REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Reacție furtunoasă după declarațiile lui Tudorel Toader - O asociație de procurori iese la atac: „Recomandările MCV nu sunt opționale“

Reacție furtunoasă după declarațiile lui Tudorel Toader - O asociație de procurori iese la atac: „Recomandările MCV nu sunt opționale“

Replica API 17 noiembrie 2018 | 01:01 386

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor apreciază obiectivitatea și integritatea raportului MCV și precizează că recomandările nu au caracter opțional pentru România, în acest sens invocând o decizie a CCR. Procurorii mai cer punerea în aplicare a recomandărilor și dialog real, conform Mediafax.

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” precizează, printr-un comunicat de presă, că apreciază obiectivitatea și integritatea surselor de documentare în procesul de elaborare a Raportului MCV 2018. Comunicatul de presă este semnat de către procurorii Antonia Diaconu (Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești) și de Adrian Cosmin Iordache (Direcția Națională Anticorupție). Documentul cuprinde și semnăturile olografe.

„Raportul Comisiei Europene vine în momentul în care, din 2017, mai multe organisme internaționale au semnalat că politicile adoptate în România nu răspund exigențelor statului de drept și rolului parchetelor, așa cum sunt dezvoltate în jurisprudența CJUE, CEDO și în recomandări destinate statelor membre al Uniunii Europene și ale Consiliului Europei. Efectele asupra sistemului judiciar și a sustenabilității necesare în cadrul MCV sunt prezentate realist, în sensul că politicile inițiate și adoptate în perioada de referință s-au cumulat în direcția vulnerabilizării cadrului de sancționare a faptelor de corupție, de reducere a capacității instituționale a instituțiilor judiciare și de reducere a independenței procurorilor”, au precizat membrii asociației.

Aceștia mai subliniază că recomandările din raportul MCV nu sunt opționale pentru România și cer factorilor implicați în procesul de punere în aplicare a recomandărilor MCV să lanseze un „dialog real și de bună-credință” cu toți actorii implicați în sistemul de justiție.

„Recomandările formulate în cadrul Raportului MCV nu au caracter opțional pentru România, prin decizia decizia nr. 2 din 11 ianuarie 2012, Curtea Constituțională a României apreciind că poziția de membru al Uniunii Europene ”impune statului român obligația de a aplica acest mecanism și a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispozițiile art. 148 alin. (4) din Constituție, potrivit cărora Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actele aderării și din prevederile alineatului (2)”, mai arată sursa citată.

Pe de altă parte, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat în urmă cu câteva zile, că recomandările din raportul MCV nu sunt obligatorii, așa cum s-a vehiculat, însă sunt obligatorii standardele europene și procesul ireversibil de legiferare. Toader a mai subliniat că fiecare recomandare are rolul său.

„Semantica spune că recomandarea nu e obligatorie. Ce este obligatoriu și m-aș bucura dacă ați reține - faptul că sunt obligatorii standardele europene. E obligatoriu procesul ireversibil de legiferare. N-aș vrea să răspund întrebărilor nepotrivite. De aceea nu am ieșit public. (...) Toate recomandările au rolul lor”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De acord. Si procurorii trebuie sa respunda pentru greselile sau abuzurile pe care le fac. Ce nu le convine acum ? Toti trebuie sa fim egali in fata legilor
6
1
In loc sa-i luam cu parul pe toti astia care-au nenorocit tara si pe noi toti, ne irosim energia si nervii la antenele penalilor care ne tin tot timpul ocupati si, nu mai avem timp sa reactionam. Ne batem noi intre noi ROMANII care n-am furat si n-avem treaba cu JUSTITIA pentru ca suntem oameni cinstiti, in loc sa ne unim sa scapam de HOTII care sug si sangele din noi! Nu vedeti ca in afara de legi care sa-i scape pe toti HOTII de LEGE si puscarie astia alta grija nu au! DRACnea are pe mana banii tarii, banii nostrii ai tuturor si-i fura cu LEGEA facuta de niste HOTI pentru alti HOTI
5
2
Procurorilor le este frica sa nu fie trasi la raspundere sau cred in lege si dreptate pana la capat? In ambele cazuri trebuie sa aiba incredere in colegii magistrati chiar daca intamplator v-a fi judecat un coleg. Legea este una pentru toti! Nu asta vrem?
4
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108