REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Salariul minim se majorează. Cu cât cresc veniturile a milioane de români

Salariul minim se majorează. Cu cât cresc veniturile a milioane de români

Replica API 21 august 2022 | 00:00 4748

Inflaţia este galopantă, iar salariile nu ţin pasul cu preţurile. Ministrul Muncii anunţă noi pachete sociale, dar şi o majorare a salariului minim din 2023.

Salariul minim va creşte de anul viitor, anunțul vine de la Ministerul Muncii. „În acest moment salariul minim este de 2550 de lei. Una din măsurile care au făcut parte din pachetele economice și sociale pe care le-am implementat a fost și punerea la dispoziție a unei măsuri către mediul privat, o majorare a salariului minim brut garantat în plată cu valoarea de 200 de lei. Să ajungă deja la 2750 de lei, cu mențiunea că acei 200 de lei sunt net și nu vor fi taxați de statul Român și nici impozitați”, a anunțat Marius Budăi.

„Din punctul meu de vedere este obligatoriu o asemenea creștere, dar nu trebuie să facem creștere la întâmplare și voi demara în consiliul național tripartit o discuție care trebuie să fie onestă între partenerii sociali și guvern și să putem să găsim împreună cea mai bună soluție astfel încât de la 1 ianuarie salariul minim ar trebui să crească din nou”, a încheiat Budăi.

Salariul minim, topul ţărilor cu cele mai mici venituri pe economie din Europa, în 2022

Unele țări din Europa au salarii minime reglementate, iar altele nu (precum Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia). România se află undeva spre coada clasamentului în privința salariului minim din Europa în 2022. Nu este ultima, fiind alte țări după.

Bulgaria are cel mai mic salariu minim din Europa, conform datelor Eurostat, cu 363 euro/lună. (De precizat că ne-am uitat mai aproape de noi – UE, mai jos fiind în Albania, de exemplu, cu 268 euro). Anul trecut, în iulie, salariul minim în Bulgaria era de 332 euro, iar în 2020 de 312 euro.

Pe următoarea poziție, de la coadă, în privința salariului minim din Europa în 2022 se află Letonia cu 500 euro, urmată de Ungaria cu 503 euro.

Următoarea pe listă este România, cu 515 euro (datele pe iulie – de precizat că suma e la cursul de schimb de atunci). Reamintim că de la începutul acestui an, salariul minim a urcat la 2.550 lei, însemnând că după plata taxelor angajatul ia în mână 1.524 lei.

După noi urmează Croația și Polonia cu 622 euro, respectiv 641 euro.

Bineînțeles, dacă ne mai uităm în jur, mai vedem salarii minime de 373 euro în Turcia, 401 euro în Serbia, ori 532 euro în Muntenegru.

Țările cu cel mai mare salariu minim pe economie

În topul clasamentului celor mai mari salarii minime pe economie în 2022 se află, pe primul loc, așa cum ne-am obișnuit, Luxembourg cu 2.313 euro/lună.

Este urmată de Belgia cu 1.842 euro, Irlanda cu 1.774 euro, Olanda cu 1.756 euro sau Germania cu 1.744 euro, conform romaniatv.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
avea greptate tata ... cand vezi un p***t sa fugi ......tare ......!
0
0
Stai jos mocofane. Patronii se comporta asa cu angajatii mocofani ...se cunosc de la o posta. Tot ce-l intereseaza pe patron e sa faca profit cat mai mare. E vorba de rentabilitate. Daca x angajat este capabil sa-i aduca profit mai mare decat angajatul mocofan, atunci cu siguranta plateste mai mult decat minimul pe economie. Normal ca o mare parte au plecat sa munceasca afara... nu te duce mintea ca oricat de bine ai fi platit aici, intotdeauna in occident salariile vor fi mai mari. Si mocofane, nu traiesc din bani de la buget.
1
0
Daca diferenta nu se inpoziteaza, sa fie primit. Dar la ce incredere avem in ei, cred ca subt baliverne si o sa se adauge inca o povara pe spinarea privatilor. Bugetarii, trai neneaca!
0
0
adica pentru bugetarii puturosi care plimba hartiile
0
0
salariul se majoreaza cu 5%, preturile si taxele cu 50%
0
0
Bai tantaule cu patronul nu se negociaza,acolo ti se spune:"la mine asta este munca si asta este leafa,daca iti convine bine,daca nu poti sa iti cauti munca in alta parte".te-ai apucat tu sa comentezi o putoare care traiesti cu bani de la bugetul de stat dar nu stii de unde vin bani la bugetul tari care te plateste.Daca patroni din Romania negociau cu salariati tu crezi ca mai ajungeau sase milioane de romani sa lucreze in strainatate?.
1
0
trecuti doar cei care demonstreaza ca pot trai cu salariul min net: 1524 lei pe luna. Altfel nu aveti ce cauta in parlament, la primarii, etc Tb schimbata in totalitate clasa politica care traieste intr-o lume a ei de 30 ani.
0
0
inca n-ai plecat???ne-am saturat de lozincile tale...UTC-iste...BUNICII NOSTRI,adica ptrostii nostrii....PARINTII NOSTRII...du-teeeeeeeeeeeeee...ne-am saturat...
3
0
toti mocofanii care se stiu ca nu au nici o valoare si asteapta sa le mareasca prin lege salariile... ca sa va negociati salariul cu patronul nu aveti cohones
2
0
De la anul. Pai fmm, anul acesta cum sa acopere inflatia si dublarile si triplarile preturilor la toate produsele peste 1 mil de ro care au salariu min? Daca era ceva de scumpit, ati fi scumpit imediat. Cand e de marit: de la anul!!! Ce ar fi si voi sa luati o suspendare din functie pana la anul, dmm de ani____le?Ne tineti de 30 de ani cu salarii ca in Africa dar patronii ro sunt in topurile milionarilor lumii, ja---lor
2
0
Pensionarii o duc bine, prea bine! Mai da-i in ma-sa, sunt prea multi!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272