REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Sindicatul polițiștilor: Avem un război la graniță, trebuie să întărim apărarea, nu să o slăbim cu salarii precare!

Sindicatul polițiștilor: Avem un război la graniță, trebuie să întărim apărarea, nu să o slăbim cu salarii precare!

Victor ROTARU 27 octombrie 2023 | 00:00 2669

La data de 20 octombrie 2023 a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea 282/2003 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii 227 / 2015 privind Codul Fiscal. Vasile Zelca, președintele SNPPC, a transmis pentru Replica faptul că Guvernul nu a vrut să separe pensiile militare de celelalte șase sisteme de pensii ocupaționale, astfel, pe lângă salariile ce lasă de dorit, pensiile polițiștilor, militarilor, jandarmilor și pompierilor vor fi micșorate, astfel tinerii nu vor mai fi atrași către o astfel de meserie. 

Sindicatul politistilor: Avem un razboi la granita, trebuie sa intarim apararea, nu sa o slabim cu salarii precare!Foto cu rol ilustrativ

Pe 20 octombrie 2023 a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea 282/2003 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii 227 / 2015 privind Codul Fiscal. Astfel, militarii, polițiștii, pompierii, urmează să rămână fără pensiile de serviciu, președintele SNPPC, Vasile Zelca, declarând pentru Replica faptul că Guvernul nu a vrut să separe pensiile familiei ocupaționale Apărare de celelalte șase sisteme de pensii ocupaționale: „În toate țările membre NATO, dar în UE, tot ce înseamnă apărare, ordine publică și securitate națională, ținându-se cont de complexitatea muncii, de pericolul la care este expus polițistul militar, jandarmul, pompierul, spionul, de interdicțiile și incompatibilitățile de-a lungul carierei, orice țară democrată care-și dorește o apărare, ordine publică și o securitate națională sănătoasă are această lege de pensii de serviciu. În UE nu găsim pensii de serviciu decât la familia ocupațională și nu în altă parte. Pentru că ei știu că doar apărarea, ordinea publică și securitatea națională sunt pline de interdicții și incompatibilități și sunt profesii unde cel care profesează își poate pierde viața. Pensia vine ca o recompensă pentru aceste interdicții și incompatibilități din cauza cărora un polițist nu-și poate rotunji legal veniturile.” 

Sindicatul politistilor: Avem un razboi la granita, trebuie sa intarim apararea, nu sa o slabim cu salarii precare!Vasile Zelca - președintele SNPPC

Să nu uităm că militarii, pompierii, polițiștii, spionii, tot ceea ce înseamnă familia ocupațională, nu au acces la pilonul II de pensii. Eu nu pot să mă duc pe pilonul 2 de pensii. Nu pot să mă duc să profesez o altă meserie decât dacă-mi dă voie Agenția Națională de Integritate și inspectorul șef. Undeva la 22 de mii de polițiști sunt total incompatibili cu orice altă funcție publică sau privată.  Atunci este firesc ca salarizarea și pensionarea să prezinte o predictibilitate și să fie îndestulătoare astfel încât eu, polițist, pompier, jandarm, să duc un trai decent. Noi nu am zis niciodată că vrem să ne îmbogățim din salariul de polițist, dar vrem să avem un trai decen.”, a mai adăugat Vasile Zelca.  

Zelca: Noi ne jucăm cu soarta și cu viitorul acestui minister

Șeful SNPPC a transmis faptul că există posibilitatea ca, odată cu promulgarea noii legi, din structurile M.A.I. să plece 7.800 de polițiști, pentru a nu fi afectați de noua lege dată: „Nu mai putem face nimic din acest punct de vedere pentru că legea a fost promulgată, ea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Noi ne jucăm cu soarta și cu viitorul acestui minister pentru că doar în M.A.I. avem 7.800 de polițiști care mâine se pot pensiona. Noi nu știm, nu vrem să îi păstrăm pe acești oameni în sistem. Acel Art. 16 care spune că persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare la 31.12.2023 pot rămâne în minister până în 2028 și se pot pensiona pe actualele condiții și nu pe cele noi, este o gură de aer pentru familia ocupațională. Dă posibilitatea polițiștilor care îndeplinesc condițiile de pensionare să mai rămână în sistem până la 31.12.2028, dată până la care se pot pensiona pe actualele condiții. Noi am cerut ca și polițiștii care au 25 de ani vechime să beneficieze de această facilitate, dar nu s-a mai vrut. Era bine, pentru că mai câștigam câteva mii de polițiști pentru câțiva ani care să ajute și ei la o trecere mai lină între generații. Dacă plecă mâine 7.800 de polițiști este un dezastru. Predoiu poate aduce 25 de mii în locul lor, este degeaba. Pentru că cei 25 de mii nefiind instruiți, nu pot suplini pe cei 7.800 care au 25 de ani de vechime în sistem. Avem un război la est de România, avem o situație delicată în Orientul Mijlociu, noi trebuie să întărim familia ocupațională și nu să o slăbim printr-o salarizare precară, o dotare precară.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Salariile incep de la salariul minim pe economie (doar daca esti un idiot bagi in salariu si banii de uniforma de exemplu). Tot zic unii: salariu de 18.000 de lei. Bă prostea, atât ia un general. E ca și cum eu aș zice: salarii mici la mecanicii auto? Păi patronul de la BMW are 100.000 de euro pe lună! În Ucraina 75% din polițiști lupă în linia întâi. Dar ce știu unii? Apropo, dascălii care muncesc 12 ore pe săptămână și au 4 luni de vacanțe tocmai au primit pomană 1.500 de lei "primă didactică". Vedeți pe cineva revoltat? Nu? Păi normal că propaganda rusă nu e interesată să atace dascălii! Polițiștii și militarii să ceară un singur lucru: EGALITATE! Să aibă de exemplu drept de grevă! Ca toți ceilalți r*mâni! Să vă văd o lună fără pompieri, SMURD, pază la ambasade, zboruri interne sau externe, pază în penitenciare, pază la frontieră. Credeți că acum e nasol? Ha, ha, ha!
1
0
Bay nene care e treabs cu Zoryla asta ma?? E vedeta in viatsa sau cum ?? Fara misto dak nu merg la Dedeman sa ii iau un autograf!! La care Dedeman? 1 ssu 2??
0
1
Tot ce ati pubicat e pentru ca doriti salarii si pensii mai mari. Sa va fie rusine, ginditiva si la omul care a a muncit la CAP sau in mina 25 ani. Sa va fie rusine.
2
1
Voi fi aparat altfel de un politist cu 18.000 lei salariu fata de acelasi politist cu 6.000 salariu? Sa fim seriosi! Armata ce face,daca ne apara Politia la granita? Diversi angajati MAI au fost prinsi in ultimele luni cu droguri de vanzare,chiar imbracati in uniforma,consumatori de droguri,sau zilele astea in Bihor,furau dintr-o locuinta! Banuiesc ca nu le ajungea salariul.
7
3
Ba, politistilor, ce treaba aveti voi cu razboiul? Ce drk sunteti mercenari de vreti bani ca sa luptati pt ceva pt care sunteti deja platiti?
6
4
@ANRist Parerea mea este sa incepi sa accepti spaga, statul roman nu are de gand sa iti asigure o un salariu decent pentru munca depusa. Doar coruptia o sa iti asigure prosperitate in viata, nu munca la carca si in niciun caz munca cinstita la mizeriile de patroni milionari.
8
0
Asa da.. asa trebuie sa puna problema un sindicat serios, nu ca labagii de la sindicatul ARCA de la ANR. Militienii dupa ce ca au deja salarii mari ,o forteaza. La ANR sunt cele mai mici salarii de pe piata muncii, nu cum scria Replica zilele trecute. Uitati-va cat incaseaza un inspector ANR, mai putin decat un tanar absolvent de scoala de subofiteri, fara pic de experienta. Daca cineva crede ca exageram cu vaitatul, l-as intreba daca se poate sa inspectezi nave de milioane de euro, fara sa stai cu mana intinsa. Tot motivati legislatia p*****a, ca cei de la Bucuresti va dau bot dar nu e treaba noastra. Eu muncesc si vreau sa nu ma ia nimeni la 3 pazeste ca pun botul. Vreau sa am un salariu decent, atat.
6
1
Exista modele in tari avansate,insa politrucii romani vor neaparat sa fie cat mai de cacao tot ce se face in tara asta. Romanii sunt supusi sanctiunilor ,din cauza ca aleg prin vot liber sa le fie cat mai rau. Cei alesi de romani arata cum e sa dai teapa alegatorului,cum sa faci o tara praf si sa spui ca totul este de fapt pentru binele romanilor. Succesuri!
7
1
Ce treaba au militienii de cartier cu razboiul ,la granita trebuie sa fie mai multe controale
6
2
Pentru Unu,marea problema nu este ca sunt prea puzini politzisti care lucreaza contra traficului si consumului de droguri ci ca si aia putzini care sunt ii protejeaza pe traficanzi nu ii aresteaza asta fara sa punem la socoteala acei polizisti care chiar ei sunt traficanzi de droguri,asha ca mai taci tu dezinformarile tale,asta daca nu esti si tu vreun fraficant prieten cu militzieni sau vreun militzian activ sau pensionar caci atunci se intzelege dece le ei apararea putorilor ordinare care numai drepturi vor,daca nu va convine mai politzistilor atunci cautatziva alt loc de munca pentru ca apararea tzari nu sta in voi care nu ii putezi apara pe romani nici de niste interlopi vai mama lor si voi spunetzi de armate straine. Noroc ca suntem in NATO caci voi imprenu cu"patriotzi Gh.Sinion si D.Shoshoaca" ati fi predat tzara rushilor pana acum.
5
2
Desfiintati sectia 4 politie Constanta de pe strada Somes 28. Este total inutila. Niciun dosar nu se solutioneaza. Sunt lasate sa zaca in sertare pana la perimare.
10
0
despre salarii si drepturi , e de vorbit, adevarul este undeva lamijloc... problema este ce faci cu burtosii care abia sufla, cu madamele in uniforma care sunt doar la numar si la ridicat salariul??? In armata,politie,pompieri , femeile nu au ce cauta decat la ghisee si contabilitate! Atat! In rest, doar sifoneaza banii statului, ocupa un loc degeaba!
12
1
a ridicat cineva problema drogurilor! Știi cati polițiști activează în acest domeniu? 3-4 pe judet deci hai 150 pe tara! Și noi urlam ca vrem în Schengen Atunci drogangeala!
6
2
ba da fraier mai esti !!!! in loc sa te bagi in armata sau politie si sa stai pe salarii imense plus trandaveal plus furat motorina plus pensionat la 40ani stai si comentezi pe site uri.... pokemon mai esti,,!
11
1
hoooo..
5
2
si asa nu fak, nimic importand se doarme in masoni, spaga si pensionare la 48 de ani, de paza si apararea a cetateanului mai tarziu, toti au masini scumpe si toata ziua se plimba .lasati cersala,la munca in agricultura ar merge..
6
4
Angajatii acestor structuri nu au in general voie sa aiba alte ocupatii pentru a putea face fata 100% cerintelor postului si sa nu fie o concurenta neloiala in piata! N-ai vrea sa sti ce inseamna sa ai o firma cinstita cu angajati si plati la zi! Ne-am saturat de cerseala asta de cativa ani incoace de catre cei care scandau catre Predintele tarii ”iesi afara javra ordinara!”! Sunt lucruri care nu se pot uita!
8
4
Ce apărare, a traficului de droguri ? Că polițiștii nu prea stau în prima linie sau a doua... Nu că armata ar face ceva în afară de furaciuni de motorină și cartofi și trândăvind în unități dar totuși ...
14
4

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468