REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Primăriile din judeţul Constanţa au început să-şi achite din datoriile către Regia de Drumuri

Primăriile din judeţul Constanţa au început să-şi achite din datoriile către Regia de Drumuri

Replica API 26 noiembrie 2012 | 00:00 121

Acum are cine să le deszăpezească !

Acum are cine să le deszăpezească !

De-a lungul anului, aproape toate primăriile din judeţul Constanţa au acumulat datorii către furnizori, constatând odată cu trecerea timpului că se află în imposibilitatea de a achita aceste datorii. Din fericire, Ordonanţa de urgenţă 61/2012, ce vizează rectificarea bugetară pentru cheltuielile din acest an, acordă o şansă nesperată pentru majoritatea primăriilor de a achita datoriile. Atenţie însă, actul normativ permite plătirea datoriilor care sunt mai vechi de 90 de zile. 9 noiembrie a.c., a fost ultima zi în care primarii au putut depune raportări privind situaţia bugetului local.

Datorii acumulate de primării în urma fostei administraţii

Printre cei care primăriile cu conturile suspendate din cauza unei datorii rămase de pe vremea fostei administraţii publice locale, se numără şi oraşul Băneasa, Ion Marin, a declarat pentru "Replica": "Primăria Băneasa a avut 13 miliarde lei vechi datorii, dintre care aproximativ 9-10 miliarde sunt către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) şi Iridex. Consiliul Judeţean a dat primăriei 3 miliarde care au fost direcţionate către RAJDPC. Toate datoriile pe care trebuie să le plătesc în acest moment provin din vechea administraţie, însă trebuie să direcţionez banii din bugetul local şi pentru alte proiecte. Nu pot să plătesc aceste datorii din toţi banii pe care primăria îi are, trebuie să facem şi ceva constructiv. Aceşti bani provin din rectificarea bugetului de stat, care a "împărţit" cotele defalcate din TVA către achitarea arieratelor faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări efectuate şi facturate. Ordonanţa adoptată de Guvern include şi stingerea datoriilor acumulate de primăriile care n-au mai avut bani să achite investiţiile.

Primarii promit că aceste datorii vor fi plătite până la sfârşitul anului

Deşi aceste promisiuni vin în plină campanie electorală, mulţi dintre primari au achitat o parte din datoriile către diverse societăţi sau către RAJDP, restul de bani urmând să îi dea până la sfârşitul acestui an, conform declaraţiilor acestora. Astfel, primarul comunei Vulturu, Eugen Berbec a declarat că primăria are în acest moment datorii în valoare de 50.000 lei către diverse societăţi, însă până la sfârşitul acestui an aceste datorii vor fi achitate. Primăria Vulturu a primit în aceste zile din partea Consiliului Judeţean 500.000 lei. Până la sfârşitul acestui an şi primarul comunei Topraisar, Gheorghe Stelian a promis că va achita toate datoriile pe care primăria le are. Mai precis, RAJDP are de primit trei miliarde de lei vechi din partea Primăriei Topraisar. Tot către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa au mers şi banii primăriei Pantelimon. Vasile Neicu, primarul comunei Pantelimon, a declarat că datoria primăriei a fost în valoare de 6 miliarde de lei vechi, dintre care au fost plătiţi 5 miliarde, urmând ca până la sfârşitul anului să plătească încă un miliard.

Primăriile care nu înregistrează datorii sau care au sume relativ mici de plată

Greu de crezut că există astfel de primării, mai ales dacă excludem oraşele şi luăm în calcul comunele şi satele. Cu satele am exagerat, însă Gheorghe Frigoi, primarul comunei Crucea nu a exagerat deloc atunci când a declarat pentru "Replica": "Toate datoriile au fost plătite. În prezent se plătesc doar datoriile lunare, însă tot ce a fost de plătit, s-a plătit". Nici conducerea Primăriei Cerchezu nu are motive de nemulţumire, din moment ce ne-au dat asigurări că datoria de 200.000 lei către RAJDP va fi plătită, rămânând să mai fie plătiţi 100.000 lei către alţi furnizori. Se presupune că în urma achitării acestor datorii, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri a primit peste 11 milioane de lei. Dacă această sumă nu ar fi ajuns la timp, ar fi fost în pericol lucrările de deszăpezire pentru această iarnă.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108