REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
17° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Proiectul Nevoia de poveste a Tomisului. Întoarcerea lui Ovidiu

Proiectul Nevoia de poveste a Tomisului. Întoarcerea lui Ovidiu

Replica API 25 octombrie 2017 | 23:08 356

În perioada 24 octombrie 2017 – 31 martie 2018, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța derulează, împreună cu partenerii săi, proiectul Nevoia de poveste a Tomisului. Întoarcerea lui Ovidiu.

Proiectul respectiv, derulat cu fonduri proprii ale Asociației, are ca obiectiv consolidarea imaginii figurii culturale a lui Publius Ovidius Naso în mediile școlare din Dobrogea și în rândul noilor generații, precum și reconectarea exegezei românești ovidiene la datele critice esențiale ale ovidianismului din Europa și din lume.

Demersul Asociației pleacă de la premisa potrivit căruia tinerii din Constanța, în general din regiunea Dobrogei, au nevoie de o poveste a lui Ovidius, care să facă atractivă figura lui culturală și emblematică, iar această poveste lipsește. Era nevoie de un proiect care să construiască o poveste atractivă a lui Ovidius, pornind de la nevoia de poveste a publicului tânăr din Constanța/Dobrogea. Mai mult, o poveste pe care să o scrie publicul tânăr însuși, la care acesta să participe în mod activ și creativ.

Principalii parteneri ai proiectului sunt: Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Colegiul Național Mihai Eminescu din Constanța, Colegiul Dobrogean Spiru Haret din Tulcea, Centrul de Studii Clasice și Creștine al Facultății de Istorie al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Institutul de Știință, Cultură și Spiritualitate al Universității Ovidius din Constanța, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, Universitatea Tibiscus din Timișoara, Complexul Memorial Ipotești etc.

În cadrul proiectului, va fi prezentat volumul colectiv Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidius la Tomis (Editura Ideea Europeană, Colecția Istoria mentalităților, București, 2017 – carte-monument a Tomisului), în care semnează peste 80 de autori din aproape 20 de orașe din România și Italia (exegeți ovidieni, profesori universitari, critici literari, istorici, cadre didactice, oameni de cultură, studenți, elevi etc.).

Vor avea loc circa 20 de întâlniri cu elevii și cadrele didactice ale unor unități școlare reprezentative din orașele Constanța, Mangalia, Tulcea, precum și numeroase prezentări ale volumului respectiv în cele mai prestigioase universități din România (București, Cluj, Iași, Timișoara, Suceava, Constanța), la Complexul Memorial de la Ipotești și la Uniunea Scriitorilor Români, filiala Bacău.

Discuțiile cu elevii și cadrele didactice se vor finaliza cu redactarea unor note de curs pentru un posibil curs opțional de Literatură a exilului la Publius Ovidius Naso, note de curs ce pot fi utilizate ca material didactic auxiliar în susținerea unor cursuri de profil în învățământul pre-universitar.

Prezentările în mediile academice vor fi însoțite de discuții tematice la nivelul catedrelor de filologie clasică privind posibilitățile de reconectare a exegezei românești la datele critice atinse de exegeza ovidiană la nivel european și mondial.

Acest proiect reprezintă o continuare a demersurilor întreprinse de membrii Asociației pentru a ridica pariul paradigmatic al Bimilenarului morții poetului latin la Tomis (demersuri finalizate recent prin evenimentul de ordin național al lansării, în Constanța, a volumului respectiv, Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidius la Tomis, în cadrul proiectului România citește al Fundației Ideea Europeană din București) și pentru a consolida profilul cultural al Tomisului în plan național și european.

Proiectul va debuta la Colegiul Național Mihai Eminescu din Constanța la 24 octombrie a.c., în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și instituția școlară gazdă și va continua – într-o primă etapă – la Tulcea, la 4 noiembrie a.c., la Casa Avramide, în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion din Tulcea și Colegiul Dobrogean Spiru Haret din localitate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272