REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Primarul Cristian Radu, despre ‘facerile’ bugetului: ‘Guvernanţii să nu uite că ajung acolo pentru că primarii muncesc’

Primarul Cristian Radu, despre ‘facerile’ bugetului: ‘Guvernanţii să nu uite că ajung acolo pentru că primarii muncesc’

Replica API 1 februarie 2019 | 10:23 395

Cristian Radu

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a convocat Comitetul Director al AMR pentru data de marţi, 29 ianuarie 2019. S-au adus în discuţie prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2019. La finele întâlnirii, reprezentanţii AMR au declarat că procentele anunțate de președintele PSD, Liviu Dragnea, nu au fost solicitate sau dorite de primari.

Pe această temă,a proiectului de buget pe anul 2019, am stat de vorbă cu primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu. Edilul speră ca bugetul pe anul 2019 să avantajeze administraţiile publice locale, dat fiind că în anul 2018, primăriile au avut de suferit de pe urma procentului acordat de la bugetul de stat. “Am fost afectaţi de procentul acordat anul trecut, în 2018. Aştept cu mare interes şi eu aprobarea bugetului. Având în vedere dimensiunea oraşului. Noi avem 44.000 de locuitori... Să vedem suma care apare. Repet, sperăm că negocierile vor fi beneficice pentru municipii şi pentru toate localităţile din România”, a afirmat primarul Cristian Radu.

Guvernanţii, aşteptaţi mai des în teritoriu

Edilul crede că actualii guvernanţi au înţeles că se află pe funcţii datorită primarilor, de aceea speră că repratizarea banilor de la bugetul de stat va avantaja administraţiile locale. “Guvernanţii să nu uite că ajung acolo pentru că primarii muncesc. Cei din stânga au ajuns la guvernare pentru că primarii din localităţile în care au fost votaţi au muncit. Unii dintre cei care ajung în anumite funcţii sunt oarecum rupţi de realitate. Ar trebui să mai vină puţin la firul ierii, să ia legătura cu primarii, să ia legătura cu cetăţeanul, că de multe ori şi acum, în prag de europarlamentare, îi vedem, vin, fac poze, după aceea rar îi mai trec prin zonă. Sper că până la urmă să ne înţelegem, pentru că toţi avem de câştigat”, a menţionat Cristian Radu.

“Noi tot timpul am stat la mâna unui funcţionar”

Împărţirea banilor din bugetul central pe procente se realiza potrivit unui calcul greu de desluşit, astfel că primăriile nu reuşesc să aproximeze valoarea care le va fi acordată. “Noi tot timpul am stat la mâna unui funcţionar. Era vorba de un calcul, de o formulă, care era greu de aplicat, greu să ne dăm seama, să anticipăm sau să aproximăm o valoare. Şi trebuie să ştim exact pe ce sume să ne bazăm. Şi atunci este şi interesul nostru să atragem cât mai mulţi investitori, cât mai mulţi oameni care ca să investească în localitatea noastră şi în felul acesta ştim clar că impozitele se virează într-un procent considerabil în bugetele locale”, a declarat edilul.

Banii de la bugetul central să vină direct de la Guvern, nu prin Consiliul Judeţean

O altă problemă o reprezintă în continuare repartizarea banilor de către Consiliul Judeţean Constanţa către primării, care se face ţinând cont mai mult de apartenenţa la partidul care conduce instituţia judeţeană, este de părere şeful autorităţii locale.

“La fel, iar am o altă problemă. De ce trebuie să dăm putere mai mare consiliilor judeţene? De ce tot timpul Consiliul Judeţean trebuie să decidă cui dă mai mult sau mai puţin. Nu trebuie să fim ca la piaţă. Aici suntem ca la piaţă, care este mai simpatic, care dă mai mult, care oferă mai mult, care vine la mine sau nu pleacă de la mine de la partid, care mai trece pe acolo. Nu este în regulă aşa. Eu cu asta nu sunt de acord, ca banii să treacă prin Consiliul Judeţean. Aceştia să treacă direct prin administraţiile locale”, a mai subliniat primarul Cristian Radu.

Trebuie găsit un rol pentru consiliile judeţene…

În contextul dat, edilul nu vede care este rolul instituţiei judeţene. “Nu ştiu care este rolul CJC. Pentru că gestionează într-un fel sau altul, mai bine sau mai rău, banii. Dar avem şi o Prefectură, avem şi un Consiliu Judeţean. Sunt oameni care au nişte salarii, nu mici, pentru a face ceva, dar nu-mi dau seama ce. Încercăm cu toţii să facem ceva. În primul rând, primarii sunt aleşi de cetăţeni nu neapărat în funcţie de coloratura politică, ci de ceea ce spun că vor face. Şi oamenii dacă nu vor face ce îşi doresc ei, să nu te bazezi pe al doilea sau un al treilea mandat. Pe CJC nu ştiu cum îl sancţionează electoratul? Dacă mergeţi în oraşele mari să vorbiţi cu oamenii, vă spun că nu ştiu care este rolul CJC, câţi oameni sunt acolo sau ce se ocupă”, a mai afirmat primarul Cristian Radu.

Aleşii PSD-ALDE Mangalia trimişi la Guvern

Şeful autorităţii locale solicită unora dintre aleşii PSD-ALDE să lase politica şi să meargă la Guvern pentru fonduri. “Fac apel către reprezentanţii PSD - ALDE din Consiliul Local Mangalia, întrucât partidele lor sunt la puetre, ei reprezintă guvernarea.

Să meargă la Bucureşti, la Guvern, la Parlament pentru a găsi finanţare pentru toate proiectele pe care le avem în derurulare în oraşul nostru. Unii dintre consilierii PSD-ALDE critică orice proiect iniţiat de primar pentru dezvoltarea oraşului, dar nu au ridicat un deget pentru a atrage în Mangalia finanţări de la Guvernul pe care îl reprezintă”, a declarat şeful autorităţii locale.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ia gata ma bolsevicilor, Radu e cel mai tare, acum 8 ani il pupam in cur si ziceam numai de rau despre el, dar de cand mi a aruncat si mie niste paine am inceput sa il iubesc
0
0
A inteles cineva vreo logica din ce raspunde Radu Cristian in interviu? Un primar cu majoritate in consiliu zice ca nu il lasa Ozzy sa fure in liniste?
2
0
da prosti or fi consilierii ALDE-PSD sa se zbata sa aduca banuti la punga primarului, ce sa faca Raducu sa-i terfeleasca el si cu acolitii pe instante si proiecte de cai verzi pe creierul lor? Sa faci intai ce a zis si pe urma mai cade banuti la punguta Raducule
0
0
Sa aduca bani sa le dau eu miliarde prietenilor mei avocati, procurori si prietenilor de la Eforie ,Buc si Cta
3
0
Primarul are dreptate: psd e disperat ca nu maibare bani de pomeni electorale. Acum sa vedem cati consilieri locali aipsd au curajul sa zica ceva impotriva lui dragnea? Daca tac sunt ipocriti.
1
2
Vrabia Mihai Viteazu
2
0
Vreti bani sa faceti campanie electorala o investitie cu rost nu faceti veniti la Medgidia unde a venit mesia Vrabie sa vedeti ce om avem face si desface continuu numai pentru GENK , SEREF si totri acolitii lui pensionarii il cred ca de daca domnul consilier Popa care a fost cu Moinescu acum e cu Vrabie si uita ca a furat si pe vremea lui Titi alta mizerie Vrabie tipa la consilieri dar pe nea Popa drojdierul il uita ca afost Consilier in mandatul lui Moinescu asta e tara la munca mai analfabetir va voteaza lumea ca le dati bani in campanie si dupa angajati in primarii ce vreti si pe cine vret
0
0
primar ANALFABET cu liceul la seral
4
2
tu oricum nu vei mai fi ales si esti constient cat rau ai facut Mangaliei.Ce munciti voi primarii la parlamentare ? omul voteaza pe cine vrea ca oricum nu prea are deaface cu el.Fa-ti damblaua si darama tot ce mai este de daramat,de furat ca ti se incheie cariera politica !
6
2
Ii dau dreptate primarului Radu. PSD - ALDE stiu doar sa puna contre la orice initiativa, la orice taxa locala. N-am vazut unul sa faca ceva concret spre binele localitatii. Gargaragiul tatar Ozzy este cireasa de pe COLIVA. E fericit cand apare un blocaj la nivelul Primariei.
10
3
Mafia psd-alde a distrus toata tara
10
2
Sper ca e ultimul mandat
10
8

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108