REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Programul național „Masă caldă în școli“ funcționează doar pe hârtie!

Programul național „Masă caldă în școli“ funcționează doar pe hârtie!

Victor ROTARU 19 octombrie 2023 | 00:00 1471

În anul școlar 2022-2023, numărul de unități de învățământ care au beneficiat de programul „masă caldă în școli” a fost de 300, în cadrul județului Constanța, 6 școli au beneficiat de acest program. Anul acesta școlar, programul s-a extins, la 450 de unități de învățământ, iar numărul școlilor din Constanța a crescut de la 6 la 13. Însă, ca și în anul școlar trecut, programul întârzie să înceapă, întrucât ghidul de implementare nu a fost publicat încă. 

Programul national „Masa calda in scoli“ functioneaza doar pe hartie!

Programul „Masă caldă în școli” a fost primit cu brațele deschise, fiind un mare ajutor venit părinților care nu mai trebuie să-și facă griji în privința pachetului pe care trebuie să-l pregătească pentru copii, scutindu-i totodată și de o cheltuială în plus. Pentru anul școlar 2023-2024, 13 școli vor beneficia de programul „Masă caldă în școli”. Pe lângă cele 6 de anul trecut, Mihail Kogălniceanu, Crucea, Dobromir, Cuza Vodă, Mihai Viteazu, Castelu. La program vor mai participa și școlile din Siliștea, Cerchezu, Poarta Albă, Fântânele, Dumbrăveni, Istria și Topalu. 

La fel ca anul trecut, programul „Masă caldă în școli” întârzie să fie implementat, întrucât ghidul de implementare nu a fost publicat încă. „Așteptăm să vedem. Noi am avut anul trecut programul. Nu am avut masă caldă, pentru că nu am avut unde să le asigurăm, le-am dat sandvișuri, elevii au fost foarte mulțumiți și sperăm poate și de la anul să le putem oferi.”, a transmis Ștefan Chelaru, primarul comunei Cerchezu.

Urmează să implementăm proiectul, așteptăm normele. Elevii au fost foarte mulțumiți. Este un proiect bun, dar ar fi bine să îl ținem în fiecare an. Odată ce s-au obișnuit copiii, cer tot timpul. Au început să întrebe deja de ce nu am început să dăm, și ne-au spus că de anul trecut au auzit promisiunile. Eu sper ca într-un termen cât mai scurt să implementăm proiectul”, a adăugat viceprimarul cu atribuții de primar din Dobromir.

Programul national „Masa calda in scoli“ functioneaza doar pe hartie!Iulian Tudorache - primarul din Crucea

Iulian Tudorache, primarul din Crucea, a transmis faptul că așa se fac legile în România, dar programul este unul extraordinar de bun: „Nu s-au dat normele. Așa se fac legile. În loc să dea HG-ul în iulie, și normele în 30 de zile, să te apuci de licitație, ei dau HG-ul la sfârșitul lui septembrie, normele în 30 de zile, și te apuci de licitație în decembrie. În fiecare an e o perioadă care nu este acoperită. Deși ai bani în buget, îți dau banii ca să le dai banii înapoi. Anul trecut a fost totul bine, elevii au fost mulțumiți. Acum se resimte faptul că nu le mai dăm. Inclusiv eu, am 2 copii la școală, și nu mai stau cu grija pachetului, este un program extraordinar de bun. Avem familii cu 3-4 copii care își luau de-o grijă. Să pui pachet la 3-4 copii, în fiecare zi, înseamnă niște bani.

Programul national „Masa calda in scoli“ functioneaza doar pe hartie!Viorel Dulgheru - primarul din Cuza Vodă

Anul trecut a decurs foarte bine programul, cu excepția la contestația pe care a făcut-o a doua societate după licitație și copiii au pierdut timp de două luni o masă caldă, în rest a decurs foarte bine. Le-am oferit sandvișuri, fructe, tot ce includea acel kit. Nu avem spațiu necesar pentru o masă caldă, nu avem personal. Noi avem 650 de copii și toți părinții au fost foarte mulțumiți de acest program, că i-am scutit de foarte mulți bani.”, a transmis Viorel Dulgheru, primarul din Cuza Vodă. 

Nu a apărut încă ghidul, am înțeles că s-a dat Hotărârea de Guvern, în 30 de zile trebuie să apară normele și să putem să facem licitația, să înceapă programul. Elevii sunt foarte mulțumiți, față de programul cornul și laptele, acest program este altceva. Este mai sățios. Sunt caloriile verificate, au o șuncă presată, cașcaval, un fruct, o legumă, este mult mai sățios și mai bun față de cornul și laptele. Nu am întâlnit un elev care să spună că nu îi place acel sandviș.” a adăugat Adrian Costache, viceprimarul, cu atribuții de primar, din Mihai Viteazu.  

Abia la începutul acestei luni, Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2023 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Potrivit unui comunicat al Executivului, bugetul pentru acest program este de 195 milioane lei în anul 2023. Suportul alimentar poate consta în: masă caldă, preparată în regim propriu (pentru unităţile de învăţământ care deţin o cantină proprie cu avize de funcţionare), masă caldă, în regim catering (pentru unităţile fără cantină), pachet alimentar (dacă nu există posibilitatea preparării mesei calde), care va fi păstrat până la servire în spaţii special amenajate. De asemenea, produsele oferite elevilor şi modul de servire a mesei vor respecta recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică.

De câștigat de pe urma programului au de câștigat firmele care, efectiv, se bat pe contractele puse la bătaie de UAT-uri. Mai au de așteptat, însă, până își vor umfla, din nou, buzunarele!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Trăiască pensia speciala cum are statul pentru unii și ceilalți pe care ar trebui sa se sprijine lipsuri
0
0
Mai bine zis programul ,,bani pentru nemuncă” capitolul 12
0
0
O sa mincam covrigi de Buzau de la Ciolacu pina cind o sa ne usture fundul !
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468