REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Primăria Ovidiu se pune pe treabă: uneşte Faleza Ovidiu de Debarcader

Primăria Ovidiu se pune pe treabă: uneşte Faleza Ovidiu de Debarcader

Replica API 28 noiembrie 2017 | 00:00 732

Proiecte finanţate din fonduri europene

Proiecte finanţate din fonduri europene

Daniel ALBU

Locuitorii oraşului Ovidiu se vor putea bucura, anul viitor, de întreaga promenadă amenajată de autorităţile locale pe malul lacului Siutghiol. Este vorba despre un proiect cu finanţare europeană, care prevede unirea parcului Faleză Ovidiu cu debarcaderul, potrivit viceprimarului localităţii, Doru Cumpănaşu.

„În baza finanţării europene, am avansat demersurile privind extinderea parcului Faleză Ovidiu. Aşteptăm să semnăm contractul şi să ne apucăm de treabă”, ne-a declarat viceprimarul oraşului. De remarcat că la o distanţă mică de Faleza Ovidiu se află un aşezământ antic, milenar, denumit „castrul roman”, care face obiectul unui alt proiect, cofinanţat din bani europeni, denumit „sit arheologic Ovidiu – conservare, reconstituire parţială şi punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a castrului roman“.

Lucrările privind acest proiect ar fi trebuit să înceapă în urmă cu circa jumătate de an, însă, aşa cum se obişnuieşte în astfel de situaţii, apar şi contestaţiile. „Proiectul privind lucrările la castrul roman a fost deblocat, în sfârşit, asta după ce a tot fost contestat timp de 6 luni. Abia acum am reuşit să-l deblocăm şi să mergem mai departe”, a mai declarat, pentru „Replica”, Doru Cumpănaşu.

Scurt istoric

Pentru cei care nu cunosc istoria acestui aşezământ antic, ce folosea drept fortificaţie, a fost descoperit în aniii 70 şi înscris în Lista Monumentelor Istorice. Deşi rădăcinile localităţii Ovidiu, în general, sunt adânc înfipte în sitorie, ducând până la perioada paleoliticului mijlociu, cercetările arheologice au demonstrat că perioada cea mai profundă de locuire a fost pe vremea traco-get, urmată de cea geto-romannă.

Întrucât proprietarul terenului aferent castrului roman este oraşul Ovidiu, administraţia locală doreşte să-l pună în valoare şi să-l promoveze ca obiectiv turistic, asta după ce vor fi finalizate lucrările de conservare şi reconstruire parţială a acestuia. Potrivit proiectului, ruinele castrului vor fi decopertate reconstruite parţial, va fi construit o clădire separată pentru spaţii tehnice, grupuri sanitare şi o incintă pentru vizitatori.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108