REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

România participă la Conferința ONU privind Schimbările Climatice din Maroc

România participă la Conferința ONU privind Schimbările Climatice din Maroc

Replica API 16 noiembrie 2016 | 00:30 286

România participă, alături de alte 195 de țări, la Conferința ONU privind Schimbările Climatice - COP 22, organizată în aceste zile în Maroc, la Marrakech, a anunțat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, la evenimentul derulat în perioada 7 — 18 noiembrie, delegația României, formată din experți ai Ministerului Mediului și reprezentanți ai Ministerului de Externe, este condusă de către ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

Oficialul va reprezenta România la lucrările segmentului la nivel înalt, dedicat conducătorilor de delegații din statele Părți la Convenție, Protocol și/sau Acord, programate în perioada 15 — 18 noiembrie.

"Conferința ONU pentru Schimbări Climatice se desfășoară la doar câteva zile distanță de la intrarea oficială în vigoare a Acordului de la Paris. Miza acestei conferințe este ca statele lumii să avanseze în angajamentul politic fără precedent decis la Paris și semnat la New York și să stabilească pașii prin care obiectivele acordului vor fi atinse. Schimbările climatice sunt una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă omenirea. De aceea, ne așteptăm ca în Maroc să înaintăm în măsurile de implementare ale Acordului de la Paris, ca răspuns la această provocare recunoscută de guvernele lumii. Guvernul României a adoptat, anul acesta, proiectul de lege privind ratificarea Acordului de la Paris, actul normativ fiind în prezent în dezbaterea Parlamentului. Este important ca această dezbatere parlamentară să se finalizeze curând pentru a da un mesaj clar și puternic investitorilor, mediului de afaceri și factorilor de decizie privind trecerea la o societate și o economie cu emisii reduse de carbon", subliniază Pașca Palmer.

Elementele cheie ale Acordului de la Paris conțin, printre altele: operaționalizarea obiectivului pe termen lung de a limita creșterea temperaturii medii globale sub două grade Celsius, o viziune de transformare care să permită dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon, în contextul unei dezvoltări durabile și de eradicare a sărăciei, un ciclu de revizuire a angajamentelor la fiecare 5 ani care asigură ambiția și durabilitatea acordului, un proces de evaluare la nivel global al progresului înregistrat în atingerea obiectivelor asumate, precum și alte prevederi importante care se referă la responsabilități clare de monitorizare și raportare, dar și un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finanțare pentru statele în curs de dezvoltare, transferul de tehnologie și creșterea capacității acestor state de a se adapta la schimbarea climei.

COP22 este cea de-a 22 Conferință a părților la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC). Această convenție universală, care oferă un cadru global pentru negocierile privind clima, recunoaște existența unor schimbări climatice cauzate de om și conferă țărilor industrializate primatul responsabilității în lupta împotriva acestui fenomen.

Convenția a fost adoptată la Summit-ul Pământului de la Rio de Janeiro, din 9 mai 1992, înainte de a intra în vigoare la 21 martie 1994. Aceasta a fost ratificată de 196 de state — la care trebuie adăugată Uniunea Europeană (UE ) — ca părți ale Convenției, iar Palestina a fost cel de-al 196-lea stat care a aderat oficial la UNFCCC, pe 17 martie 2016.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108