REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Repartitoarele, afacere proastă pe timp de criză

Repartitoarele, afacere proastă pe timp de criză

Replica API 10 noiembrie 2013 | 00:00 211

Gigacaloria, bat-o vina!

Gigacaloria, bat-o vina!

Din ce în ce mai mulţi constănţeni se plâng de lipsa avantajelor în privinţa repartitoarelor. În speranţa unor facturi mai mici, consumatorii se vor confrunta cu reversul medaliei: valori colosale ale facturilor. Deşi, consumatorii s-au lăsat impresionaţi de principiul "plăteşti cât consumi", această formă de individualism duce la situaţii neplăcute între vecini, pentru că unii dau drumul la căldură, alţii nu. Mai mult, unii nu consumă agent termic şi se încălzesc de la alţi vecini, graţie pereţilor. Dezavantajele încep să îşi arate colţii, însă asociaţiile de locatari nu se îngrămădesc să rezilieze contractele. În ciuda acestui aspect, asociaţiile în cauză sunt în continuare de părere că principiul "dai un ban, dar stai în faţă", adică varianta necontorizată, dar mai scumpă, ar fi de preferat pentru sezonul rece.

Am discutat cu un preşedinte al unei astfel de asociaţii, care a oferit mai multe detalii în privinţa repartitoarelor. El a declarat pentru Replica: "Repartitoarele ar fi avantajoase dacă sistemul ar funcţiona corect. Mă refer la un punct termic modernizat. Avantajul repartitorului constă în faptul că poţi să îi dai drumul sau să îl opreşti oricând doreşti, numai că utilizatorii nu sunt lipsiţi de părţile comune. Chiar dacă ai consum zero, nu eşti scutit de părţile comune, care trebuie achitate. Mai mult, dacă oamenii nu le folosesc în acelaşi timp pe toate, se produc distorsiuni atât în sistem, cât şi camerele imobilelor, unde, evident, se produc condens, igrasie. Revenind la părţile comune, acestea pot fi destul de costisitoare. Anul trecut, de exemplu, au fost la aproximativ 150-200 de lei. Probabil, anul acesta, va fi mai mult având în vedere şi preţul actual la gigacalorie. La punctele termice nemodernizate, evident, se înregistrează pierderi. În Bucureşti, oamenii au început deja să renunţe la ele. Şi în Constanţa sunt locatari care ar dori să le scoată, dar necesită acordul a 80% dintre locatarii blocului pentru rezilierea contractului. Costurile pentru reziliere variază, în funcţie de angajamentele asumate în contracte. Până la urmă, în situaţia de faţă, varianta cea mai bună rămâne cea necontorizată. Plăteşti mai mult, dar măcar eşti sigur că ai căldură". Alţii în schimb, sunt convinşi că au făcut o afacere bună. "Cât consum, atât plătesc", este de părere Anca, o locatară a unui bloc din centrul Constanţei.

Ce spune FAPR

Problemele pe reţelele de distribuţie, ca urmare a consumului diferenţiat, apar în toată ţara. Pe de altă parte, Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR) nu recomandă proprietarilor repartitoarele de căldură. FAPR consideră că, prin modul de utilizare pe termen mediu şi lung, repartitoarele nu sunt supuse reglementărilor metrologice şi vor produce mari prejudicii, prin condens, igrasie şi mucegai asupra structurii de rezistenţă a clădirii, prejudicii a căror valoare va fi cu mult mai mare decât "statul in frig". De asemenea, FAPR invocă faptul că majoritatea contractelor conţin clauze abuzive şi nu s-au încheiat la cererea proprietarilor, ci la presiunea şi insistenţele unora dintre administratori, care au beneficiat gratis de repartitoare. FAPR îşi încheie punctul de vedere într-o notă negativă, susţinând că "majoritatea proprietarilor şi-au pus repartitoare pentru a închide caloriferele, ceea ce practic înseamnă începutul distrugerii blocurilor".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108