REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Și școlile din județ și-ar putea scurta orele, pentru a reduce consumul de energie electrică

Și școlile din județ și-ar putea scurta orele, pentru a reduce consumul de energie electrică

Victor ROTARU 10 octombrie 2022 | 00:00 2304

Mai multe școli din diferite județe din România au spus că  vor lua măsuri în vederea economisirii de energie electrică, majoritatea dintre acestea prin scurtarea programului de învățare. Contactați de către reporterii de la Replica de Constanța, mai mulți primari din județ au declarat că momentan nu vor să ia astfel de decizii, mai ales că sistemul educațional a avut de suferit pe perioada pandemiei, doar că nu exclud să recurgă la astfel de metode, precum cele aplicate de omologii lor din alte județe.


Cu toate că încă de la începutul școlii s-a expus această problemă, legată de cheltuielile școlilor cu referire la plățile facturilor, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu vor exista probleme. Între timp, școlile din mai multe județe au început să ia mai multe măsuri pentru a reduce consumul de energie electrică. Principala metodă aplicată fiind micșorarea programului, făcând ora de curs de 40 de minute, în loc de 50 de minute.


Contactați de reporterii de la Replica de Constanța, primarii din județ au declarat că momentan nu vor apela la astfel de măsuri, întrucât ziua încă este lungă, și temperaturile de afară nu îi împing să pornească centralele, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla pe viitor.


La noi încă nu este cazul. La grădinițe vin copiii de dimineață, de la 8 la 12 și nu consumă mare lucru. La școli, ciclul 1, care vine până la 12, nu au probleme. O să vedem ce vom face când se va întuneca mai devreme, ce putem face cu cei de după-amiază.”, a declarat primarul localității Albești, Gheorghe Moldovan.


În primul rând școala are geamurile mari, imense, până la urmă nici nu trebuie lumină la școală. Dacă îi apuca noaptea, era altceva, dar până acum e bine. Iluminatul în școală se face pe led, consumul este mic.”, a declarat Ionuț Șerbu, primarul localității Ciocârlia.


Momentan nu ne gândim la nici o măsură. Așteptăm să vină facturile la utilități, și vom vedea ce vremuri vom trăi. Pentru noi, copiii sunt prioritatea ”0” și vom face toate eforturile ca activitatea școlară să se desfășoare în cele mai bune condiții.”, a declarat Dorinela Irimia, primarul localității Saraiu.


Momentan nu au fost probleme. Nu am discutat cu doamna director despre aspectele acestea. Dacă va fi nevoi, vom găsi o soluție de comun acord. În general, pe astfel de probleme, ne consultăm. Până acum nu au ridicat problema aceasta. Am reușit anul trecut să trecem pe iluminat pe led, e mult mai ieftin.” a declarat primarul localității Mircea Vodă, George Ionașcu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hahaha..mor...in ce tara de kkt traiti.buuuuu
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108