REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Raportoarea specială a ONU a denunţat, după o vizită la închisoarea de la Guantanamo, 'tratamentul inuman' aplicat deţinuţilor

Raportoarea specială a ONU a denunţat, după o vizită la închisoarea de la Guantanamo, 'tratamentul inuman' aplicat deţinuţilor

A.F. 28 iunie 2023 | 00:00 175

Raportoarea specială a ONU privind drepturile omului şi lupta antiteroristă a denunţat luni, în urma primei vizite la închisoarea militară americană de la Guantanamo, tratamentul 'crud, inuman şi degradant' aplicat ultimilor 30 de deţinuţi, menţionând, printre altele, supravegherea aproape permanentă, accesul limitat la familii şi izolarea, transmite AFP.

Raportoarea speciala a ONU a denuntat, dupa o vizita la inchisoarea de la Guantanamo, 'tratamentul inuman' aplicat detinutilor

După două decenii de cereri fără succes ale unor experţi independenţi în drepturile omului ai ONU, raportoarea specială Fionnuala Ni Aolain a fost în cele din urmă autorizată să efectueze această vizită în februarie.

Raportul său, publicat luni, descrie, în pofida unor 'ameliorări importante' ale centrului de detenţie, 'o supraveghere aproape constantă, extrageri forţate din celule, folosirea excesivă a unor mijloace de imobilizare', 'carenţe structurale în materie de sănătate, un acces inadecvat la familii' şi 'detenţii arbitrare caracterizate de continuarea încălcării dreptului la un proces echitabil'.

'Toate aceste practici şi neglijenţe (...) au mai ales efecte agravante cumulative asupra demnităţii, libertăţilor şi drepturilor fundamentale ale fiecărui deţinut, iar aceasta echivalează, în opinia mea, cu tratamente crude, inumane şi degradante în curs, prin prisma dreptului internaţional', a precizat ea într-o conferinţă de presă.

'Închiderea acestei închisori rămâne o prioritate', a adăugat ea, salutând 'deschiderea şi voinţa Statelor Unite de a da un exemplu' permiţând această vizită.

Experţii independenţi în drepturile omului ai ONU încearcă să aibă acces, în această închisoare militară din sud-estul Cubei de la deschiderea sa în 2002, la deţinuţi din 'războiul împotriva terorismului' dus de SUA după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Devenită o problemă stânjenitoare pentru Washington, acuzat de detenţii ilegale, încălcări ale drepturilor omului şi tortură, închisoarea de la Guantanamo a numărat până la aproape 800 de 'prizonieri de război', cei mai mulţi dintre ei încarceraţi în ciuda dovezilor fragile în ce priveşte implicarea lor.

Într-o scrisoare care însoţeşte raportul, Statele Unite şi-au exprimat 'dezacordul' cu 'numeroase afirmaţii' dintr-un document care 'nu reflectă poziţia oficială a Naţiunilor Unite', dând asigurări mai ales că deţinuţii primesc îngrijiri medicale şi pot comunica regulat cu familiile lor, citează Agerpres.

'I-am dat Raportoarei speciale un acces fără precedent', fiind 'încrezători că condiţiile de detenţie la Guantanamo sunt umane', a scris ambasadoarea SUA pe lângă Consiliului Drepturilor Omului, Michele Taylor, adăugând că administraţia Biden 'lucrează activ pentru a găsi locuri adecvate pentru deţinuţii rămaşi care sunt transferabili'.

Fionnuala Ni Aolain s-a preocupat şi de victimele de la 11 septembrie 2001, notând că rămân încă multe de făcut pentru a li se respecta 'dreptul la reparaţii'.

Raportul său subliniază că practicarea torturii în aşa-numitele 'black sites', închisori secrete americane, apoi la Guantanamo, 'reprezintă principalul obstacol pentru dreptul victimelor la justiţie'.

'Guvernul american trebuie să asigure tragerea la răspundere pentru toate încălcările sale ale dreptului internaţional, fie că este vorba despre victimele practicilor sale antiteroriste, deţinuţii actuali sau din trecut, sau victime ale terorismului', a insistat raportoarea ONU.

'Subliniez importanţa scuzelor, a asistenţei complete, reparaţiilor şi garanţiilor că (astfel de fapte) nu se vor repeta, pentru toate victimele', a arătat ea. 'Aceste garanţii nu vor fi mai puţin presante în anii care vin', a mai spus raportoarea ONU.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468