REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

„Salvați-mă, vă rog! M-au năpădit gândacii!”. Asistenții sociali au făcut curat în casa bătrânei care se târâia printre gândaci

„Salvați-mă, vă rog! M-au năpădit gândacii!”. Asistenții sociali au făcut curat în casa bătrânei care se târâia printre gândaci

Replica API 10 octombrie 2017 | 00:00 248

Angajatele de la Serviciul Public de Asistență Socială, din subordinea Consiliului Local Constanța au făcut curat, ieri, în apartamentul bătrânei de 86 din ani, care se târâia printre gândaci și mizerie și al cărui caz l-a prezentat „Replica de Constanța”. Mai mult, femeia va putea fi internată în azilul din municipiul Constanța, de îndată ce vor fi realizate toate demersurile și va fi întocmită documentația necesară.

Gândaci care colcăiau peste tot, pe mâncare, pe patul unde dormea bătrâna și în absolut fiecare colțișor al apartamentului din cartierul Km 4-5. Asta au găsit, ieri dimineață, asistenții sociali de la Serviciul Public de Asistență Socială, veniți să îi facă curat femeii și să o ajute în demersurile de internare în azilul de bătrâni. Ioana Mihai, de 86 de ani, neputincioasă – având în vedere că nu se mai poate ține pe picioare, fiind nevoită să se târâie pentru a se putea deplasa – nu are pe nimeni care să îi poarte de grijă. Doar vreo două vecine îi mai aduc de mâncare, dar nimeni nu se preocupă să îi facă și curățenie sau să o ajute cu treburile prin locuință.

Angajatele de la SPAS au făcut curat în tot apartamentul, i-au spălat lucrurile – de menționat că bătrâna are mașină de spălat, funcțională, dar nu se descurcă singură să o folosească -, au deschis toate ferestrele pentru a aerisi etc. Munca lor nu a fost ușoară, mai ales că, la fiecare pas, bătrâna care are și probleme neurologice, se împotrivea: fie la scoaterea din dormitor a unei plapumi plină de gândaci, fie la strângerea găletușelor murdare, în care cândva a fost mâncare, de pe podea, din jurul patului bătrânei. Pentru a strânge fie o pungă, o sticlă goală sau o haină murdară, s-au lovit de împotrivirea bătrânei.

„Salvați-mă, vă rog! M-au năpădit gândacii!”, plângea femeia, dar în același timp nu era de acord să fie mutat niciun obiect. Cu multă răbdare și insistență, angajatele de la SPAS au reușit să curețe apartamentul. Soluția este însă de moment, după cum chiar ele au admis. Soluția reală, care să îi fie într-adevăr de folos bătrânei, este mutarea ei în cadrul azilului de pe strada Unirii.

Bătrâna poate fi mutată la azil, dar are nevoie de acte medicale

Locuri în cadrul azilului sunt, după cum ne-au precizat reprezentanții serviciului. Nici pensia mică nu reprezintă un impediment, au subliniat aceiași reprezentanți, după cum greșit au crezut apropiații bătrânei, care au încercat să o ajute în trecut. Tot ce contează, la această oră, este ca bătrâna să fie de acord cu mutarea în cadrul azilului. Aceasta spune că dorește să meargă, dar nu ar fi primul caz când beneficiarii ș-au dat acordul iar odată ajunși la azil s-au răzgândit și au cerut să plece înapoi acasă. Iar, ținând cont de vârsta înaintată a femeii, cât și de problemele de sănătate pe care le are, nu este exclus ca la fel să se întâmple și în acest caz.

Mai mult, pentru internarea în azil este necesară întocmirea unui dosar medical, aspect ce va fi îngreunat de faptul că femeia nu are nicio hârtie medicală din care să reiasă evoluția stării ei de sănătate sau cauzele medicale care au dus la imposibilitatea de a-și folosi picioarele. Vecinii spun că aceasta nu s-a preocupat niciodată de sănătate.

Cât despre îngrijiri la domiciliu, deocamdată, nu poate fi vorba. La această oră, serviciul mai sus menționat că are angajații necesari pentru asigurarea acestui tip de îngrijire, căci, așa cum se întâmplă în mai multe domenii de activitate, au fost scoase mai multor posturi la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni calificat! Constănțenii acreditați în acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu preferă să lucreze în privat sau să plece peste hotare.

Drept pentru care, până la definitivarea dosarului de internare în azil, bătrâna va rămâne în apartamentul din cartierul Km 4-5, dar situația ei va fi monitorizată de angajatele de la Serviciul Public de Asistență Socială.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ok asa f frumos.zic sa continue dnle de la as sociala sa cu anchetele sociale care trebuiau facute si in teren da da in teren nu doar pe hirtie din birouri.asa sint facute in present.asta stiu cu certitudine fara a ma contrazice va rog am caz concret 8 ani fara ancheta.loco da ii facuta la birou.
3
0
ce fetze au astea. au fost scoase din biroou,de la caldurica sa faca curat babutei. hahaha. in celelalte zile ce fac distinsele doamne? cafele, barfe...eh...ce greu e la munca
3
1
Domnu Mereuta de la SPAS nici o declaratie nik?...stai ascuns iti e frica de DNA??...fa-te mic de tot ca mult numai ai.
1
1
Onor primaria sa dirctioneze banii si catre asistentii sociali sa-i atraga sa nu mai plece din tara sa ingrijeasca batranii din UE in bugetul primariei sa fie un cont de cheltuieli pentri plata asistentilor sociali ca de alminteri se scurg bani din bugetul primariei mpe fel de fel de actiuni dar ...pentru acesti nefericiti ai sortii nu se face NIMIC
3
1
care rad de situatia absolut ingrozitoare in care se afla aceasta biata femeie;nu e un caz izolat;batranii Romaniei in afara escrocilor cu pensii,,speciale,,au ajuns subiecte de caterinca.toti imbatranim chiar si cei care se cred nemuritori.
8
0
inseamna ca adminsitratorul nu respecta legea adica dezinsectie la 3 luni.
7
0
Ciudat! Replica posteaza un articol cu informatia despre babutza asta.Dupa cateva ore,replica posteaza articol despre curatenia care s-a facut in casa babutzei cu oamenii trimisi de primarie.,,Deci si asadar" replica are sifonari pe la primarie care toarna informari despre ce actiuni se fac.Asa a fost si recent o stire ca e incendiu undeva.Apoi replica a revenit cu o stire ca alarma s-a dovedit falsa.Si in acest caz replica a avut sifon ptr stirea ca pompierii au plecat la un incendiu inainte ca ei sa ajunga acolo si sa constate lipsa incendiului anuntat.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108