REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Primul caz de West Nile, confirmat în Constanţa la o femeie de 74 de ani

Primul caz de West Nile, confirmat în Constanţa la o femeie de 74 de ani

Replica API 19 august 2011 | 00:00 118

Atacul ţânţarilor

Atacul ţânţarilor

Alertă la Constanţa. Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie-Imunologie Cantacuzino din Bucureşti au confirmat, joi, primul caz de neuroinfecţie cu virusul West Nile din judeţul Constanţa pe anul acesta. Medicii spun că este vorba de o pacientă cardiacă, de 74 de ani, din Techirghiol, care a fost internată săptămâna trecută cu febră mare şi dureri de cap.

"Pacienta este internată în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, sub tratament de specialitate, cu evoluţie favorabilă. Probele prelevate de la pacientă au fost transmise încă de săptămâna trecută la Bucureşti, iar astăzi (joi -n.r.) s-a confirmat primul caz de infecţie cu virusul West Nile din Constanţa şi al doilea din România. Sistemul de supraveghere a infecţiei a fost activat în urmă cu o lună, acesta fiind primul caz confirmat la noi, în acest an. Spitalul de Boli Infecţioase are toate medicamentele necesare pentru a trata această boală", au declarat medicii infecţionişti din Constanţa, care au mai precizat că o altă pacientă de 54 de ani este suspectă că ar fi purtătoarea virusului West Nile, însă cazul nu a fost confirmat. Consilierul ministrului Sănătăţii, dr. Geza Molnar, a afirmat că nu se poate vorbi despre o epidemie West Nile, ci doar de un caz punctual. Facem precizarea că la Constanţa au mai existat două suspiciuni de meningoencefalită cu virusul West Nile, la un bărbat şi o femeie, cu vârste cuprinse între 30 şi 35 de ani. Cazurile au fost semnalate în luna iulie a.c., pacienţii fiind internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, însă analizele transmise la Bucureşti nu au confirmat prezenţa virusului. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat că a transmis urgent o adresă în atenţia Primăriei Techirghiol şi a Sanatoriului Balnear pentru a declanşa o acţiune de dezinsecţie temeinică în arealul oraşului, mai ales în zonele cu bălţi şi ochiuri de apă, dar şi în atenţia unităţilor sanitare de la malul mării pentru a monitoriza fiecare caz de febră în care nu se cunoaşte cauza producerii bolii. Şeful DSP a mai spus că în zilele următoare în mijloacele de transport în comun din Constanţa vor fi puse afişe cu măsurile de protecţie pentru populaţie. De precizat că primul caz de meningoencefalită cu virusul West Nile din România a fost confirmat la o femeie de 38 de ani dintr-o comună din Galaţi, în luna iulie a.c. Menţionăm că West Nile este un virus care se transmite foarte uşor printr-o simplă înţepătură de ţânţar şi care poate declanşa afecţiuni serioase, cea mai de temut fiind meningita. Acesta nu se transmite, însă, şi de la om la om.

Infecţia cu virus West Nile afectează sistemul nervos central

"La majoritatea oamenilor nu există simptome. Aproximativ 80% din persoanele infectate cu virus West Nile nu prezintă nici un fel de manifestări. Unele persoane, până la 20% dintre cei infectaţi, pot prezenta o formă uşoară de infecţie manifestată prin febră, dureri de cap, dureri de corp, greaţă, vomă şi uneori creşterea în volum a ganglionilor limfatici şi erupţie cutanată pe faţa anterioară şi posterioară a toracelui şi abdomenului. Un procent mic de persoane, aproximativ 1 din 150 de persoane infectate, pot dezvolta forma severă a bolii, de fapt o meningo-encefalită, manifestată prin febră ridicată, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, pierderea sensibilităţii şi paralizie, simptomatologie ce poate persista, iar afectarea neurologică poate lasă sechele. Infecţia cu virus West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite", precizează dr. Loti Popescu, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică. Specialiştii constănţeni recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice pentru a îndepărta ţânţarii, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor şi să îndepărteze recipientele de apă stătută. În cazul în care o persoană prezintă semne de boală - febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare după ce a fost înţepată de ţânţari, este bine să se prezinte la medicul de familie sau la cel mai apropiat cabinet medical.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108