REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Primele simptome ale unei boli care afectează viața sexuală. Ce soluții există?

Primele simptome ale unei boli care afectează viața sexuală. Ce soluții există?

A.F. 14 iunie 2023 | 00:00 274

Urinările frecvente, cu presiune scăzută a jetului, tulburările de erecție sau de ejaculare și prezența sângelui în urină sau în lichidul seminal pot fi semne și simptome ale cancerului de prostată. Afecțiunea este mai des întâlnită la bărbații de peste 50 de ani și, de obicei, nu provoacă manifestări clinice în stadiile timpurii. De aceea, este indicat un consult urologic anual, preventiv, după această vârstă.

Primele simptome ale unei boli care afecteaza viata sexuala. Ce solutii exista?

Prin examen clinic, urmat de o ecografie transrectală și de dozarea PSA (antigenul specific prostatic), medicul poate descoperi din timp apariția bolii, chiar și în lipsa unor simptome. Pentru un diagnostic de certitudine, pacientului i se recomandă efectuarea unor investigații avansate – examen RMN  multiparametric cu putere 3 Tesla și biopsie prostatică.

În funcție de stadiul afecțiunii, medicul va recomanda tratamentul potrivit. Astfel, planul terapeutic poate include o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea prostatei (prostatectomie), radioterapie externă sau internă, chimioterapie, hormonoterapie sau imunoterapie.

În prezent, prostatectomia radicală se poate realiza atât clasic, cât și prin intervenții chirurgicale minim invazive (laparoscopice sau robotice), cu avantaje multiple pentru pacienți: recuperare rapidă, risc redus de complicații și durată scurtă de spitalizare. Chirurgia robotică în urologie și-a demonstrat utilitatea mai ales în cazurile de cancer de prostată localizat sau local avansat. De asemenea, prin operații asistate robotic se pot realiza și nefrectomii, excizii ale chisturilor, pieloplastie și cistectomie.

În cazul cancerului de prostată, robotul chirurgical permite chirurgului să realizeze incizii mult mai precise și suturi de mare finețe, cu respectarea marginilor de siguranță oncologică, păstrând totodată integritatea sfincterului uretral și a elementelor neurovasculare care învelesc prostată. În acest fel, pacientul își va putea păstra funcția urinară și erectilă după intervenție, bucurându-se de o bună calitate a vieții. Trebuie menționat însă că medicul stabilește care este cea mai potrivită abordare chirurgicală pentru fiecare pacient în parte, în funcție de stadiul tumorii, de stare generală de sănătate a acestuia și de prezența afecțiunilor asociate, prin urmare chirurgia robotică nu este indicată în orice situație, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468