REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Sensibilitatea la substanțe chimice - ce este și cum se tratează

Sensibilitatea la substanțe chimice - ce este și cum se tratează

Replica API 15 septembrie 2020 | 00:00 1971

Ți se întâmplă adesea să ți se declanșeze instantaneu o durere de cap dacă simți un miros puternic de parfum? Ori poate ai stare accentuată de greață după ce folosești produse de curățenie cu miros pregnant? E posibil să suferi de sensibilitate la unele substanțe chimice, fără să ai habar, scrie doc.ro.

Sensibilitatea chimică multiplă este o afecțiune despre care nu se știu prea multe, însă care afectează foarte multe persoane. Această este caracterizată de reacțiile neplăcute pe care organismul le are atunci când e expus la anumite substanțe chimice, toxine, alimente sau apă. Expunerea la aceste substanțe poate fi făcută prin inhalare, ingerare sau prin contact la nivel cutanat.

Simptomele sensibilității chimice multiple

Manifestările acestei sensibilități chimice se manifestă în mod diferit de la un individ la altul. Cele mai comune simptome sunt:

Durere de cap

Dificultăți respiratorii

Simptome specifice astmului

Oboseală

Senzație de usturime la nivelul pielii

Iritații cutanate

Dureri musculare și articulare

Prurit la nivelul pielii

Probleme de concentrare

Amețeli

Tulburări ale somnului

Confuzie

Amorțeală/ furnicături la nivelul cavității bucale

Ce factori declanșează sensibilitatea chimică multiplă

Există o serie de factori care pot declanșa această sensibilitate chimică. Fiecare pacient poate manifestă simptomele la una sau mai multe substanțe chimice.

Parfumurile, detergenții, produsele de curățare, fumul, mucegaiul, vopseaua, produsele cosmetice, gazele naturale, aditivii alimentari, pesticidele, conservanții alimentari, erbicidele, poate chiar și mirosul de mobilă nouă – toate acestea pot declanșa simptomele sensibilității chimice multiple.

Cum poate fi tratată sensibilitatea chimică multiplă

Tratamentul care poate ameliora simptomele acestei afecțiuni diferă de la un pacient la altul. În primul rând, trebuie depistați factorii declanșatori ai sensibilității chimice, apoi aceștia trebuie evitați, dacă acest lucru este posibil.

Cum să minimalizezi expunerea la substanțe chimice care pot declanșa reacții alergice

Folosește anumite produse de curățenie – produsele de curățenie conțin adesea substanțe foarte agresive, care predispun la sensibilitate chimică. Evita să folosești asemenea produse – le poți înlocui cu produsele de curățenie pentru persoanele alergice. Poți, de asemenea, să folosești variante naturale precum soluții pe baza de apă cu bicarbonat sau oțet.

Renunță la odorizantul de camera – odorizantul de camera conține o serie de substanțe toxice pe care e indicat să le eviți cu orice preț. Parfumează-ți casă cu coji de portocale, de lămâi sau cu flori naturale.

Folosește detergent și balsam de rufe fără parfum – înlocuiește detergentul parfumat cu unul fără miros, pentru a te proteja.

Folosește produse cosmetice organice – citește întotdeauna eticheta produselor cosmetice pe care le folosești și evita-le pe cele care conțin o lungă lista de ingrediente toxice. Alege produse cât mai naturale, precum cosmeticele pe baza de uleiuri naturale.

Poartă haine din materiale organice – îmbracă-te cu haine din materiale naturale, vopsite organic, care nu îți pun sănătatea în pericol. Inul și bumbacul sunt în mod deosebit recomandate.

Fă-ți un dus și schimbă-ți hainele imediat ce ajungi acasă – astfel împiedici pielea să între în contact cu agenții externi care s-au așezat pe hainele tale.

Poartă o masca – atunci când știi că te vei expune unor substanțe chimice dăunătoare și nu ai cum să eviți asta, poartă o masca pentru a te proteja. Astfel, reduci expunerea la substanțele toxice.

Cauzele sensibilității chimice multiple

Nu există nicio îndoială că dozele mari din anumite substanțe chimice ne pot îmbolnăvii pe unii dintre noi și că substanțele iritante (cum ar fi poluarea și fumul de țigară) pot agrava afecțiuni precum astmul. Însă nu se știe cu exactitate cum nivelurile foarte mici ale expunerii la substanțe chimice ne pot afecta.

Unii medici sugerează că este un răspuns imun, similar cu alergiile. Alții sunt de părere că simptomele izvorăsc dintr-o sensibilitate extremă la anumite mirosuri. Este posibil că și afecțiunile de tipul depresiei și anxietății să joace un rol.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Buna ziua, exista un specialist casa sa poate diagnostica asa ceva?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108