REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

S-a umplut țara de bolnavi: în România, concediile medicale au depășit numărul angajaților

S-a umplut țara de bolnavi: în România, concediile medicale au depășit numărul angajaților

Ana Maria LIPAN 5 august 2023 | 00:00 2901

S-a umplut țara de bolnavi! Numărul concediilor medicale a crescut într-o asemenea măsură, încât statul nu reușește să plătească la termen milioanele de zile libere recomandate de medici și nici Casa de Asigurări de Sănătate nu le mai poate ține numărul. În timp ce premierul își arată îngrijorarea față de amploarea fenomenului, sute de „bolnavi” se pozează din vacanțe. Statisticile sunt alarmante și nu fac decât să ilustreze cât de inventivi sunt românii atunci când vine vorba de a fenta sistemul. Sub presiune, de cele mai multe ori, se află angajatorii, care nu au decât să se conformeze situației deficitare, creată de hibele din cadrul legislativ. 

S-a umplut tara de bolnavi: in Romania, concediile medicale au depasit numarul angajatilor

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a atras atenția recent că în 2022 au fost înregistrate aproximativ 8,1 milioane de concedii medicale, în condițiile în care, populația lucrativă atinge suma de 6 milioane de cetățeni, fapt ce a condus la „o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro”. 

S-a umplut tara de bolnavi: in Romania, concediile medicale au depasit numarul angajatilor

„Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen şi vă anunț că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro. Este normal să faci analiză nu numai la CNAS, nu numai la felul cum se eliberează aceste concedii medicale. Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de oameni să îi căutăm pe acasă, pentru că nu e o abordare sănătoasă la cap”, a punctat Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă.

Statisticile acestea nu fac decât să evidențieze una dintre problemele cu care câmpul muncii se confruntă, ce ar putea să se agraveze, dacă tendințele actuale și un anumit proiect de lege ar fi adoptat. Este vorba despre deficiențele create de concediile medicale fictive, fenomen în jurul căruia s-a format în anii recenți o adevărată mafie. 

Creșteri ale numărului de concedii medicale de la an la an

Reamintim faptul că anumite aspecte ale concediului medical erau monitorizate, un pas către această direcție fiind făcut în 2010, de către Cseke Atilla, Ministrul Sănătății la acel moment. Printr-un ordin emis de acesta românii care își sistau activitatea din motive medicale, aveau obligația să completeze o declarație pe proprie răspundere, care să includă adresa de domiciliu și datele angajatorului, prin care își luau angajamentul că pot fi găsiți acasă pe toată durata concediului medical. În cazul în care existau suspiciuni că angajatul nu ar fi respectat condițiile la care și-a dat acordul, reprezentanții casei de sănătate, însoțiți de oamenii legii se deplasau acasă la bolnav pentru a efectua verificări. În cazul în care se constanta încălcarea măsurilor, plata indemnizației înceta. 

S-a umplut tara de bolnavi: in Romania, concediile medicale au depasit numarul angajatilor

Multe s-au schimbat de atunci, aceste măsuri fiind eliminate în 2015 de către deputați, care au considerat reglementarea a fi „excesivă”. Odată dispărută această practică, numărul concediilor medicale a început să crească, de la un an la altul, devenind o problemă pentru angajatori, dar și pentru organele statului. 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost nevoită să intervină implementând începând cu anul 2021 „un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical, în cel puțin două etape, prin care asiguratul beneficiază de o mai bună monitorizare a afecțiunii. Totodată, această reglementare are și rolul de a descuraja acordarea nejustificată de concedii medicale”, conform unui comunicat transmis la momentul respectiv. CNAS a dorit, de asemenea, reintroducerea măsurilor de control, însă propunerea a fost respinsă de Parlament. 

Un nou proiect de lege, mană cerească pentru „descurcăreți”

Mai mult decât atât, un proiect de lege, depus de USR, se continuă facilitarea primirii concediului medical, prin eliminarea obligației de a obține o adeverință de la locul de muncă. Concret, angajatul va merge la un consult la medicul de familie, iar după ce primește concediu medical, doar îl notifică pe angajator.

S-a umplut tara de bolnavi: in Romania, concediile medicale au depasit numarul angajatilor

Deputata USR Diana Stoica, inițiatoarea proiectului, consideră că prin aceste modificări se vor reduce pașii administrativi și cu costuri, noua procedură, simplificată, venind în sprijinul celui bolnav. Ce nu a luat însă în considerare deputata este faptul că această schimbare ajută de asemenea și specialiștii în „concedii fictive”, care au reușit să cauzeze până în prezent prejudicii uriașe statului român și nu numai. În acest context putem vorbi și despre cazurile sutelor de angajați care găsesc cele mai inventive metode pentru a obține concediu medical, fără a avea nevoie, de fapt, de acele zile de repaus. O situație care se înscrie în această serie ne-a fost relatată de un operator economic. 

S-a umplut tara de bolnavi: in Romania, concediile medicale au depasit numarul angajatilor

„O angajată a fost la medicul ginecolog, care i-a dat un concediu medical, după ce a fost internată o zi. În scrisoarea medicală e menționat că prezintă risc maternal, dar pe codul de diagnostic i-a bifat codul 01, pentru boală obișnuită. Casa de Asigurări spune că neavând stagiul de cotizare de minim 6 luni nu poate să deconteze firmei banii respectivi pentru angajată. Dacă ar fi fost pe codul de risc maternal, ar fi decontat banii integral, iar noi ne-am fi primit banii. Acum ne aflăm într-o situație ciudată. Casa de Asigurări nu ne dă banii, dar angajatul trebuie să îi primească de undeva.", a declarat acesta. 

Fenomenul a intrat în atenția deputatei PNL Raluca Turcan, actual Ministru al Culturii din România, care a inițiat un proiect de lege pentru stoparea acestuia. Nu toți au privit această propunere cu ochi buni, Marius Budăi, fost Ministru al Muncii, arătându-se indignat și declarând chiar: "Nu îmi sună bine a pune în spatele fiecărui cetăţean câte un paznic dacă face aia sau ailaltă. Să ne transformăm aşa în Gestapo?"

Mafia concediilor medicale

Un exemplu deja ajuns celebru al mafiei concediilor este cel medicilor din Piatra Neamț, Victor Kirileanu, specialist TBC și Mihai Cuciuc, cardiolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Neamț, care colaborau cu diverși oameni de afaceri și foști angajați ai caselor de asigurări de sănătate, pentru a încasa sume uriașe de bani de pe urma unor bolnavi fictivi. 

Gruparea a reușit să fraudeze statul român cu peste șase milioane de lei, folosindu-se de angajați pe hârtie, pe care îi declarau bolnavi de TBC sau afecțiuni cardiace, prin intermediul medicilor specialiști, ce primeau parte din câștigurile obținute în acest mod. Operațiunea s-a derulat în perioada 2014-2020, timp în care, pentru fiecare angajat bolnav, aflat în concediu medical, CAS deconta firmei până la 20.000 de lei.

S-a umplut tara de bolnavi: in Romania, concediile medicale au depasit numarul angajatilor

În acest mod au ajuns angajați, rude ale membrilor grupării, inclusiv părinți, prieteni, cunoscuți, care nu și-au arătat vreodată fața la locul de muncă, salariile fiind încasate în bani cash de nimeni alții decât administratorii societăților. Urma apoi ca acești muncitori să se îmbolnăvească subit de afecțiuni grave, de ordin cardiac sau TBC și să ceară concedii medicale care erau prelungite până la ordinul lunilor. O simplă gripă nu ar fi fost de ajuns, așa că șarlatanii alegeau boli care să genereze cât mai mulți bani. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Și eu tot Opel am
0
0
Sunt medici atat cei de familie cat si specialisti care dau foarte usor concedii medicale si mai sunt angajati p****i care isi iau medical si se posteaza in vacanta
1
0
E normal sa fie așa, la bugetari evaziunea pe salarii e zero. La privat unde lacrezi la n***u de unde concediu medical?? Sau la gri unde primești bani pe CM raportat la salariul minim că pt diferență nu ai asigurare.
0
0
Sa va uitati cati bugetari sunt in concedii medicale de la statul pe scaun ! ... Foarte grea munca de bugetar ! ....
7
1
Eu am citit pe grupurile de cretini de pe feisbuc că nu e bine să te vacinezi. Ști ce zic?
4
0
Da. Sunt medic. Din pacate dupa vaccinul Covid a aparut o explozie de imbolnaviri si afectiuni.
6
5
Când lucrezi 10-12 ore în condiții mizere precum un sclav te plătește 8 ore, de ce nu verificați angajatorii după ora 17, dar nu se poate face că itm termina programul la ora 15, 30.Si nu dă guvernul bani din buzunarul lui, tot noi prostimea plătim asigurările de sănăt**e până ne iese ochii
9
3
Mai bine măriți pensiile militare decât sa plătiți medicale. Tot soiul de patroni cu angajați fictivi baga bani în buzunare din bugetul statului. Nu-i verifica nimeni pe șarlatanii ăștia?
4
14
95% din concediile medicale sunt la bugetari. Verificați.
13
5
Da-le doar 50% din salariul brut pe concediu medical si o sa vezi ca vin si proaspat operati la servici.Eu cand am avut medical ptr. o fractura de glezna am luat mai mult decat m-as fi dus la servici.
7
9
Bolnavii autentici au acte cu multe parafe , cu asumari medicale punctuale. Bolnavii...de concedii, închipuiți, dau șpagă unde și cât trebuie și păcălesc sistemul. Totul cu complicitatea unor medici. Prin sondaj se poate verifica și penaliza dur financiar, ca să se sature și falsul bolnav dar și medicul șpăgar. Ca aici nu merge cu legea, cu democrația. Romanul stie numai de frica!
13
2
La privat romanul e sclav nu are voie la concedii medicale Multi patroni ii spune de la angajare fara medicale Sânt unii care nu le dă nici măcar concedii de odihnâ Tragi ca un cal pană cazi jos din picioare Inspecția muncii nu verifică nimic din condițiile de muncă ale r*mânilor Și daca o fac amenzile sânt de doi lei Asiaticii pe bulevarde o ora muncesc o ora stă la salarii ia dublu cat r*mânii Cazare e gratuit o masa gratuit r*mânii au doar salariul Salariul minim trebuia să fie pentru asiatici nu pentru r*mâni In vest romanul câștigă sub salariul nemților francezilor italienilor etc Aici e invers Statul nu are bani pentru r*mâni are bani pentru ucraineni și asiatici In tara lui cacao e statul de drept ratat cu rahat
21
3
Bugetarii sunt campioni la concedii medicale.
17
6
Daca se face o simpla verificare se constata ca peste 75% din concediile medicale sunt la angajatii de la stat. Asa ca verificati functionarii si toti trepadusii de la stat.
16
6
Angajatii la privat nu prea cred ca isi risca locul de munca pentru *concedii medicale false*,oare unii de la^ STAT ^da?
14
6
In pandemie sau cheltuit vreo trei miliarde de euro Nea Ciolanul banii ăia cum se recuperează la bugetul statului r*mânii sânt sclavi la locurile de muncă Majoritatea sânt plătiți pentru o meserie și face vreo trei Un exemplu în market casiera e și manipulant descarcă marfă din mașini asează la raft face c*rățenie Vârsta de pensionare e spre șaizeci și cinci de ani E cunoscut că prelungit vârsta de pensionare vor veni mai multe concedii medicale Tinerii vor merge la muncă în vest în tară nu au șanse fiindcă bunicii lor vor muncii pană le cantă popa Banii din pensii fuge spre statul hoț și mafiot ăsta e sistemul Politicienii au foamea de bani ei nu gândesc au capul în sacoșă Ei privesc oamenii de undeva de sus îi vede ca pe furnici se cred elefanți
22
0
din categoria daca parlamentul si guvernul isi bat joc de noi ne batem si noi joc de ei
23
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468