REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Situaţie tensionată la ÎCCJ: Presiuni asupra judecătorului care trebuie să decidă redeschiderea dosarului unui membru CSM

Situaţie tensionată la ÎCCJ: Presiuni asupra judecătorului care trebuie să decidă redeschiderea dosarului unui membru CSM

Replica API 26 iunie 2019 | 00:00 347

După ce, anul trecut, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a acuzat că se fac presiuni asupra justiţiei, într-o perioadă în care "instanţele trebuie să dea sentințe în dosare grele", semnale alarmante vin chiar de ÎCCJ, care urmează să dea vineri un verdict în dosarul judecătorului Bogdan Mateescu, membru CSM.

Surse din interiorul ÎCCJ precizează că judecătorului de caz i s-ar fi transmis mesaje mai mult sau mai puţin voalate că solicitarea de redeschidere a urmăririi penale, formulată de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), trebuie să fie respinsă. Presiunile s-ar face prin "politicoase întrebări", fie prin "sugestii colegiale foarte concrete" din partea unor persoane cu influenţă în instituţie, precizează sursele de la ÎCCJ, pentru STIRIPESURSE.RO.

Potrivit unor surse judiciare, cauza este una clară pe fond, pentru că procurorul DNA care a clasat dosarul în care era vizat Bogdan Mateescu a omis să se pronunţe pe toate acuzaţiile, ordonanţa de clasare fiind nelegală. O eventuală respingere a cererii SIIJ de redeschidere a dosarului s-ar putea face doar pe baza unor presupuse detalii de procedură.

Pronunţarea ÎCCJ trebuia să aibă loc pe 6 iunie, însă a fost amânată pentru 20 iunie, cu scopul de a se lămuri un conflict de competenţă între SIIJ şi Secţia penală a PÎCCJ, în privinţa reprezentării în faţa instanţei. Au urmat alte două amânări, astfel încât pronunţarea ar trebui să se facă vineri, 28 iunie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108