REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Ședință de îndată la CJC. S-au votat tarifele pentru deszăpezire aplicate de RAJDP Constanța

Ședință de îndată la CJC. S-au votat tarifele pentru deszăpezire aplicate de RAJDP Constanța

Replica API 29 noiembrie 2018 | 01:21 466

Consilierii județeni s-au întrunit, din nou, miercuri 28 noiembrie, în ședință de îndată pentru a supune la vot un proiect mult dezbătut în ședința de luni, 26 noiembrie. Este vorba despre aprobarea tarifelor pentru deszăpezire și combaterea lunecușului pentru iarnă 2018-2019 ce vor fi aplicate de Regia Autonoma Județeană de Drumuri și Poduri Constanța (RAJDP).

Marian Crușoveanu a explicat, în ședința din 26 noiembrie, motivul pentru care grupul PNL refuză să voteze proiectul: "N-am avut documentația, nici comisiile de specialitate n-au putut vedea acest material. Mai mult, și raportul Curții de Conturi este stufos. Propus să-l amânăm, pentru o ședință de îndată ce va avea loc săptămâna aceasta, să putem studia documentația."

"Eu aș propune o discuție cu consilierii despre raportul Curții de Conturi despre activitatea de deszăpezire pentru perioada 2016-2017", a intervenit șeful RAJDP Constanța, Lucian Lungoci.

Se pare că aleșii au intrat în posesia documentației, așa că proiectul va fi supus la vot miercuri, 28 noiembrie.

Lucian Lungoci, șeful RAJDP Constanța, a precizat, în cadrul ședinței de îndată, că nu sunt probleme în acest moment pe drumurile județene. ”Toate stațiile RAJDP sunt pregătite să intervină pentru combaterea efectelor zăpezii”, a spus Lungoci.

Consiliul Județean Constanța a alocat Regiei un buget de 8 milioane de lei pentru lucrările de deszăpezire.

Preşedintele CJC, Horia Țuțuianu, a specificat faptul că nu se va cheltui toată suma, dacă iarna nu va fi grea. Precizăm că iarna trecută, RAJDP a cheltuit 6,8 milioane de lei pentru deszăpezire.

28 de utilaje intervin la această oră în judeţ

Şeful RAJDP, Lucian Lungoci, a declarat, miercuri, următoarele: “Încă de azi dimineaţă (n.r. miercuri dimineaţa), de la ora 4.00, a început să ningă în cea mai mare parte a judeţului. Avem în teren 28 de utilaje dotate cu lamă şi care distribuie material antidrapant. Nu sunt probleme deosebite în acest moment pe drumurile judeţene. Se acţionează în continuare cu material antiderapant astfel încât să nu avem blocaje sau incidente pe drumuri".

La rândul lui, preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu a menţionat: "Avem informările pe fiecare oră şi pe fiecare zi în următoarele trei zile. Nu cred că va fi un început de iarnă mai dur. Vor fi aceste două zile, după aceea intrăm în mai multe până-n zăpada din decembrie".

Leasing pentru noi utilaje

Totodată, Țuțuianu a ținut să precizeze faptul că vrea să înnoiască parcul auto RAJDP cu minim 5-6 utilaje, întrucât cele deținute de regie, în prezent, sunt destul de vechi. Banii ar urma să fie alocaţi anul următor din bugetul CJC. "Nu cred că vom găsi o axă de finanţare atât de rapid încât să apelăm la fondurile europene. Vrem să achiziţionăm utilajele în două-trei luni. Vom apela la o firmă de leasing, leasing financiar, leasing operaţional ori, dacă nu, cu banii jos", a susţinut Ţutuianu.

”Vrem să fim pregătiți și de vreme rea și să facem asfaltări mai repede și mai bine”, a mai declarat şeful CJC Horia Țuțuianu cu privire la intenţia de achiziţionare a noi utilaje.

La ora actuală se intervine în judeţ cu 28 de utilaje. Vorbim de autobasculante cu lamă şi cu distribuitor de material antiderapant, vole, fadrome, autogradere, freze de mare capacitate, şenilate pregătite să intervină în situaţii medicale de urgenţă.

Mai mulţi bani pentru deszăpezire

Întrebat de consilierul judeţean George Mândilă, de ce atât anul trecut cât şi în urmă cu doi ani, când am avut o iarnă foarte grea, a fost cheltuită aceeaşi sumă pentru deszăpezire, Lungoci a precizat că sumele au fost sensibil egale întrucât în iarna anului 2017-2018 s-a majorat preţul combustibilului şi au crescut cheltuielile cu salariile ca urmare a măririi acestora, fapt ce a condus la plata unor contribuţii sociale mai mari pentru angajaţii RAJDP, lucru confirmat şi de şeful CJC, Horia Ţutuianu.

Atenţie specială pentru sudul şi sud vestul judeţului

Din experinţa anilor trecuţi, sudul şi sud vestul ţări sunt de obieci cele mai afectate zone din judeţ. În acest context, Horia Ţuţuianu a vorbit despre necesitatea reîmpăduririlor. "Eu sper ca anul viitor sau peste doi ani să demarăm un proiect de reîmpădurire şi replantare a copacilor pe drumurile judeţene, întrucât în decursul ultimilor 20 de ani aceşti copaci au fost ţăiaţi sau au îmbătrânit, de aceea ne dorim să plantăm alţii ca să putem să izolăm puţin şoseaua de restul drumurilor, ogoarelor", a afirmat Ţuţuianu.

Primăriile sunt obligate să asigure deszăpezirea

Primăriile care nu îşi pot asigura cu utilaje proprii serviciile de deszăpezire pe drumurile comunale sunt obligate să încheie contracte cu societăţi private. Pot încheia astfel de contracte şi cu Regia Consiliului Judeţean. Momentan, două-trei primării au încheiat astfel de contracte cu RAJDP.

Comandamentul de iarnă poate fi convocat oricând

Horia Ţuţuianu a mai precizat că "dacă va fi cazul de vreme foarte rea, de cod portocaliu sau cod roşu, vom face acest comandament de situaţii de urgenţă împreună cu Prefectura, unde vom stabili formele şi normele de intervenţie în aşa fel încât niciun locuitor al judeţului Constanţa să nu rămână izolat, fără căldură".

Fondurile pentru deszăpezire stabilite la un maxim de 8 milioane de lei ar putea fi suplimentate. "În cazul cel mai nefericit în care avem o iarnă foarte grea, ştiţi iarna 2016-2017, când 30 de zile am stat sub nămeţi tot judeţul Constanţa, atunci se pune problema suplimentării fondurilor. La vremea respectivă am făcut faţă cu brio, nu au fost cazuri de accident şi de oameni înzăpeziţi sau care să decedeze din cauza vremii nefavorabile. Dacă vor fi două luni de cod portocaliu sau cod roşu vom face o şedinţă de Consiliu Judeţean şi vom suplimenta fondurile alocate pentru deszăpezire, dar nu cred că este cazul, dat fiind că în 2016-2017, ne-am confruntat cu cea mai rea iarnă din ultimii 25-30 de ani. Nu cred că vom avea partea de aceeaşi iarnă", a mai afirmat Ţuţuianu.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca era vorba de vreun car alegoric pentru Mamai sigur nu erau surprisi.
3
0
Iar v a luat pe nepregatite zapada.
3
0
In primul sta numai Ban,ne am mutat din case mici,acum toti avem vilele brici,si capitalul ascuns,acum se afla si merge ca uns,vagonul cu informatie ca doar avem aceiasi natie,dar nu toti sunt intr o oala si sa nu fim ca la scoala ,ca nu mai e timp de pierdut mai ales vreun spritz de facut pe la vreo serata in zori ca pe vremuri cu fiori,si ritmica de acordeoane,la munca dar nu la betoane! faceti un proiect destept,unul trainc si intelept,nu pe spaga si influenta ca nu va trec la corijenta!Mult succes in tot ce faci dar te vad ca sunt dibaci!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272