşti definitive obţinute în sensul evacuării a nu mai puţin de 8 familii care ocupau fără drept imobile situate pe strada M.I. Dobrogeanu (la „Barăci”). Mai mult, la momentul actual, Judecătoria Mangalia a definitivat alte procese având ca speţă evacuarea: există 7 hotărâri definitive care vizează familii din imobilele ocupate abuziv sau rău-platnici, iar alte 20 de dosare sunt în curs de judecare.

Pe măsură ce aceste familii vor fi evacuate şi se vor elibera locuinţele, o parte din aceste construcţii, fără grupuri sanitare ori instalaţii electrice corespunzătoare şi cu grad de risc avansat de distrugere în caz de cutremur, vor fi demolate, dau asigurări reprezentanţii Primăriei Mangalia. „Nu putem estima un termen în timp a demolarii efective, din cauza faptului că situaţia juridică a acestor construcţii nu a fost reglemetată de-a lungul anilor, imobilele respective fiind preluate în anul 1984 de la Ministerul Apărării Naţionale.

Instituţia noastră a iniţiat procedura de intabulare /cadastrare a acestor construcţii, fiind un demers obligatoriu prin legislaţie în caz de demolare şi adresându-ne către MApN, cu scopul de ne a ne ajuta în dobândirea actului ce a făcut obiectul transmiterii terenului aferent construcţiilor către municipiul Mangalia, aceasta din urmă neavând respectivul document în arhivele sale”, au declarat, pentru „Replica” de Constanţa, reprezentanţii Primăriei Mangalia.

Ce spune legea, care este situaţia la „Barăci” şi cum vede primăria viitorul

Conform legislaţiei în vigoare care prevede faptul că nu se pot face evacuări în timpul sezonului rece între 01.12.2016-31.03.2017, SPAS Mangalia va proceda la evacuarea familiilor care fac obiectul dosarelor existente pe rolul instanţei, după data de 1 aprilie, a.c. De precizat că la „Barăci” locuiesc 90 familii (330 persoane), din care aproximativ 25-30 familii locuiesc fără forme legale, iar din restul de 60 ce au contracte valabile, mai bine de jumătate înregistrează restanţe la chirie. Toţi aceştia vor fi evacuaţi după finalizarea proceselor în instanţă. Cele 6 construcţii (aşa zise „barăci”) vor fi demolate pe măsură ce se vor elibera, urmând ca zona să fie igienizată şi repusă în valoare, prin construcţia de noi blocuri, alături de modernizarea unor structuri de clădiri abandonate cu fonduri europene sau guvernamentale.

Mare parte din aceste persoane ce populează zona "Barăci" nu au fost cetăţeni ai Mangaliei până în anii 2001-2003. Din cei aproximativ 180 de adulţi, doar 17 sunt angajaţi cu forme legale şi încă 28 sunt pensionari. O problemă şi mai mare o constituie privarea celor mici de o educaţie adecvată, întrucât mulţi dintre acei părinţi nu îşi duc copiii la gradiniţă sau la şcoală.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ar trebui sa ne amintim ca aceste persoana care azi traiesc acolo sunt pur si simplu nepotiii celor care traiau in vila CFR cu cati va ani in urma ceea ce inseamna ca nu rezolvam nimic DACA II EVACUAM LA INFINIT .CA E ILEGALA EVACUAREA DACA UNU DINTRE EI AR AVEA SUFICIENTA EDUCATIE SA DEA STATUL ROMAN SI PRIMARIA IN JUDECATA PROBABIL O SA FITI OBLIGATI SA CAZATI LA SIEMENS ...... PUP TUTUROR CELOR CARE LOCUIES IN BARACI DIN SOLIDARIETATE UMANA .... CRED CA UN ,,SUS PUS,, E INTERESAT DE ACEL TEREN..... CA IN CAZUL VILEI CFR.
1
0
ciocu mic vedeti ca treaba se face, ca este treaba moale asta este, atat pot face !
2
0
Mai,in camp stau cei cu vile si piscine,pe ei lasati-i la centru in vizorul primariei,sa-i numere in fiecare zi , sa nu lipseasca vro unul.
2
0
Bai rasistilor, ce aveti mai cu saracii tigani? Toata ziua numai sa le dati foc, sa ii omorati, dar e frumos asa? Hai mai bine sa punem mana de la mana si sa ii ajutam. Uite, eu pun la bataie 5 l...de benzina
14
1
Nu sunt gay si nici nu am afaceri cu tiganii, dar sunt de parere ca nu trebuie sa le dati foc cu ei in baraci doar pentru ca asculta manele si isi doresc valoare si bmw fara o zi pe cartea de munca. Eu zic ca inainte sa ii dati mai intai afara, sa le gasiti locuri in camin de nefamilisti sau la marginea orasului pe camp. Abia dupa aia sa le dati foc
4
8
Renuntati la chiria aia si da-tii afara ca pe o masea stricata ca a nenorocit orasul cu atatea furaciuni,batai etc.Problema este ce faceti cu cei care locuiesc in Mangalia cu forme legale si de la care aveati asigurate cel putin 250 voturi?
12
1
Antonescu de traia,pe tigani ai omora!
18
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108