REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
13.9° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Scufundări la epavele de pe fundul Mării Negre. Printre atracţiile pentru turişti: distrugătorul rusesc Moskva şi un submarin!

Scufundări la epavele de pe fundul Mării Negre. Printre atracţiile pentru turişti: distrugătorul rusesc Moskva şi un submarin!

Replica API 4 mai 2018 | 00:00 414

SPECTACULOS

SPECTACULOS

Litoralul românesc are un potenţial imens pentru dezvoltarea turismului de aventură – scuba diving. Pe fundul Mării Negre se găsesc zeci de epave, unele într-o stare avansată de degradare, altele conservate surprinzător de bine, iar multe dintre ele aflate la adâncimi accesibile turiştilor, dar numai după ce obţin brevetele de scufundare. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină „GeoEcoMar” a cercetat fundul Mării Negre, a realizat hărţi şi trasee pentru a da startul turismului subacvatic. Mai departe, este rândul firmelor de scufundări şi a agenţiilor de turism să promoveze acest tip de activitate.

„Cererea pentru turismul de aventură – scuba diving – pentru cunoaşterea patrimoniului cultural transnaţional subacvatic este în continuă expansiune şi poate contribui tot mai mult la prosperitatea comunităţilor de pe litoralul românesc şi bulgăresc, din Vestul Mării Negre”, puncta, în 2015, în cadrul unui studiu, dr. Glicherie Caraivan, managerul proiectului „Western Black Sea Underwater Cultural Tourist Routes”, cu finanţare europeană, pentru promovarea turismului cultural subacvatic, derulat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină „GeoEcoMar”, în parteneriat cu partea bulgară.

În cadrul proiectului, institutul a identificat traseele care pot fi puse la dispoziţia turiştilor, a evaluat caracteristicile acestora – adâncime, vizibilitate, grad de interes – a realizat hărţi cu punctarea exactă a locurilor unde se află epavele, astfel încât în prezent le poate pune la dispoziţia agenţiilor de turism şi firmelor de scufundări interesate să dezvolte acest tip de turism la malul românesc al Mării Negre.

La sfârşitul lunii aprilie a.c. a avut loc Conferinţa Finală Transnaţională, în cadrul căreia au fost prezentate materialele publicitare realizate în cadrul proiectului, respectiv pachetul turistic „Rute cultural turistice subacvatice din Vestul Mării Negre”, broşura cu Ruta Muzeelor de istorie şi arheologie şi Rute comerciale antice submarine din Vestul Mării Negre, cât şi broşura Rute cultural turistice subacvatice din Vestul Mării Negre.

Cinci trasee subacvatice propuse agenţiilor de turism

Cinci trasee subacvatice au fost identificate de specialiştii institutului, toate cu plecare din portul turistic Tomis. Primul traseu cuprinde epavele Arkadia şi Schuka 213. Cargoul german Arkadia are 1736 tone T.D.W, s-a scufundat în 1943, din cauza unei mine marine. Despre submarinul rusesc Schuka 213 este consemnat că a scufundat o navă plină cu refugiaţi evrei, în Cel De-al Doilea Război Mondial, pentru ca în 1942 să se lovească de barajul de mine din dreptul malului românesc al Mării Negre.

Traseul II, cu plecare tot din portul Tomis, îi ghidează pe turişti spre epavele „Sadu”, „You Xiu” şi „Paris”, pe o lungime de 7,2 mile marine. Navele „Paris” şi „You Xiu” s-au scufundat în ianuarie 1995, după ce s-au lovit de digul de nord, iar toţi marinarii de pe cele două ambarcaţiuni au decedat. La câţiva metri de acestea se află epava „Sadu”, care s-a scufundat în 1988, de asemenea tot urmare a faptului că s-a lovit de dig.

Traseul III cuprinde epavele distrugătorului rusesc „Moskva” şi a cabotierului francey „Sophie” şi are o lungime de 28,7 mile marine. Despre distrugătorul „Moskva”, specialiştii spun că este cea mai mare navă de război scufundată în zona românească a mării. A ajuns pe fundul mării în 1941, după un bombardament asupra Constanţei, a lovit o mină din barajul de mine. O parte din navă este îngropată în nisip. Despre epava „Sophie”, specialiştii spun că s-a scufundat în 1921 şi este perfect conservată, pe fundul mării.

Al patrulea traseu duce spre epavele „Medy” şi „Nicholas”. Prima, scufundată în 2010, iar a doua, o corabie din lemn, construită în 1891 şi ajunsă pe fundul Mării Negre, în apropiere de Eforie Sud, în 1920, din motive necunoscute.

Al cincilea traseu, cel din urmă, propune vizitarea epavei „Maria Bacolitsa” şi a unui submarin de clasa M – situate aproape de graniţa cu Bulgaria. Nava „Maria Bacolitsa” s-a scufundat în 1980, din cauze necunoscute. În urma scufundărilor, s-a constatat că nava este ruptă în două, iar cele două părţi sunt situate la o distanţă considerabilă una de cealaltă.

Pentru a le putea vizita, turiştii au nevoie să urmeze cursuri şi să deţină brevete de scufundare şi, în momentul vizitării, să fie însoţiţi de scadandrii profesionişti. Astfel că, preţul unei astfel de experienţe, incluzând cursurile, poate ajunge la câteva sute de euro.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
M-am cam saturat de turisti. Dar de constanteni ii pasa cuiva? A ajuns orasul asta o ruina, poluarea si disparitia spatiilor verzi ne mananca ani din viata. Dezvoltare durabila cu locuri de munca 12 luni pe an si nu porcarii de genul asta. Fara hub-uri de tehonologie, fara joburi cu valoare adaugata mare ci ghizi pentru turisti si traficanti de cocaina pentru loazele celor cu bani. Mai stricam si fauna ca nu ne ajung braconierii turci.
1
1
afara de latura lucrativa a afaceriei nu ar trebui oare luat in considerare ca practic locatiile sunt niste locuri de veci ale echipajelor care au avut parte de o moarte violenta fara lumanari si fara popindai sau participantii se considera in vizita de cutoazie
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468