REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Puncte de prim-ajutor, inaugurate pe litoral. Raed Arafat: „Avem înecuri în fiecare an”

Puncte de prim-ajutor, inaugurate pe litoral. Raed Arafat: „Avem înecuri în fiecare an”

Replica API 13 iunie 2016 | 00:00 130

Intervenţie rapidă

Intervenţie rapidă

Odată cu debutul sezonului estival şi pericolele pe plajă vor apărea. După o analiză a ultimilor 5 ani a activităţii de salvare pe litoral s-a constatat necesitatea unei suplimentări masive în ceea ce priveşte echipajele de intervenţie atât pe uscat, cât şi pe apă. Astfel că la data de 12 iunie a.c. în prezenţa lui Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi a unor oficialităţi locale precum Daniel Petrov, şeful ISU Dobrogea, Cătălin Grasa, managerul Spitalului Judeţean Constanţa, prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, şi viceprimarul Costin Răsăuţenu a avut loc lansarea oficială a punctelor de prim-ajutor ale pompierilor SMURD, amplasate, în premieră, în principalele staţiuni ale litoralului românesc unde s-au înregistrat cele mai multe situaţii de urgenţă din ultimii 5 ani. Evenimentul a avut loc în staţiunea Mamaia.

Pe lângă cele 10 subunităţi deja existente la nivelul judeţului Constanţa a fost adăugat un număr de 9 cu scopul de a se interveni mai rapid. „S-au creat trei direcţii pentru a se atinge scopul proiectului: prevenirea situaţilor de urgenţă, gestionarea acestora şi îmbunătăţirea asistenţei medicale. Privind gestionarea situaţiilor, pe lângă cele 10 subunităţi de intervenţie care sunt în componenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, s-au implementat în judeţul Constanţa alte 9 puncte: Crucea, 2 la Mamaia, Ovidiu, Eforie, Costineşti, 2 Mai, Valea Dacilor şi Băneasa.

Scopul acestor puncte temporare de intervenţie este acela de a reduce timpul de răspuns. În urma unei analize făcute pe o perioadă de 5 ani de zile, s-au depistat patru zone vulnerabile: Mamaia, staţiunea Eforie Nord, staţiunea Costineşti şi zona Neptun- Jupiter. Proiectul a fost coordonat de ISU din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Acest proiect nu ar fi fost implementat fără sprijinul acordat de către autorităţile locale”, a precizat Daniel Petrov, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. De asemenea, Raed Arafat a ţinut să explice şi de ce a fost nevoie de implementarea unui astfel de proiect pe perioada sezonului estival: „Din păcate, înecuri avem în fiecare an, numărul este unul semnificativ”.

“Prin acest proiect sperăm să reducem timpul de reacție, să salvăm mai mulți oameni. Din păcate, înecuri avem în fiecare an, numărul este unul semnificativ, peste 25 de înecați au fost în sezonul de anul trecut, motiv pentru care acum o să analizăm comparativ ce a fost cu ce va fi și să vedem dacă reușim să salvăm oameni în plus.

În același timp, oamenii pot să obțină un sfat sau să ajungă ei la punctul de prim-ajutor și să se decidă dacă este nevoie de transportul la spital sau nu. Șenilatele vor ajuta la intervenția rapidă pe plajă. Acest punct din Mamaia (zona Pontonului din Mamaia- n.r.) deservește o plajă de aproximativ 700 de m, iar să te duci cu trusele și să alergi până la pacient, ești deja obosit. Au făcut simulări colegii, iar cei care vor lucra pe plajă vor fi altfel echipați, nu vor avea echipamente grele, ci cu echipamente de protecție ușoare, specifice locului unde vor activa.”, a precizat Raed Arafat.

Se pare că echipamentele necesare înființării acestor puncte au fost completate abia la sfârșitul anului trecut. “Sunt situații când pe plajă ai urgențe și ambulanțele ajung mai greu din cauza circulației sua sunt ocupate cu alte urgențe, așa că alocarea unei forțe pentru plaje pe perioada sezonului era una normală. Bărcile au ajuns în dotarea IGSU abia în luna decembrie a anului trecut, iar anul acesta deja le valorificăm.

Acestea sunt pentru căutare, salvare, intervenții pe apă și acum vor fi folosite în timpul sezonului într-un mod mai intens. După implementarea proiectului cu privire la lărgirea plajelor, intervenția ar fi fost și mai grea dacă nu aveam astfel de forțe.”, a adăugat Arafat. Totodată, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a ținut să mulțumească autorităților locale pentru sprijinul acordat în vederea punerii pe picioare a acestui proiect.

“Transmit mulțumiri Primăriei Constanța, Eforie Nord, Costinești și Mangalia care fără ei nu puteam face acest pas. Vreau să-i felicit pe toți care s-au implicat, în special Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea și pentru implementarea exemplară a proiectului. Imediat după lansare, fiecare echipă va fi amplasată în locul în care este stabilit și-așa va rămâne până la finalul sezonului, 12-15 septembrie. Un rol major îl are și suplimentarea punctelor, de la 10 la 19. Urez colegilor succes și sper să nu fie nevoie de ei și când este nevoie de ei să fie toți prezenți la datorie.”, a conchis Raed Arafat.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108