REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Romanii de pe Chem Faros, sabotati de doi colegi care au fugit dupa ce si-au luat banii

Romanii de pe Chem Faros, sabotati de doi colegi care au fugit dupa ce si-au luat banii

Replica API 22 octombrie 2010 | 00:00 199

Situatie incredibila pe nava arestata in Bahamas

Situatie incredibila pe nava arestata in Bahamas

Românii dovedesc încă o dată că cei mai mari duşmani ai lor sunt ei înşişi, printr-un episod de-a dreptul incredibil petrecut ieri, 21.10.2010, pe nava Chem Faros, arestată în Bahamas. Reamintim că Mihai Costache, de 50 de ani, din Bucureşti, Vasile Stan, de 40 de ani, din Brăila şi Ion Armăsaru, de 52 de ani, s-au întors acasă de pe nava Chem Faros de acum aproape două săptămâni, în urma negocierilor purtate cu noul armator al vasului, banca grecească Proton Bank. Convenţia verbală prevedea plata treptată a restanţelor salariale către toţi marinarii aflaţi la bord, urmând să fie lăsaţi să plece înainte de sosirea echipajului de schimb doar acei marinari care au acasă probleme deosebite.

Astfel, mai rămăseseră la bord 8 marinari români, iar banca a fost de acord să înceapă plata restanţelor salariale, deşi nu avea nici o obligaţie contractuală faţă de aceştia, responsabil în acest sens fiind fostul armator, care a dat faliment, între timp. Noul armator a considerat că va debloca astfel mai repede situaţia, ţinând cont de faptul că fiecare zi de arest a navei îl costa 12.000 de dolari, iar ureea în valoare de 6,5 milioane de euro de la bord va ajunge cât mai repede la un beneficiar. În aceste condiţii, după plata integrală a salariilor restante către primii trei marinari, banca a început să vireze şi banii cuveniţi restului de navigatori. Iniţial, pentru lunile iulie, august şi septembrie, bani care au intrat deja în conturile marinarilor, urmând ca, până la sosirea echipajului de schimb, să fie achitate şi restanţele de pe lunile mai şi iunie. Lucrurile păreau a avea un final fericit, singura condiţie fiind ca marinarii să mai rămână la bord câteva zile, până la sosirea schimbului şi reglementarea situaţiei juridice a navei, cu excepţia celor doi care au grave probleme sociale acasă. Din considerente însă complet iraţionale, Simion Martin, de 43 de ani, din localitatea teleormăneană Olteni şi Vlad Bogdan Staicu, de 32 de ani, din Constanţa, au fugit, pur şi simplu, de pe navă, ieri dimineaţă. Cei doi, care, cel mai probabil, s-au văzut şi cu restanţele din mai-iunie achitate, şi-au abandonat colegii de suferinţă, fără a se gândi la consecinţele gestului lor. Iar urmările au fost pe măsură: banca a anunţat că nu mai plăteşte restanţele pentru mai şi iunie, nici unui marinar de la bord, chiar dacă printre ei se află doi români cu probleme serioase acasă: Nimet Cheamil, de 46 de ani, din Topraisar, are copilul grav bolnav, internat în spital, şi Corneliu Petruş Stoian, de 41 de ani, din Pogoanele- Buzău, cu soţia, de asemenea, grav bolnavă. Evadarea "colegilor" Simion Martin şi Vlad Bogdan Staicu îi lasă însă acum pe toţi ceilalţi fără banii care li se cuveneau şi, mai grav, îi pune pe cei cu probleme în situaţia de a nu mai ajunge la familiile care au acum atâta nevoie de ei. În altă ordine de idei, ceilalţi doi marinari români, Paul Sudacal şi Ion Guţă, de pe petrolierul Thelema T, arestat de mai bine de două luni în Lagos, urmează să-şi primească zilele acestea salariile restante, după care se vor întoarce acasă. Deocamdată, armatorul navei a aprovizionat echipajul cu apă şi alimente şi poartă discuţii cu autorităţile nigeriene pentru reglementarea situaţiei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108