REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
17° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Semnele din naștere. Care sunt cele periculoase?

Semnele din naștere. Care sunt cele periculoase?

Replica API 21 februarie 2022 | 00:00 503

Cu siguranță că mulți dintre noi am remarcat la rude, la prieteni sau la oameni întâlniți întâmplător anumite semne care există pe piele. Probabil că aceste semne din naștere au stârnit unele curiozități la momentul respectiv, însă ele pot reprezenta o cauza importantă de stres, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Aceasta se întâmplă mai ales pentru mulți părinți, care devin foarte preocupați de formațiunile ce apar pe pielea copiilor încă de la naștere. Cele mai frecvente întrebări pe care acești părinții și le pun sunt:

dacă aceste semne din naștere sunt periculoase

dacă vor dispărea

dacă se vor agrava afectând copilul în vreun fel

dacă există anumite metode de tratament

În continuare, iată câteva răspunsuri din perspectiva medicală pentru aceste întrebări.

Ce sunt semnele din naștere și de ce apar?

Semnele din naștere sunt leziuni prezente pe piele la momentul nașterii sau care apar în primele săptămâni de viață. Majoritatea nu sunt periculoase, dar unele pot necesită tratament din cauze estetice (mai ales cele care se localizează la nivelul fetei) sau din cauza creșterii rapide.

Cauza apariției semnelor din naștere nu este cunoscută. Ele sunt determinate genetic, în sensul că în ADN-ul fiecărei persoane există informația genetică ce duce la formarea acestor semne particulare. Astfel, apariția lor nu poate fi prevenită.

Tipuri de semne din naștere

Cele mai multe semne din naștere se împart în două categorii: semne de origine vasculară și semne de origine pigmentară.

Semnele de origine vasculară

Aceste leziuni se dezvoltă de la nivelul vaselor de sânge din piele. Din această cauza au aspectul unor pete de culoare roșie sau violet. Pot avea orice localizare pe corp, putând apărea inclusiv la nivelul fetei și gâtului.

Apar prin dezvoltarea în exces, fie că număr, fie că mărime, a vaselor de sânge de la nivel cutanat, fie că este vorba de capilare, vene sau artere, sau combinații ale acestora, cum ar fi leziunile arterio-venoase.

Pot avea variate forme și dimensiuni. De multe ori se constată o creștere a lor pe parcursul anilor, și unele cazuri ajung să fie de mari dimensiuni. Viteză de creștere variază de la caz la caz. Uneori, după o faza inițială de creștere, unele leziuni involuează de la sine, reducându-și dimensiunile chiar până la dispariție.

În situația în care ajung mari, voluminoase, groase, pot apărea unele complicații locale, printre care ar fi afectarea reliefului normal al zonei respective, chiar până la deformări impresionante ale țesuturilor. Având origine vasculară, pot duce la sângerări care apar în urmă unor traumatisme chiar și minore.

Pată de somon (salmon patch) – una sau câteva mici pete foarte discret eritematoase (roz- roșii), mai vizibile în cursul efortului de plâns. Pot avea un aspect de rețea foarte fină. Apar de obicei în regiunea superioară a fetei: pe frunte sau pleoape. Dispar în cursul primelor luni de viață, neavând semnificație patologică. Nu necesită tratament.

Hemangioamele infantile – sunt plăci elevate, foarte bine delimitate, de culoare roșu intens. Pot apărea oriunde la nivelul corpului. Cu cât sunt mai groase și mai adânci, culoarea se îndreaptă care violet-albastru. În primele luni de viață ele pot avea o faza de creștere în dimensiuni, urmată de o faza de involuție, până la dispariție. Faza de involuție este mult mai lentă, putând dura până la câțiva ani. Cu toate acestea, nu toate hemangioamele infantile dispar în totalitate.

Se tratează numai acelea care au o creștere accentuată, ajung la dimesiuni mari sau produc deformări ale zonelor corpului (spre exemplu, în cazul localizării la diverse nivele ale fetei, pot afecta relieful cutanat, cu împiedicarea vederii sau alimentației). Metodele de tratament diferă în funcție de mai mulți factori ce țîn de tipul hemangiomului, localizarea lui, dar și de vârstă și eventualele afecțiuni ale micului pacient. Că și terapii sunt disponibile administrarea de propranolol oral, laser terapie sau chiar excizie chirurgicală.

Malformațiile capilare (port wine ștain) – sunt pete vasculare de culoare violet, ce pot avea varia în dimensiuni de la 1-2 cm la câteva zeci de centimetri. Ele cresc în dimensiuni și grosime în primii ani de viață, în unele cazuri existând creșteri lente de-a lungul întregii vieți. Odată cu creșterea, culoarea lor virează către un violet închis. Devin mai evidente la pubertate sau în cursul sarcinii.

Pot apărea pe orice zona a corpului, dar mai frecvent la nivelul fetei și toracelui. De obicei sunt unilaterale (afectează o singură jumătate a corpului). Ele sunt permanente, nu dispar de la sine. În cazul unei creșteri semnificative în grosime, pot deforma țesuturile de la nivelul unde sunt localizate, cu afectări funcționale (în cazul în care se localizează lângă ochi sau gură). Sunt inestetice și pot duce la sângerări în cazul unor traumatisme. Dar existența lor nu este amenințătoare pentru viață.

În unele cazuri se poate apela la tratament prin laser vascular sau excizie chirurgicală. Tratamentul laser se face atât în copilărie, cât și în viață de adult. Tratamentul laser distruge vasele din interiorul leziunii, fără a afecta pielea. Cu cât este făcut mai timpuriu, în copilărie, cu atât șansele de răspuns la tratament sunt mai mari. Este nevoie de mai multe ședințe de laser, în urmă cărora se obțîn ameliorări semnificative ale leziunii. Cu toate acestea, pentru unele cazuri este greu de obținut o vindecare completă și definitivă a leziunii, care poate reapare în decursul timpului. Tipul tratamentului și momentul începerii acestuia se aleg în funcție de localizarea și evoluția leziunii și de vârstă pacientului.

Malformații arterio-venoase – există mai multe variante și tipuri ale acestor formațiuni. Ele sunt malformații complexe, cu o gravitate mai mare, și care sunt uneori întâlnite în cadrul unor sindroame. Din fericire ele se întâlnesc foarte rar. Inițial apar că pete roșii ce cresc în dimensiuni și grosime și își pot modifică aspectul către o culoare violet. Se însoțesc de căldură locală și uneori la nivelul lor se pot simți pulsații.

În cazul malformațiilor mari, acestea pot duce la deformări importante de țesut. Uneori pot apărea ulcerații. Traumatismele locale pot provoca sângerări abundente, cu formare sau nu de hematoame. Sunt cel mai greu de tratat dintre malformațiile vasculare, tratamentul constând în efectuarea de embolizari, scleroterapie, excizie chirurgicală cu reconstrucție.

Semnele de origine pigmentară

Aceste formațiuni iau naștere din celulele cu pigment ale pielii, celule care la nivelul zonelor respective sunt mai multe decât în mod normal. Astfel, ele se organizează în structuri plane sau elevate, de diferite grosimi, forme și dimensiuni. Culoarea lor variază între diferite nuanțe de brun, până la negru.

Nevii congenitali – sunt alunițe prezente pe piele încă de la naștere sau apar la scurt timp după naștere. În funcție de dimensiuni, se împart în trei categorii: nevi congenitali mici (< 1,5 cm diametru), nevi congenitali medii (diametru între 1,5-20 cm) și nevi congenitali mari (diametru peste 20 cm) – există nevi congenitali giganți care pot acoperi chiar suprafețe mari din trunchi sau membre.

Cu cât sunt mai mari, cu atât pot fi mai groși. Frecvent, suprafață lor este acoperită de fire de par. Rar, nevii congenitali prezenți la nivel cranial sau pe linia mediană a corpului pot fi asociați cu afectări ale sistemului nervos central.

Fiind alcătuiți din aglomerări de celule pigmentare, există riscul că în cursul vieții să degenereze malign, dând naștere la cancere de piele agresive, de tipul melanomului. Riscul este mai crescut decât în cazul alunitelor care apar în copilărie și adolescență. Cu cât nevul congenital este mai mare că suprafață și că grosime, cu atât riscul este și el mai mare.

Nevii congenitali cresc în dimensiuni odată cu creșterea corpului copilului. O modificare rapidă în dimensiuni, disproporționată, și o modificare a culorii leziunii poate fi dată de o transformare malignă a nevului congenital. Din păcate, în cazul transformării maligne ce se petrece în profunzimea unei leziuni groase, modificarea devine evidență clinic destul de tardiv, fapt ce amână stabilirea diagnosticului și, în consecință, tratamentul necesar.

Un nev congenital trebuie supravegheat dermatologic toată viață și orice modificare trebuie evaluată dermatologic cât mai repede.

Petele caffe-au-lait – sunt pete de culoare brun deschis, de obicei uniformă, bine delimitate, ce variază în dimesiuni de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Mai rar sunt prezente de la naștere, mai frecvent apar în cursul primelor luni de viață, sau chiar în primii ani. Nu sunt periculoase. Pot fi unice sau, mai frecvent, multiple. În cazul în care sunt mai numeroase, pot anunță prezența unor alte afecțiuni care se manifestă cu afectare neurologică sau malformații ale altor organe (spre exemplu, prezența a peste 6 pete caffe-au-lait se poate întâlni în neurofibromatoza de tip I). Nu necesită tratament.

Pată mongoloidă – pată de culoare albastru-gri, cu dimensiuni de câțiva centimetri, care se găsește la nivelul regiunii sacrate, care este prezența de la naștere sau apare în cursul primelor săptămâni de viață. Este rară la copiii caucazieni, mai frecvența la asiatici și hispanici. Poate dispărea spontan în primii ani de viață sau poate persistă pe parcursul întregii vieți. Nu este o leziune periculoasă și foarte rar se asociază cu alte afecțiuni. Tratamentul nu este necesar.

Așadar, sunt semnele din naștere periculoase?

Majoritatea acestor leziuni nu sunt periculoase, în sensul de a pune viață în pericol. Principalul lor inconvenient este acela că sunt inestetice și pot produce diferite grade de disconfort la nivelul zonelor pe care se află. Un grad mai mare de pericol vital prezintă nevii congenitali, care au riscul de a se transformă în cancer de piele de tipul melanomului și din această cauza trebuie monitorizați dermatologic toată viață și protejați de expunerea necontrolată la soare sau folosirea cremelor cu factor de protecție. Cea mai bună prevenire a melanomului malign o reprezintă expunerea controlată la soare, întrucât există un nivel maxim de acumulare a razelor UVA și UVB la nivel cutanat.

Pentru a află ce tip de semn din naștere prezintă un copil, este necesar consultul la medicul dermatolog, care va stabili diagnosticul exact și indicația de tratament, dacă acesta este necesar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272