REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Sindromul premenstrual și tulburarea disforică premenstruală

Sindromul premenstrual și tulburarea disforică premenstruală

Replica API 29 iulie 2020 | 00:00 885

Sindromul premenstrual reprezintă o combinație variabilă de simptome fizice și psihice care apar în faza luteală - între ovulație și menstră - a ciclului menstrual.

Sindromul premenstrual este o problemă care afectează sănătatea emoțională, cea fizică, precum și comportamentul unei femei în anumite zile ale ciclului menstrual, în general, imediat înaintea apariției menstruațiilor. Abreviat și SPM, sindromul premenstrual este frecvent întâlnit. Simptomele lui afectează până la 85% dintre femeile care au menstruație, într-o măsură mai mică sau mai mare, scrie doc.ro.

Factorii de risc pentru sindromul premenstrual includ:

• antecedente în familie de sindrom premenstrual

• istoric medical al familiei care include depresia sau anxietatea

• un istoric medical personal de depresie sau de tulburări de tipul depresiei postpartum sau tulburare afectivă bipolară

• deficiența de vitamina B6, de calciu și de magneziu

• vârsta (sindromul este mai frecvent în deceniul al treilea de viață, iar simptomatologia este, de asemenea, mai agresivă)

• sedentarismul (lipsa de mișcare și de exercițiu fizic)

• stresul

• aportul exagerat de cofeină

• o dietă săracă în nutrimente

• violența domestică

• abuzul de substanțe interzise

• un traumatism de natură fizică

• o traumă emoțională.

Afecțiunile asociate cu sindromul premenstrual includ:

• dismenoreea

• tulburarea depresivă majoră

• tulburările afective sezoniere

• tulburarea anxioasă generalizată

• schizofrenia.

Ce simptome prezintă o femeie cu sindrom premenstrual

Simptomele sindromului premenstrual încep cu 5 până la 11 zile înainte de menstruație și, de regulă, dispar de la sine odată cu menstruația. Cauza sindromului premenstrual este necunoscută până în prezent. Chiar și așa, mulți cercetători cred că el este legat de modificări apărute atât în nivelul hormonilor sexuali, cât și în ce privește nivelul serotoninei la începutul ciclului menstrual. Nivelurile estrogenului și cele ale progesteronului cresc în anumite perioade ale lunii. O creștere în concentrația acestor hormoni poate cauza diferite modificări ale dispoziției, anxietate și irascibilitate. Serotonina afectează și ea dispoziția unei femei. Să nu uităm că serotonina este o substanță chimică din creierul nostru care influențează starea de spirit, emoțiile și gândurile.

Sindromul premenstrual include simptome precum:

balonare

durere abdominală

sâni sensibili și dureroși

acnee

pofte în privința unor alimente, în special poftă de dulciuri

constipație

diaree

dureri de cap (cefalee)

sensibilitate la lumină sau la sunete

oboseală

iritabilitate

modificări în privința orelor de somn

anxietate fluctuantă

depresie

tristețe

schimbări ale dispoziției (izbucniri emoționale)

diminuarea capacității de concentrare.

Toate aceste simptome nu afectează cu nimic funcționarea normală a sistemului reproducător și dispar spontan, odată cu încetarea acestei perioade. Dacă severitatea simptomelor crește și afectează funcționalitatea și viața de zi cu zi a femeii, vorbim de o altă afecțiune psihiatrică, numită tulburarea disforică premenstruală.

Ce este tulburarea disforică premenstruală

În tulburarea disforică premenstruală, simptomele apar regulat pe durata ultimei săptămâni înainte de ciclul menstrual, plus prima zi de menstruație, dar sunt absente în săptămâna de după menstră.

La simptomele menționate mai sus se adaugă:

• Scăderea interesului pentru activitățile cotidiene;

• Modificări ale poftei de mâncare - apetit excesiv sau dorința de a mânca anumite alimente;

• Tulburări ale somnului;

• Senzație de balonare.

Caracteristicile acestei tulburări sunt severitatea și ritmicitatea apariției simptomelor - semnele apar în cursul celor mai multe luni dintre cele 12 luni anterioare.

Ce tratament se recomandă în tulburarea disforică premenstruală

Pentru multe femei, schimbările stilului de viață, cum ar fi o alimentație echilibrată sau efectuarea unor exerciții fizice, pot ajuta la atenuarea simptomelor SPM. În funcție de severitatea simptomelor, medicul îți poate prescrie unul sau mai multe medicamente pentru sindromul premenstrual sever.

Antidepresive. Succesul medicamentelor în ameliorarea simptomelor variază în rândul femeilor. Medicamentele prescrise frecvent pentru tulburarea disforică premenstruală includ antidepresivele, precum inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, cum sunt fluoxetina, paroxetina, sertralina și altele asemănătoare. Aceste medicamente au dovedit că pot să reducă eficient simptomele, fiind tratamentul de primă linie pentru sindromul premenstrual sever. Medicamente sunt luate în general zilnic, dar pentru unele femei cu această problemă de sănătate, utilizarea de antidepresive poate fi limitată la cele două săptămâni înainte de începerea menstruației.

Medicația psihotropă trebuie prescrisă de un medic psihiatru, care poate aprecia corect beneficiile terapeutice, în funcție de contraindicațiile posibile și de efectele secundare. Medicația recomandată în prezent este alcătuită mai ales din antidepresive de tip fluoxetină sau sertralină, la care se pot asocia și anxiolitice.

Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Luate înainte sau la debutul ciclului menstrual, AINS-uri precum ibuprofenul sau naproxenul sodic pot ușura crampele și disconfortul la nivelul sânilor. Pentru durerile articulare, musculare și cefalee se pot administra medicamente antialgice.

Dietă. Tratamentul simptomelor fizice recomandă o dietă hiposodată (cu un consum redus de sare). De asemenea, se recomandă consumul nucilor și al semințelor crude și nesărate, al fructelor și al legumelor proaspete, mai ales al celor verzi cu frunze (spananc, ceapă verde, salată verde etc.). În plus, e indicat consumul adecvat de apă (8 pahare pe zi), care să reducă balonarea și să ajute digestia. Regimul alimentar bogat în carbohidrați (cartofi, linte, dovleac) și sărac în proteine la mesele de seară în perioada fazei luteale tardive poate avea afect benefic, prin stimularea sintezei de estrogeni.

Suplimente alimentare. Remediile din plante, cum ar fi cele care conțin extract uscat de piperul călugărului (Vitex Agnus Castus), acupunctura și suplimentele de vitamine și minerale (calciu, magneziu, vitamina E și vitamina B6) pot fi și ele utile pentru calmarea simptomelor sindromului premenstrual.

Diuretice. Atunci când exercițiile fizice și limitarea aportului de sare nu sunt suficiente pentru a reduce creșterea în greutate, umflarea și balonarea asociată cu SPM-ul, administrarea de diuretice poate ajuta corpul să elimine excesul de lichid prin rinichi. Spironolactona este un diuretic care poate ajuta la atenuarea unora dintre simptomele tulburării disforice premenstruale.

Contraceptive hormonale. Aceste medicamente luate la recomandarea medicului opresc ovulația, ceea ce poate aduce atenuarea simptomelor de SPM.

Tehnicile de relaxare și terapia cognitiv-comportamentală s-au dovedit, de asemenea, utile în cazul femeilor cu tulburare disforică premenstruală.

De reținut!

Tulburarea disforică premenstruală este o formă severă a sindromului premenstrual. Ea este considerată o afecțiune medicală care poate beneficia de pe urmă tratamentului, care conține atât modificări în stilul de viață, cât și de medicație, atunci când este cazul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108