Retrospectivă! După valul de incendii și decese de la Petromidia nu s-a găsit niciun vinovat! Video
Retrospectivă! După valul de incendii și decese de la Petromidia nu s-a găsit niciun vinovat! Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestLa doar o lună după tragicul accident de muncă de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, în urma căruia doi angajați și-au pierdut viața, un nou incident a avut loc miercuri, 21 iunie a.c. Din fericire, de această dată nu au existat victime rănite grav, doar doi militari, dintre care unul a ajuns la spital. Cel mai grav incident a fost cel din luna iulie a anului 2021, când șase persoane au fost rănite, una dintre ele cu arsuri de căi aeriene și pe aproximativ 45% pe suprafața corpului. Din păcate, trei persoane au murit, una la fața locului și două în spitalul din Germania, unde fuseseră transferate. Tragedia a amintit de incidentul din august 2016, tot de la Petromidia Năvodari, când un incendiu violent a izbucnit la platforma 1 DAB. Tragedia a băgat în mormânt doi bărbați, iar pe alții i-a trimis pe patul de spital, cu răni grave. În nicio situație, nimeni nu a fost găsit vinovat, nimeni nu a plătit...
Două nenorociri, într-o singură lună, la Petromidia
O nouă explozie la Petromidia a alertat întreaga suflare, încă afectată de tragicul eveniment petrecut pe 13 mai a.c., când doi angajați au căzut într-un rezervor de preparare a unui stabilizator, și și-au pierdut cunoștința. În urma accidentului de muncă, bărbatul a decedat, iar femeia a fost transportată la spital. Nicolae Burnichi avea doar 55 de ani, era din Năvodari și lucra la Petromidia de mai bine de 20 de ani. În doar câteva zile urma să devină socru mare. Însă, din păcate, și-a găsit sfârșitul încercând să își salveze colega de muncă, o tânără de 38 de ani, care s-a stins din viață, la doar 5 zile după accident.
Miercuri, 21 iunie, s-a activat, din nou Planul Roșu la Petromidia. O explozie a avut loc într-una din secțiile rafinăriei, după ce o pompă a luat foc. Pentru optimizarea misiunii de răspuns, din ordinul inspectorului general al IGSU, forțele din teren au fost suplimentate cu 9 autospeciale de stingere, respectiv 2 din județul Călărași, 2 din județul Ialomița, 1 din județul Tulcea și 4 de la ISU BIF. La momentul izbucnirii incendiului, pe platformă se aflau 3 bărbați care au reușit să se autoevacueze.
Un pompier a fost rănit în timpul intervenției de stingere a incendiului
În timpul misiunii de stingere a incendiului, un pompier a suferit un traumatism la picior și a fost transportat la Spitalul Județean Constanța pentru evaluare medicală, de un echipaj din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță. De asemenea, un alt militar ISU a fost evaluat medical la fața locului acuzând dureri la membrele inferioare, dar, din fericire, nu a necesitat transportul la spital, au transmis reprezentanții ISU Constanța.
Oficial de la ISU Dobrogea!
„Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, iar pentru gestionarea cu eficiență a misiunii de stingere, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Totodată, la nivelul județului Constanța a fost crescută capacitatea operațională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere. Pentru optimizarea misiunii de răspuns, din ordinul inspectorului general al IGSU, forțele din teren vor fi suplimentate cu 5 autospeciale de stingere, respectiv 2 din județul Călărași, 2 din județul Ialomița și 1 din județul Tulcea.”, au transmis reprezentanții ISU Dobrogea.
Video:
Au intervenit și pompierii din Călărași, Ialomița și Tulcea
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis că: ”Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, la instalația de distilare a motorinei, iar pentru gestionarea cu eficiență a misiunii de stingere, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Totodată, la nivelul județului Constanța a fost crescută capacitatea operațională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere. Pentru optimizarea misiunii de răspuns, din ordinul inspectorului general al IGSU, forțele din teren vor fi suplimentate cu 9 autospeciale de stingere, respectiv 2 din județul Călărași, 2 din județul Ialomița, 1 din județul Tulcea și 4 de la ISU BIF.”
Video:
Video:
.
La locul incendiului au ajuns și reprezentanții Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune (ISCIR).
Video:
Video:
Prima misiune a autospecialei transport roboți, pentru stingerea incendiului de la Petromidia
La misiunea de stingere a incendiului de la Petromidia a fost alocată și o autospecială transport roboți din cadrul ISU București-Ilfov. Acest mijloc performant de intervenție a intrat de curând în dotarea IGSU, iar datorită multiplelor caracteristici deținute asigură, pe lângă eficiența intervenției, protecția echipajelor operative în misiuni complexe.
Ce spun reprezentanții ISU Dobrogea
„În jurul orei 15, prin apelul unic la 112, am fost solicitați să intervenim la rafinăria Petromidia pentru lichidarea unui incendiu. Au intervenit peste 70 de pompieri din cadru ISU Dobrogea la fața locului. Din fericire, până la această oră nu au fost identificate victime. Avem informații că au fost 3 angajați pe instalația de hidro cracat, care din fericire s-au autoevacuat atunci când a avut loc explozia. Intervenim momentan cu 9 autospeciale de stingere, cu o autospecială de transport victime multiple, un echipaj CBRN, 5 ambulanțe SMURD, 8 SAJ și două autoscări, plus echipajele de pompieri din cadrul rafinăriei. Din ordinul inspectorului general de la nivelul ISU Dobrogea au fost dispuse ca măsuri suplimentare să ne vină în ajutor alte 9 autospeciale de stingere de la județele București – Ilfov, Tulcea, Călărași și Ialomița. De la București – Ilfov vom avea 4 roboți de stingere, care au intrat recent în dotarea inspectoratului. Totodată, în jurul orei 15:40 a fost emis un mesaj ROALERT pe raza localității Năvodari, din cauza degajărilor mari de fum care se manifestau. Echipajul CBRN a efectuat măsurători la fața locului, iar până la acest moment nu au fost înregistrate valori peste limita normală care ar putea pune în pericol populația. Intervenția este una foarte dificilă. Militarii se focusează pe localizarea și lichidarea incendiului, după ce au fost făcute căutările de victime. Vom veni cu o cauză probabilă a incendiului la finalul intervenției. Toți lucrătorii s-au autoevacuat.” a transmis reprezentantul ISU Dobrogea.
Video:
Prefectul Silviu Coșa, detalii despre incendiu
„În jurul orei 15.10 a fost semnalat un incendiu la instalația de hidro cracare blândă a motorinei. La 15.13 a fost declanșat Planul Roșu de Intervenție. Din discuțiile avute cu echipajele ajunse la fața locului nu ar fi existat victime, am luat legătura și cu reprezentanții societății - putea fi un maximum de 10 persoane în schimb, la ora respectivă, au fost însă doar 3 persoane care s-au autoevacuat și, în consecință, până la această oră nu au fost identificate victime. Am discutat cu directorul medical al Spitalului de Urgență - erau pregătiți, cu circuitele eliberate, pentru a declanșa Planul Alb dar nu a fost necesar, din fericire.“, a transmis prefectul Constanței, Silviu Coșa.
„De asemenea, am discutat cu șeful Gărzii de Mediu și cu șefa Agenției de Mediu - atât stațiile fixe existente în zonă, cât și stațiile mobile, cu care reprezentanții acestor instituții au fost, în urmă cu mai puțin de 30 de minute, nu au înregistrat modificări semnificative ale parametrilor, nici măcar nu au fost creșteri de benzen, toluen - toate 5-7 elemente pe care le măsoară stațiile respective, în particulele respirabile.“, a completat prefectul Coșa.
Video:
Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat în jurul orei 18.30. Întrucât poate exista riscul de reaprindere a incendiului, personalul tehnic al obiectivului a continuat să acționeze pentru golirea instalației, iar forțele de intervenție au continuat acțiunile de răcire. La 21.30 incendiul a fost lichidat. Au rămas în supraveghere un echipaj de pompieri pe o latură, iar pe cealaltă operatorul privat.
Rompetrol Rafinare, despre incendiul de la Petromidia
Reprezentanții Rompetrol Rafinare au transmis miercuri, 21 iunie a.c., un comunicat despre incendiul de la Petromidia. „În cursul acestei zile, un incendiu s-a produs în instalația de Hidrocracare Blândă (MHC), la finalul unor lucrări de mentenanță specifice. Imediat, angajații instalației au raportat incidentul către serviciul intern de situații de urgență și către dispeceratul rafinăriei, care, la rândul ei, a informat autoritățile, conform procedurilor în vigoare. Nu există victime, toți angajații instalației, dar și din celelalte secții ale rafinăriei au fost evacuați. Până la sosirea autospecialelor ISU, primele intervenții au fost realizate de pompierii rafinăriei Petromidia, care au reușit să limiteze impactul. În colaborare cu autoritățile, depunem toate eforturile pentru stingerea incendiului și remedierea situației.”
Video:
De-a lungul timpului, la Rafinăria Petromidia din Năvodari au avut loc numeroase tragedii. În urma acestora, mai mulți angajați au murit, fiind apoi găsiți “vinovați” de cele întâmplate. Un astfel de accident a avut loc în cursul zilei de 2 iulie 2021, la instalația Hidrofinare Petrol - Motorină, cauzat de un compresor de gaze, care a luat foc.
Șase persoane au fost rănite, una dintre ele cu arsuri de căi aeriene și pe aproximativ 45% din suprafața corpului. Din păcate, trei oameni s-au stins în final din viață, unul la fața locului și doi în spitalul din Germania, unde fuseseră transferați, pentru a primi îngrijiri medicale.
Explozie și în 2016
Un alt incendiu puternic a avut loc în cursul zilei de 22 august 2016, la platforma Petromidia din Năvodari. Doi angajaţi ai companiei Rominserv au decedat, iar alţi patru au fost răniţi grav. Angajaţii efectuau lucrări de reparaţii la o conductă aparţinând SC Rompetrol Rafinare. Conducta transporta distilat de vid, produs rezultat prin încălzirea ţiţeiului la o temperatură cuprinsă între 360 - 380 de grade C.
Explozia a cauzat un incendiu pentru stingerea căruia au intervenit operatorii Rafinăriei Rompetrol, pompierii civili angajaţi ai GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol n.r.), dar şi pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea, care s-au luptat cu flăcările pentru a înlătura starea de pericol şi a evita astfel propagarea lui.
Urmărirea penală inițiată ulterior a scos la iveală mai multe aspecte, stabilindu-se că, din cauza nesupravegherii lucrărilor care se efectuau, a funcţionării instalaţiilor, echipamentelor tehnologice şi de tratare şi neutralizare menţionate în prevederile acordului de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu, s-a produs un fenomen de poluare accidentală prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice ale aerului din zonă.
Ba chiar mai mult, s-a reţinut că atât cele două societăţi comerciale, cât şi ceilalţi inculpaţi persoane fizice, nu au luat măsurile necesare de securitate şi sănătate în muncă, împrejurare ce a condus la producerea unor consecinţe constând în decesul şi vătămarea corporală a patru persoane.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News