REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

S-a încercat trecerea peste graniţă a 32 de lucrări semnate de artistul Marcel Iancu

S-a încercat trecerea peste graniţă a 32 de lucrări semnate de artistul Marcel Iancu

Replica API 3 august 2013 | 00:00 78

Furtul de opere de artă şi obiecte de patrimoniu, un fenomen de neoprit

Furtul de opere de artă şi obiecte de patrimoniu, un fenomen de neoprit

La jumătatea lunii iulie a acestui an inspectorii vamali din cadrul Biroului vamal Otopeni Călători au selectat în baza analizei de risc trei colete care aveau declarat ca fel de marfă tablouri şi desene. Acestea au fost prezentate în vamă pentru a fi exportate printr-o firmă de curierat rapid de la un cetăţean român pentru un cetăţean israelian. La controlul efectuat de inspectorii vamali asupra bunurilor declarate s-a constatat că acestea conţin 32 de lucrări de pictură şi grafică, care nu păreau deloc banale sau aparţinând unor autori neconsacraţi. Acestea nu erau însoţite de certificat de export temporar sau definitiv privind bunurile culturale mobile care sunt absolut necesare în momentul în care transporţi bunurile culturale clasate sau neclasate. Autoritatea vamală a cerut expertizarea respectivelor picturi şi desene.

O comisie de experţi din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României a stabilit în data de 1 august, a.c. că acestea sunt autentice, autorul lor fiind pictorul Marcel Iancu. Obiectele au fost confiscate de către autoritatea vamală. Potrivit prevederilor legale, exportul temporar sau definitiv al bunurilor culturale mobile clasate sau neclasate se efectuează numai pe baza cerificatului de export temporar sau definitiv eliberat în codiţiile legii. Deoarece fapta constituie infracţiune, s-a dispus continuarea cercetărilor de către poliţiştii de frontieră. Până la finalizarea cazului, tablourile şi schiţele au fost lăsate în custodia Muzeului Naţional de Artă. Fenomenul infracţional pe piaţa operelor de artă şi a obiectelor de antichitate ia amploare. Tot mai des auzim că hoţii încearcă să sustragă şi să valorifice pe piaţa neagră obiecte de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul ţării noastre.Marcel Iancu a fost un pictor, arhitect şi eseist originar din România, stabilit ulterior în Israel. A absolvit în 1917 Academia de Arhitectură din Zurich. A studiat pictura cu Iosif Iser. În 1922 a revenit în România, devenind unul dintre promotorii artei de avangardă. După aproape 20 de ani se stabileşte în Palestina. Israelienii au ridicat chiar un muzeu monografic în Israel unde sunt expuse exclusiv lucrări ale pictorului Marcel Iancu. Dacă urmăm un fir logic, probabil că cetăţeanul israelian dorea să îmbogăţească colecţia aflată în muzeu sau pur şi simplu să le valorifice pe piaţa neagră. Cu toate că pictorul era de origine evreiască, s-a născut în România, iar lucrările pe care le-a creat aici aparţin de drept statului român. Interesant de adăugat, în acest context, că una dintre cele mai reprezentative lucrări ale lui Marcel Iancu, "Portret de fată", se află în expoziţia permanentă a Muzeului de Artă din Constanţa, unde ocupă un loc privilegiat, după cum a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa. "Pictorul de origine evreiască s-a născut în România şi s-a mutat ulterior în Israel, unde are un muzeu monografic. Încercarea de sustragere şi valorificare a operelor de artă şi a obiectelor de antichitate este un fenomen care a început să ia amploare din cauza faptului că piaţa acestora a început să funcţioneze. Oamenii iau sume considerabile când reuşesc să le scoată peste graniţă şi să le valorifice", a mai precizat Doina Păuleanu.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108