REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Primarii din Constanţa vor salarii mai mari, nu pensii speciale

Primarii din Constanţa vor salarii mai mari, nu pensii speciale

Replica API 28 decembrie 2015 | 00:00 223

În atenţia parlamentarilor:

În atenţia parlamentarilor:

Guvernul a sesizat, sâmbătă, Curtea Constituţională pentru a se verifica constituţionalitatea legii pensiilor speciale pentru aleşii locali. Executivul consideră că legea adoptată de Parlament încalcă mai multe articole din Legea Fundamentală, „instituind un regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali”. Guvernul consideră că există peste 16.000 de beneficiari ai acestei legi, precizând că acordarea acestor pensii ar adânci deficitul bugetar şi ar agrava stabilitatea cadrului fiscal bugetar. Sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurararea finanţării pentru indemnizaţiile nou create.

Aleşii locali declară însă că ei nu vor pensii speciale, ci salarii mai mari. Pentru că, spun ei, un „surplus” la pensie nu compensează salariile cu care trebuie să se întreţină acum pe ei şi familiile lor. Spre exemplu, primarul din Crucea, Gheorghe Frigioi, a declarat pentru „Replica”: „Aleşii locali nu au cerut niciodată pensii speciale. Nici nu şi le-au votat şi nici nu au cerut. În toate protocoalele pe care le-am avut cu Guvernul, nu s-a cerut aşa ceva. Nu cred că îşi are rostul să dăm pensii speciale şi tot felul de chestii de genul acesta.

Dacă vor oameni capabili în administraţie, ar trebui să se gândească la salarizare. Pentru că un om care are capacitate, care are studii, se duce într-o companie mare şi ia un salariu pe măsură şi nu vine să îşi bată capul într-o primărie. Aici responsabilităţile sunt mult mai mari decât într-o firmă, oamenii îţi cer, pretetenţiile sunt mari. Pentru că oamenii au ieşit afară din ţară şi au văzut ce este acolo şi atunci au pretenţii. Şi treaba unui ales local se îngreunează pe zi ce trece. Iar dacă cineva vrea să reformeze clasa politică şi la nivel de administraţie publică locală, ar trebui să se gândească la salarizare, nu la pensii speciale.

Noi ne gândim să atragem tineret, copii cu potenţial, capabili, cu pregătire, şi ăla se gândeşte la pensii? El vrea să fie remunerat. Acum vrea poate să aibă un copil, să-l dea la şcoală, să facă o casă. El are nevoie de bani acum, nu că-i promiţi tu că-i dai pensie specială. Cine apucă pensia, să fie sănătos! Nu aşa se reformează şi se atrag oameni competenţi în administraţia publică locală. Trebuie o salarizare pe măsură, ca să atragem tineri capabili, care altfel se duc către alte locuri unde sunt bine plătiţi, nu să îşi bată capul în administraţia locală.

Acel surplus la pensie care li se promite nu le mai trebuie. Ei acum îşi fac viaţa. Eu nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru că cine intră în administraţie, nu intră pentru pensie”. De aceeaşi părere este şi primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, care a declarat faptul că: „Dacă Guvernul sau Parlamentul voiau acum să facă ceva, cred că în primul rând ar trebui să facă ceva pentru cei care lucrează în administraţia publică şi au salariile pe care le au. Sunt salarii mici, salarii care nu acoperă nici un sfert din munca şi responsabilitatea pe care o au aceştia. Cred că nici unul dintre aleşii locali, mă refer la prmari, viceprimari, consilieri locali, nu au aşteptat şi nu au cerut aşa ceva – pensii speciale”.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108