rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Radiografia dentară: ce rol are, câte tipuri există și ce efecte are asupra sănătății

Radiografia dentară este o imagine a danturii pe care stomatologul o folosește pentru a evalua sănătatea orală a unei persoane. Procedeul implică niveluri reduse de radiații pentru a captura imaginile dinților și gingiilor.

Analizând o radiografie, stomatologul poate identifica probleme precum carii sau alte tipuri de deteriorare a dinților, pentru a putea face un plan de tratament, scrie doc.ro. Radiografiile sunt intraorale și extraorale și fiecare poate fi de mai multe tipuri (ocluzală, panoramică etc.). Procedura este considerată sigură atât pentru adulți, cât și pentru copii, fiind interzisă, însă, femeilor însărcinate. Cât costă o radiografie? În funcție de tipul radiografiei, aceasta poate avea prețuri aproximative cuprinse între 20 de lei și 600 de lei.

Ce este radiografia dentară și când se recomandă

Radiografia dentară este o parte esențială a stomatologiei, una dintre cele mai frecvente proceduri folosite pentru examinarea danturii și a gingiilor. Razele X îi ajută pe stomatologi să vadă starea dinților pacientului, rădăcinile, plasarea maxilarului și compoziția oaselor faciale. De asemenea, îi ajută să găsească problemele dentare care nu se pot observa la un simplu examen fizic și să le trateze.

În cazul adulților, radiografia dentară arată:

Cariile (inclusiv dacă există mici zone deteriorate între dinți)

Deteriorarea dintelui sub plombele existente

Pierderea osoasă la nivelul maxilarului

Modificări ale osului sau ale canalului radicular cauzate de infecții

Starea și poziția dinților pentru a ajuta la pregătirea implanturilor dentare, a aparatelor dentare, a protezelor sau a altor proceduri dentare.

Abcesele (infecții la rădăcina unui dinte sau între gingie și dinte)

Chisturile dentare și unele tipuri de tumori.

La copii, radiografia dentară arată:

Dacă există deteriorare la nivelul dinților

Dacă există suficient spațiu în gură pentru toți dinții care mai trebuie să iasă

Dacă măselele de minte au început să se dezvolte.

Dacă dinții sunt împiedicați să iasă prin gingii.

În general, o radiografie trebuie făcută o dată la 12 luni, înainte de consultul anual obișnuit sau la indicația medicului. Dacă dentistul depistează anumite probleme și începe un tratament, poate recomanda efectuarea unor radiografii mai des de o dată pe an. Factorii care influențează intervalele la care o persoană poate avea nevoie de radiografie sunt vârsta, starea de sănătate orală, simptomele unor afecțiuni dentare sau gingivale, un istoric de gingivită.

Copiii pot avea nevoie de radiografii mai des decât adulții dacă stomatologul trebuie să monitorizeze creșterea dinților definitivi; uneori, se întâmplă ca unui copil să îi crească un dinte definitiv nu în locul, ci în spatele unui dinte de lapte, sau să îi crească un dinte în altă zonă din gură în care nu ar trebui (de exemplu, în cerul gurii).

Alte persoane care pot avea nevoie mai des de radiografii sunt cele care au avut multe lucrări dentare de-a lungul timpului (obturații, tratamente de canal etc.), fumătorii, persoanele care consumă mult zahăr, cele care suferă de parodontoză și cele care au gura uscată.

Cum te pregătești pentru o radiografie dentară

Radiografiile dentare nu necesită pregătiri speciale. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a merge la clinică este să te speli pe dinți, să folosești ața dentară și apa de gură ca de obicei, pentru a crea un mediu igienizat în cavitatea bucală.

Cum se face o radiografie dentară

Pentru a face o radiografie dentară intraorală, vei fi condus într-o cameră unde tehnicianul îți va da un fel de vestă lungă și grea de protecție, apoi îți va plasa în cavitatea bucală un fel de plăcuță (receptor de imagine). Procedura durează o secundă, în timpul căreia trebuie să ții gura închisă și să stai nemișcat, pentru ca imaginea să iasă clară. Radiografia nu este dureroasă. Plăcuța va fi apoi plasată într-un scanner și ajunge în computer.

Dacă faci o radiografie extraorală, ți se va solicita să îndepărtezi orice metal din zona capului (clame, aparate auditive, proteze etc.) și a gâtului (cercei, lănțișoare etc.), apoi îți vei pune o vestă amplă din plumb, care să îți protejeze organele interne de radiație. Vei sta în picioare lângă aparat, cu bărbia sprijinită pe o suprafață, cu mâinile pe mânere și cu un obiect între dinți, iar aparatul se va roti în jurul capului tău aproximativ 20 de secunde, timp în care trebuie să stai nemișcat. Nu vei simți nicio neplăcere sau durere în timpul procedurii.

Radiografiile digitale i se înmânează pacientului pe loc sau după câteva minute și pot fi trimise și pe e-mail sau alte mijloace electronice de comunicare.

Tipuri de radiografii dentare

Există două tipuri principale de radiografii dentare - intraorale (radiografia este în interiorul gurii) și extraorale (radiografia se face în exteriorul gurii) - și mai multe tipuri secundare.

Radiografii dentare intraorale

Radiografiile dentare intraorale sunt cele mai obișnuite, deoarece furnizează suficiente detalii pentru ca stomatologul să verifice statea de sănătate a dinților și a rădăcinilor și să monitorizeze osul maxilarului.

Radiografia bitewing

Radiografia bitewing sau cu film mușcat arată dintele de la coroană (partea de la suprafață) până la nivelul osului de susținere. Acest tip de radiografie detectează carii, fisuri ale smalțului, fisuri ale plombelor și modificări ale grosimii osului cauzate de boli gingivale. De asemenea, cu ajutorul acestei radiografii se poate stabili dimensiunea adecvată a aparatului dentar.

Radiografia retroalveolară periapicală

Radiografia retroalveolară periapicală arată dintele în întregime, de la coroană până dincolo de rădăcină, la locul în care dintele este ancorat în maxilar. O astfel de radiografie include anumiți dinți fie din partea de sus (arcada dentară superioară), fie din partea de jos (arcada dentară inferioară). Radiografia alveolară este folosită pentru a detecta anomaliile din structura rădăcinii sau a osului înconjurător și pentru a evidenția eventualele abcese sau boli gingivale.

Radiografia ocluzală

Radiografia ocluzală include întreaga arcadă superioară sau întreaga arcadă inferioară, permițând observarea dezvoltării și plasării precise a dinților. Prin intermediul acestei radiografii se observă mai clar abcesele, chisturile sau dinții copiilor care încă nu au ieșit.

Radiografii dentare extraorale

Radiografiile extraorale arată dinții, dar se concentrează pe craniu și pe maxilar. Nu sunt folosite pentru detectarea cariilor sau a altor probleme individuale ale dinților, ci pentru a observa dacă există o deteriorare generală a danturii și dacă sunt probleme la nivelul oaselor feței care ar putea avea un impact negativ asupra danturii.

Radiografia panoramică (ortopantomografie)

Radiografia panoramică arată imaginea întregii cavități bucale, cu ambele arcade dentare și detectează poziția tuturor dinților existenți, chiar dacă încă nu au erupt, maxilarele și sinusurile. De asemenea, acest tip de radiografie arată dacă există deteriorare dentară și ajută stomatologul la detectarea tumorilor.

Teleradiografia (proiecția cefalometrică)

Teleradiografia sau proiecția cefalometrică arată întregul craniu, pentru ca medicul să poată privi dinții în relație cu maxilarul și profilul feței. Ortodonții se folosesc de acest tip de radiografie pentru a putea dezvolta o abordare specifică pentru fiecare pacient care are nevoie de o realiniere a danturii.

Sialograma

În cadrul acestei proceduri o substanță colorată este injectată în glandele salivare pentru ca acestea să se observe pe radiografie. Dentișii ar putea solicita o sialogramă pentru a depista probleme ale glandelor salivare, cum ar fi sindromul Sjogren. Simptomele acestei afecțiuni includ gura uscată, ceea ce poate duce la deteriorarea danturii.

Tomografia dentară computerizată (CT)

Acest tip de imagistică privește în interiorul structurilor (tridimensională) și este utilizată pentru a detecta probleme în interiorul oaselor feței, cum ar fi chisturile, tumorile sau fracturile.

Tomografia dentară cu fascicul conic (CBCT)

Tomografia dentară cu fascicul conic (CBCT) este un tip de radiografie care creează imagini 3D ale structurilor dentare, ale țesuturilor moi, nervilor și oaselor. Acest gen de procedură ghidează stomatologul atunci când trebuie să insereze implanturi dentare și să evalueze eventualele chisturi și tumori în cavitatea bucală sau la nivelul feței. De asemenea, acest gen de tomografie depistează eventualele probleme ale gingiei și ale rădăcinilor.

Tomografia dentară cu fascicul conic se aseamănă cu tomografia computerizată prin faptul că ambele produc imagini de o calitate excepțională. Diferența este că, în cazul CBCT-ul, dispozitivul se învârte în jurul capului pacientului, adunând toate datele dintr-o singură rotație, în timp ce în cazul CT-ului e nevoie de mai multe rotații.

Riscurile radiografiei dentare

În cazul în care te-ai întrebat dacă radiografiile sunt periculoase, e bine să știi că imagistica digitală a zilelor noastre utilizează mai puține radiații decât radiografiile clasice care se efectuau în trecut; nu există timp de așteptare pentru a se dezvolta razele X - imaginile sunt disponibile pe ecran la câteva secunde după ce au fost luate.

Deși radiografiile dentare implică folosirea razelor X, deci radiațiile, nivelurile de expunere sunt prea mici pentru a fi periculoase. Cantitatea de radiații emisă în timpul unei radiografii dentare digitale este similară cu nivelul de radiații naturale la care este supusă o persoană de obicei de-a lungul unei zile.

De exemplu, doza de radiații pentru o radiografie de tip bitewing este de aproximativ 0,005 mSv. Pentru o radiografie panoramică, doza este de 0,01 mSv, adică echivalentul unui zbor de aproximativ 3 ore cu avionul. Doza anuală de radiații, la care se consideră că poate crește riscul de apariție a cancerului este de 100 000 de mSv.

Se consideră că radiografiile sunt sigure atât pentru adulți, cât și pentru copii. În plus, să ne amintim că, atunci când pacientul este pregătit pentru procedură, i se pune o vestă de protecție care îi acoperă pieptul, abdomenul și zona pelvină tocmai pentru a preveni expunerea inutilă a organelor interne la radiații. Razele X sunt îndreptate exclusiv spre zona care trebuie analizată și timpul în care se execută procedura este foarte scurt.

Singura excepție de la siguranță în ceea ce privește radiografia dentară este sarcina: femeile însărcinate sau care suspectează că sunt însărcinate trebuie să evite orice tip de radiografie, deoarece se consideră că radiațiile ar putea împiedica dezvoltarea normală a fătului.

joi, 13 august 2020590
Comentarii
mai mult...Sănătate
21 sep 00:00SănătateStudiile au depistat cauzele pentru care oamenii mănâncă excesiv

Supraponderalitatea este adesea cauzată de mâncatul în exces. Cauzele pentru care oamenii mănâncă mai mult decât...161

21 sep 19:24SănătateSimptome "ciudate" și subtile, care ar putea indica prezența diabetului de tip 2148
21 sep 00:00SănătateComplicațiile colesterolului. Cum le recunoști154
21 sep 00:00SănătateAcidul Hialuronic: Ce este și ce beneficii are pentru organism

Acidul hialuronic a fost descoperit în anul 1934 și este o moleculă alcătuită din zaharuri, care se află în...149

21 sep 19:14SănătateVinul roșu încetinește procesul de îmbătrânire neuronală158
21 sep 19:12SănătateDependența de analgezice: simptome, complicații și tratament145
21 sep 00:00SănătateDependența de picături de nas – cum scapi de ea?

Folosirea abuzivă a picăturilor pentru desfundarea nasului poate duce la o dependență periculoasă, ce poate...163

21 sep 00:00SănătateStudiu: Un medicament pentru cancer oral, util în recuperarea pacienților cu COVID-19150
21 sep 00:00SănătateStudiu: Stresul cronic crește nivelul grelinei și poate duce la PTSD152
21 sep 00:00SănătateMic ghid de protejare a ochilor

Ochii sănătoși sunt cei care strălucesc, au cristalinul limpede și nu prezintă simptome, precum mâncărime sau...145

21 sep 00:00SănătateApa de gură: tipuri, beneficii, utilizare149
21 sep 00:00SănătateDezechilibrul generat de histamina în exces - cum îl poti regla154
Vremea
15.3°15.3° - 17.7° luni, 21 septembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 79%
Vânt: 5.67 m/s
Presiune: 1021 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 sep 00:00SportFCSB a învins, cu scorul de 3-0, echipa FC Argeş

Formaţia FCSB a învins, duminică seară, la Giurgiu, cu scorul de 3-0, echipa FC Argeş, într-un meci din etapa a...174

21 sep 00:00SportLeicester City a învins pe teren propriu, cu scorul de 4-2, Burnley

Formaţia Leicester City a învins, duminică seară, pe teren propriu, cu scorul de 4-2, echipa Burnley, într-un meci...165

21 sep 00:00SportFormația lui Vlad Chiricheș, Sassuolo a remizat cu echipa lui Răzvan Marin, Cagliari, scor 1-1

Formaţia Sassuolo, la care joacă Vlad Chiricheş, a remizat, duminică, pe teren propriu, scor 1-1, cu echipa lui...157

21 sep 00:00SportPoli Iaşi a învins, cu scorul de 3-2, UTA Arad, într-un meci din etapa a patra a Ligii I

Formaţia Poli Iaşi a învins, duminică, în deplasare, cu scorul de 3-2, echipa UTA Arad, într-un meci din etapa a...161

Local
21 sep 23:52LocalPersoanele cu handicap vizual vor putea primi între 1.000 și 3.000 de euro

Statul român va deconta, periodic, sume de până la 3.000 de euro pentru ca persoanele cu handicap vizual să-și...565

20 sep 12:54LocalSuporterii mai au de AȘTEPTAT! Deschiderea STADIOANELOR este pera RISCANTĂ

Premierul Ludovic Orban a anunţat, sâmbătă, că încă se analizează posibilitatea revenirii suporterilor pe...602

20 sep 16:18LocalToți ELEVII vor circula GRATUIT, dă ASIGURĂRI Monica ANISIE

908

21 sep 23:56LocalIncendiu de vegetație uscată în Cernavodă

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în Cernavodă, zona Campus, peste canal, acolo...374

21 sep 23:51LocalDoi români, cercetaţi pentru trafic de migranţi

Doi români sunt cercetaţi pentru trafic de migranţi, după ce au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră...390

21 sep 23:52LocalIncendiu de proporții: o magazie a ars complet

Salvatorii Stației de pompieri Babadag au fost solicitați duminică, în jurul orei 03:40, să intervină pentru...393

19 sep 17:01LocalMAI se JUDECĂ cu Primăria MURFATLAR pentru o platformă de gunoi

Ministerul Apărării Naționale a dat în judecată Primăria Murfatlar pentru a elibera un spațiu din apropierea...764

19 sep 23:16LocalCoronavirus la Constanţa: 2.235 de persoane infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 2.235 de persoane...784

19 sep 23:17LocalȘOCANT! TREI MINORE CONSTRÂNSE la ACTE SEXUALE normale şi orale de către PROFESORUL de sport

2287

Politică
Interviuri
12 sep 15:07InterviuriINTERVIU! Mircea DOBRE: În 30 de ani, în acest municipiu NU s-a MUNCIT

Mircea Titus Dobre, candidatul partidului PRO România la funcția de primar al municipiului Constanța, a acordat un...1483

11 sep 15:07InterviuriCristian Cârjaliu, PRIMARUL care a schimbat FAȚA comunei AGIGEA! Video

Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea, dorește să câștige un nou mandat la conducerea localității pe care o...2293

11 sep 15:07InterviuriCostin Avătavului: Și colegii de partid ai lui FĂGĂDĂU ar vrea mai mult de la actuala administrație

1401

18 sep 01:01InterviuriFelix Stroe: 'Există viață și după 27 septembrie, și pentru Făgădău, și pentru Stroe'

Contestat de unii, apreciat de alții, Felix Stroe, președintele PSD Constanța și directorul SC RAJA SA, fără doar...3474

5 sep 00:39InterviuriRaluca TURCAN: Constanţa arată aşa (...) pentru că PRIMARUL e un administrator SLAB

Decebal Făgădău s-a lăudat, în nenumărate rânduri, cu proiectele sale aflate în derulare ori viitoare, cu bani...2361

27 aug 00:04InterviuriZanfir IORGUȘ: Orașul este administrat pe principiul GOSPODINEI care BAGĂ GUNOIUL sub PREȘ

Zanfir Iorguș a revenit pe scena politică și este candidatul Alianței PSD – PNȚCD- ALDE-PER-PRM-Neamul Românesc...3279

10 sep 12:27InterviuriFrățilă îi arată cartonașul ROȘU lui Vergil Chițac

Constantin Frățilă, candidat din partea partidului LORD la postul de primar al municipiului Constanța, a reacționat...5057

9 sep 15:08InterviuriVergil CHIŢAC: NU sunt omul lui COMĂNESCU. El este OMUL meu

Vergil Chițac, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al orașului Constanța, a vorbit în...3227

9 sep 15:08InterviuriHoria Constantinescu: BABU a pus UMĂRUL la ELIBERAREA AUTORIZAŢIILOR de CONSTRUIRE cu ÎNCĂLCAREA LEGII

2509

Monden
21 sep 00:00MondenDurerea artistei Marina Voica. Motivul pentru care nu a reușit să devină mamă. „Eu aș fi suferit prea tare”

Marina Voica are 84 de ani și este una dintre cele mai iubite artiste din România. De câțiva ani trăiește la...162

21 sep 00:00MondenCum a reacţionat Marlene Dietrich când a aflat că fiica ei de 13 ani a fost abuzată sexual de bonă

Avea o frumuseţe specială, emana o atracţie sexuală greu de trecut cu vederea şi era bisexuală. Marlene Dietrich...155

21 sep 00:00MondenCine o salvează pe Britney Spears? Artista trece printr-o perioadă dificilă

166

21 sep 00:00MondenEllen DeGeneres a supravieţuit agresiunii sexuale, falimentului şi pierderii primei iubite

Dar poate starul TV să-şi mai menţină imaginea imaculată şi întreaga carieră după ce a fost acuzată că a...167

21 sep 00:00MondenLiza Minnelli a supravieţuit celor trei sarcini pierdute şi depedenţei de alcool, dar era să moară din cauza unei muşcături de ţânţar

Liza Minnelli este showbiz royalty, cum spun americanii, fiind faimoasă de când încă nici nu se născuse. Tatăl ei...159

21 sep 00:00MondenMarlon Brando şi Richard Pryor erau iubiţi. Văduva comediantului confirmă

166

Mapamond
21 sep 00:00MapamondRegatul Unit: Amendă de până la 10.000 de lire în cazul nerespectării carantinei

Britanicii care nu vor respecta măsurile de autoizolare în cazul contaminării cu noul coronavirus vor fi pedepsiţi...166

21 sep 00:00MapamondGrecia: Circa 9000 de migranţi din insula Lesbos s-au mutat în corturi

Circa 9000 de migranţi din insula Lesbos, rămaşi fără adăpost după incendiul din lagărul Moria, s-au mutat...152

21 sep 00:00MapamondBelarus: Sute de arestări la protestele de la Minsk

150

21 sep 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie ar putea intra din nou în închidere şi izolare

Marea Britanie va avea probabil nevoie, mai devreme sau mai târziu, să reintroducă unele măsuri de închidere şi...161

21 sep 00:00MapamondCoronavirus: Cel mai ridicat număr de cazuri zilnice în Germania după aprilie

Germania a înregistrat sâmbătă cel mai ridicat număr zilnic de cazuri de coronavirus din aprilie şi până acum,...169

21 sep 19:56MapamondCoronavirus: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6.000 pentru a doua zi consecutiv

137

Sănătate
21 sep 00:00SănătateDependența de picături de nas – cum scapi de ea?

Folosirea abuzivă a picăturilor pentru desfundarea nasului poate duce la o dependență periculoasă, ce poate...163

21 sep 00:00SănătateStudiu: Un medicament pentru cancer oral, util în recuperarea pacienților cu COVID-19

Cercetătorii încearcă să afle dacă un medicament care se folosește în tratamentul cancerului oral este eficient...150

21 sep 00:00SănătateStudiu: Stresul cronic crește nivelul grelinei și poate duce la PTSD

152

21 sep 00:00SănătateAcidul Hialuronic: Ce este și ce beneficii are pentru organism

Acidul hialuronic a fost descoperit în anul 1934 și este o moleculă alcătuită din zaharuri, care se află în...149

21 sep 19:14SănătateVinul roșu încetinește procesul de îmbătrânire neuronală

Potrivit unui studiu realizat recent, ingredientele active care se regăsesc în vinul roșu (mai ales resveratrolul)...158

21 sep 19:12SănătateDependența de analgezice: simptome, complicații și tratament

Durerea este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care oamenii ajung la medic. Indiferent de cauzele durerii, se...145

21 sep 00:00SănătateMic ghid de protejare a ochilor

Ochii sănătoși sunt cei care strălucesc, au cristalinul limpede și nu prezintă simptome, precum mâncărime sau...145

21 sep 00:00SănătateApa de gură: tipuri, beneficii, utilizare

Apa de gură este de ajutor în igiena zilnică a cavității bucale, pentru că ajunge în locurile în care periuța...149

21 sep 00:00SănătateDezechilibrul generat de histamina în exces - cum îl poti regla

154

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT