REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Primarul din Eforie: „Gazele erau marea realizare. Dacă ar fi depins de mine, aş fi făcut-o din 2004”

Primarul din Eforie: „Gazele erau marea realizare. Dacă ar fi depins de mine, aş fi făcut-o din 2004”

Replica API 24 noiembrie 2015 | 00:00 188

Au început lucrările la reţeaua de gaze naturale

Au început lucrările la reţeaua de gaze naturale

În orașul Eforie a avut loc luni, 23 noiembrie 2015, predarea amplasamentului și începerea lucrărilor pentru proiectul: ”Înființare distribuție gaze naturale – rețea de distribuție și branșamente media presiune pentru alimentarea cu gaze naturale a localităților Eforie Nord și Eforie Sud – județul Constanța”. Evenimentul s-a desfăşurat la punctul de intrare a rețelei de distribuție a gazelor naturale în orașul Eforie, respectiv în zona Steaua de Mare, Eforie Nord, la ora 13:00.

În cadrul conferinţei de presă a fost prezentat proiectul de înființare a reței locale de distribuție a gazelor naturale și a fost semnată documentația privind predarea amplasamentului. Lucrările vor începe în data de 23.11.2015, urmând să se desfășoare în conformitate cu graficul stabilit prin Autorizația de construire nr. 119 / 2014, pe o perioadă de 36 de luni. În Eforie Nord lucrările vor înainta până la sfârșitul acestui an în zona de faleză, pe Bd. Tudor Vladimirescu, iar pentru Eforie Sud prioritatea este traversarea magistralei către zona Bd. Republicii.

Proiectul este demarat în urma încheierii contractului 10.060 / 2014, între Primăria orașului Eforie și SC Congaz SA Constanța și după ce au fost emise toate aprobările, avizările și punctele de vedere legale de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Primăria orașului Eforie are, conform contractului, obligația de a efectua toate lucrările de terasament – inclusiv refacerea sistemului rutier, în timp ce operatorul de gaze naturale are obligația de a asigura infrastructura specifică rețelei de distribuție.

Primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu a declarat: “Când ne-am apucat de ideea asta era prin 2004 -2005. Mai serios a devenit de prin 2008-2009. Se tot modifica legislaţia. De contat nu mai conta administraţia locală, conta numai aceea centrală şi încet-încet şi foarte greu am reuşit să obţinem toate avizele şi astăzi o să începem lucrările. Pentru mine este o satisfacţie foarte mare. Este unul dintre lucrurile pe care mi le-am propus cum 11 ani de zile, în afară de faleze, de plaje şi altele. Gazele erau marea realizare.

Mi se pare un lucru destul de simplu să aduci gazele deşi lucrarea nu vă gândiţi că este foarte complicată. O să fie făcută cu foarte multă atenţie. Trebuie să fim atenţi ce găsim în pământ pentru că probabil o să dăm de tot felul de ţevi, conducte, cabluri şi o să se lucreze mult manual. Dar nu este o lucrare din punct de vedere tehnic foarte complicată. Dacă ar fi depins de mine aş făcut-o în 2004. Din păcate o facem în 2015. Durata de execuţie va fi probabil undeva în jurul a 3 ani. Vom vedea şi cum vor dori oamenii să se branşeze la instalaţiile de gaze.

O să urmărim în principal să ajungem cu gazele în zona celor care au nevoie. Mai ales hoteluri, restaurante, în zona blocurilor şi bineînţeles în case şi tot ce înseamnă Eforie. Dar pentru început suntem aici. Ăştia sunt primii paşi. Au fost discuţii ani de zile despre locul prin care o să reuşim să intrăm, pe partea dinspre podul de la Agigea sau pe podul ăsta nou. Faptul că s-au tras gazele mai întâi la Agigea ne-a ajutat să ajungă acum şi aici. Când am stat odată vreo 8 ore la Ministerul Industriilor era un domn ministru care m-a întrebat unde sunt primar şi i-am zis că sunt la Eforie.

I-am zis că dacă dăm drumul la Agigea ajung gazele şi la Eforie. Aşa au ajuns gazele întâi la Agigea, acum sunt la Eforie şi de aici să sperăm că se vor duce în continuare. Azi o să începem cu conducta magistrală care va pleca de aici şi se va duce pe faleză, apoi va ajunge la ieşirea din Eforie Nord şi se va duce în Eforie Sud. De acolo vor începe ramificaţiile şi după aceea o să înceapă branşamentele. Sperăm ca în vară să putem duce gazele mai ales la hoteluri, restaurante, iar în toamnă, la cei care doresc să îşi încălzească casa. Vom vedea cu ce probleme ne vom confrunta la faţa locului şi să sperăm că lucrările se vor face de bună calitate şi rapid şi să stricăm cât mai puţin pentru că avem experienţele din ultimul timp cu alte reţele unde s-au creat anumite probleme în oraş. Să sperăm că cea de gaze va merge aşa cum vom dori”.

În ceea ce priveşte estimarea datei la care se vor finaliza lucrările şi banii investiţi în acest proces de mare anvergură, Brăiloiu a precizat: “Noi ne propusesem undeva în ianuarie dar dacă vremea e bună, vrem să rezolvăm anumite probleme mai repede şi ne apucăm astăzi de lucrări. Să sperăm că în următorii 3 ani vom finaliza toate lucrările şi să sperăm că toata lumea va fi mulţumită. Este un lucru modern, este un lucru normal şi e bine că s-a întâmplat şi acum”.

Întrebat la ce valoare se ridică investiţia acesta a adăugat: “Pot să vă zic că partea noastră e undeva până în 100 de miliarde de lei vechi, şi asta reprezintă cam 40% din investiţie. Deci aici e vorba de un parteneriat între oraşul Eforie şi firma care a fost desemnată. Oamenii au păreri diferite dar interesul este comun: să se aducă utilitate în case, să fie ceva mai eficient. Şi bănuiesc că primii care vor beneficia vor fi cei de la hotelul din spate. În vară sper că vor putea folosi gazele pentru bucătărie şi ce mai au ei nevoie. Voi vorbi despre asta şi cu constructorul”.

Arhitectul Şef este de părere că: “Acesta este un alt subiect de rezolvat pe care Primăria doreşte de mult să îl rezolve şi din fericire facem încă un pas. Aşteptăm cu mare interes ca lucrurile să se petreacă conform planurilor. Sperăm ca totul să meargă bine şi întotdeauna există neprevăzute pe şantier dar aici sperăm să avem de-a face cu cât mai puţine, astfel încât să poată fi dat în folosinţă la termenele stabilite, în condiţiile stabilite”.

Geanina Drăgoi

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108