REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Regim și suplimente naturale recomandate pacienților cu diabet și colesterol mare

Regim și suplimente naturale recomandate pacienților cu diabet și colesterol mare

Replica API 21 ianuarie 2022 | 00:00 612

Pentru majoritatea oamenilor, adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, cât și respectarea unui program ce include activitate fizică regulată sunt măsuri suficiente pentru a menține nivelul colesterolului sub control. Însă în cazul persoanelor cu diabet, este important să se facă anual analize de sânge, pentru a se verifică nivelul colesterolului, pentru că dacă lipoproteinele ating valori prea mari, ele pot cauza multe complicații la acești pacienți, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Regimul alimentar pentru pacienții cu diabet și colesterolul mare

Mulți pacienți care au hiperglicemie (glicemie mare) au, în același timp, și colesterolul total mărit (citește aici mai multe despre hipercolesterolemie). Ambii factori, atât glicemia, cât și colesterolul, pot fi controlați cu ajutorul unei diete sănătoase.

Iată câteva recomandări care te vor ajută să reduci în mod eficient valorile mari ale glicemiei și să scazi valoarea colesterolului:

Consumă grăsimi sănătoase - Cercetările arată că dacă vei mânca grăsimi "sănătoase", precum cele din avocado, nuci, semințe, peștele gras și uleiul de măsline, această măsură te poate ajută să reduci colesterolul rău (LDL), să crești valoarea colesterolului bun (HDL) și să ameliorezi controlul glicemiei.

Redu consumul de zahăr - Nu uită că adaosul de zahăr (așa cum se întâmplă în cazul în care consumi bomboane, înghețată, produse de patiserie și băuturi îndulcite cu zahăr) afectează în mod negativ atât colesterolul, cât și glucoză din sânge. Pentru a îmbunătăți starea de sănătate, redu consumul de zahăr din dietă ta, iar în acest fel, vor scădea valorile glicemiei și ale colesterolului.

Consumă mai multe legume - Vei putea să ameliorezi semnificativ glicemia și nivelul de colesterol dacă vei crește cantitatea de fructe și legume proaspete (cât și preparate termic) pe care le mănânci. Include în alimentația ta legume precum spanacul, anghinarea, ardeiul gras, broccoli și conopidă.

Mănâncă alimente integrale, cât mai hrănitoare - Sănătatea ta va avea de suferit dacă te bazezi doar pe alimentele ambalate sau pe cele de la fast-food, iar riscul că nivelul colesterolului și valoarea glicemiei să crească este mare. Pregătește-ți mai des acasă anumite mâncăruri, folosind ingrediente integrale, bogate în nutrienți, care susțîn metabolismul. Iată câteva exemple: legumele, leguminoasele, fructele și sursele sănătoase de proteine și de grăsimi, cum ar fi peștele gras bogat în Omega 3, nucile, semințele și uleiul de măsline extravirgin.

Alte modalități prin care poți să reduci atât nivelul colesterolului, cât și glicemia sunt activitatea fizică regulată și faptul că dai jos grăsimea depusă în exces în corpul tău (slăbești într-un mod sănătos).

Suplimente recomandate pacienților cu diabet și colesterol mare

Există numeroase suplimente nutritive care au capacitatea de a ameliora valoarea colesterolului. Iată câteva exemple:

Păducelul roșu - poate să scadă colesterolul mare, scăzând excreția de acizi biliari și reducând producția de colesterol din organism.

Drojdia de orez roșu japonez - potrivit experților de la Harvard, unele suplimente cu drojdie de orez roșu conțîn o substanță chimică ce este identică cu ingredientul activ din unele statine (medicamente folosite pentru scăderea colesterolului).

Usturoiul - unele studii preliminare sugerează că usturoiul ar putea să scadă ușor valoarea colesterolului.

Uleiul de pește - acesta este obținut din tipuri de peste gras, cum ar fi somonul și sardinele și conține acizi grași Omega 3; acești acizi grași au mai multe efecte benefice, iar studiile arată că dozele mari de ulei de peste de înalta puritate și calitate pot să reducă trigliceridele serice (nu și colesterolul).

Niacina sau vitamina B3 este folosită pentru a scădea nivelul de colesterol; mai precis, ea pare să scadă colesterolul LDL și valoarea trigliceridelor și crește colesterolul HDL (bun).

Pentru cei cu diabet de tip 2, există anumite suplimente care pot să ajute în controlul glicemiei, spun experții. Iată câteva exemple:

Suplimente cu aloe vera - studiile au analizat beneficiile pe care le are aloe vera în tratarea simptomelor diabetului, la șoareci. Rezultatele sugerează că plantă poate ajută la protejarea și repararea celulelor beta pancreatice, care produc insulină.

Scorțișoară - mai multe studii au arătat că scorțișoară poate ameliora nivelul glucozei din sânge, al insulinei și sensibilitatea la insulină, nivelul lipidelor (grăsimilor din sânge), tensiunea arterială. Cercetătorii au mai tras concluzia că scorțișoară ar putea duce la valori mai mici ale glicemiei pe nemancate, la mai puțîn colesterol total și la mai puțîn colesterol LDL ("rău"), la o scădere a valorii trigliceridelor (grăsimi din sânge), la o creștere a sensibilității la insulină.

Magneziul - deficiența de magneziu nu este rară la pacienții cu diabet și poate agrava hiperglicemia și rezistență la insulină. Unele studii sugerează că suplimentele cu magneziu pot ameliora funcția insulinei și pot să scadă valorile glicemiei.

Acidul gama-linoleic - prescurtat GLA, acest acid gras se găsește în uleiul de primulă (plantă numită și luminița de seară sau luminița nopții). Unele cercetări sugerează că pacienții cu diabet au niveluri prea scăzute de acid gama linoleic în corp, iar studiile au arătat că suplimentele cu GLA pot reduce și pot preveni durerea (în cazul terminatiilor nervoase afectate) asociată cu diabetul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108