REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Primele 4 semne de Alzheimer care apar înaintea problemelor de memorie

Primele 4 semne de Alzheimer care apar înaintea problemelor de memorie

Replica API 17 septembrie 2022 | 00:00 1096

Boala Alzheimer are și alte simptome și nu debutează mereu cu tulburări de memorie, tristețea, iritabilitatea și somnolența fiind uneori simptome care preced maladia.

Potrivit doctorului Emily Rogalski, simptomele maladiei Alzheimer depind de regiunea creierului afectată. ”Mulți bolnavi de Alzeimer nu sunt incluși în studii clinice pentru că nu prezintă pierderi de memorie ci au alte simptome mai puțin evidente,” a explicat expertul.

Simptome de Alzheimer

Există însă câteva semne cheie care pot indica prezența bolii:

1. LIPSA INHIBIȚIILOR

”Cineva care este, de obicei, timid poate merge la un străin să încerce să îl îmbrățișeze sau să îl sărute”, adaugă dr. Rogalski.

2. PROBLEME DE LIMBAJ

Acestea apar, în special, în cazurile de afazie primară progresivă, o formă de demență care afectează abilitatea de a procesa și de a articula cuvintele.

Pacienții pot avea probleme în a forma fraze, vorbesc foarte rar și nu reușesc să pronunțe corect cuvintele.

3. PROBLEME DE SCRIERE

Cineva care, în mod normal, nu avea astfel de probleme, nu mai știe să scrie corect sau nu poate să scrie deloc, nici măcar să își facă semnătura.

4. DIFICULTĂȚI LA CITIRE

Pentru cineva afectat de demență devin foarte greu să citească un paragraf dintr-un ziar sau dintr-o carte.

La fiecare 3 secunde, o persoană este diagnosticată cu demenţă, iar cea mai întâlnită formă este maladia Alzheimer. Această boală a uitării este, de multe ori, considerată în mod greșit o afecțiune specifică vârstnicilor. Însă maladia Alzheimer nu mai este doar o boală a bătrâneţii, vârsta de debut a bolii cu evoluţie lentă coboară sub 60 de ani, sub 50 de ani.

Sunt şi cazuri de 40 şi ceva de ani şi nu este vorba doar de demenţa Alzheimer, de exemplu sunt demenţe considerate până acum rare, dar despre care nu se vorbea pentru că nu existau până acum informaţii mai precise privind etiopatogenia. Dar acum este posibil de evaluat prin biomarkeri specializaţi. Este vorba despre demenţele frontale, fronto-temporale, care seamană ca simptomatologie, dar sunt altceva. Şi care au debut precoce în jurul vârstei de 40 de ani.

Activitățile intelectuale și fizice scad riscul de demență

Boala Alzheimer nu are un tratament vindecător în prezent, ceea ce înseamnă că medicamentele au doar rolul de a ameliora simptomele acesteia. Medicii recomandă o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, iar studiile arată că ambele pot proteja împotriva demenței.

O meta-analiză recentă a 38 de studii din întreaga lume care au implicat 2,1 milioane de oameni care nu aveau demență cu vârste cuprinse între 45 și 93 de ani la începutul studiului, a scos la iveală că activitățile intelectuale și fizice, dar și socializarea au un rol important în prevenirea demenței, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108