REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Slujba de Înviere ori se mută afară, ori în caz de urgenţă ies şi femeile prin Altar!

Slujba de Înviere ori se mută afară, ori în caz de urgenţă ies şi femeile prin Altar!

Replica API 20 aprilie 2016 | 00:00 182

După Colectiv,

După Colectiv,

Patriarhia Română a recomandat de curând ca în bisericile care sunt de obicei supraaglomerate, Slujba de Înviere să se oficieze în întregime afară. După tragedia de la Colectiv, toată lumea e în alertă cu privire la respectarea normelor de siguranţă la incendiu. Aşa se face să s-au înteţit controalele în localuri, s-a adoptat legea anti-fumat şi acum se urmăreşte şi monitorizarea lăcaşurilor de cult care vor fi frecventate, ca în fiecare an de Paşti, de un număr foarte mare de credincioşi.

Aşadar, Patriarhia a recomandat ca slujbele să se ţină, acolo unde este cazul, afară, pentru a evita eventuale incidente nefericite. De asemenea, reprezentanţii Bisericii spun că referitor la evacuarea în caz de incendiu, canoanele pot fi mai permisive în ceea ce priveşte ieşirea femeilor prin altar. Totodată, pompierii s-au pus pe făcut controale serioase în ceea ce priveşte bisericile din judeţ şi s-au ocupat inclusiv de instruirea preoţilor şi enoriaşilor cu privire la normele de apărare împotriva incendiilor.

Referitor la ultimele informaţii vehiculate, potrivit cărora Patriarhia a anunţat că Slujba de Înviere nu se va mai oficia în toate bisericile din ţară, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei spune că a fost mai degrabă vorba de o recomandare, şi că oricum este indicat să existe o mai mare vigilenţă în Noaptea de Înviere, în special în bisericile supraaglomerate: „Patriarhia a recomandat să se respecte normele PSI acolo unde pot fi eventuale aglomerări ale lăcaşului de cult.

În acest caz se recomandă să se facă afară, iar în rest ea se va ţine în biserică, pentru că în limita autorizării ISU, se poate face slujba înăuntru. E vorba de o slujbă în care toţi credincioşii au o sursă de lumină, aşa că trebuie să fim puţin mai atenţi cu normele PSI. Prima parte a slujbei oricum se face afară, apoi urmează Sfânta Liturghie care se oficiază în biserică. Însă acolo unde există riscul suprapopulării sau construcţii, schele de lemn, în acele cazuri se recomandă ca slujba să se facă afară”, a declarat pentru „Replica” Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

„O situaţie de urgenţă e o situaţie de urgenţă”

Referitor la ideea conform căreia, în caz de incendiu, bărbaţii pot ieşi prin altar, iar femeile doar pe uşa principală, Tănăsescu spune că este posibilă o excepţie în caz de urgenţă şi că nicăieri nu este specificat acest lucru, făcându-se această diferenţă de sexe: „Eu nu am văzut o astfel de recomandare în textul iniţial al Patriarhiei. A fost o interpretare a unui reprezentant, Bogdan Teleanu. Eu nu ştiu să existe în canoanele ortodoxe recomandări cu privire la incendiu.

Eu am zis mai demult că în cazul unui incendiu, cred că se poate, în funcţie de context, ca şi femeile să iasă prin Sfântul Altar. Dar desigur că depinde de la caz la caz. Canonul prevede interzicerea accesului femeilor în altar, dar nu în caz de urgenţă. În urmă cu ceva vreme a avut loc un incendiu într-o biserică. Eu am spus la un post de televiziune că în acest caz, canoanele pot fi mai elastice. Ce facem în cazul în care uşa principală e blocată: lăsăm femeile înăuntru şi scoatem numai bărbaţii? O situaţie de urgenţă e o situaţie de urgenţă”, a adăugat Tănăsescu.

Pompierii au făcut sute de controale și au dat sancțiuni

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea spun că de la începutul anului și până în prezent s-au desfășurat controale la 66 de biserici ortodoxe, musulmane și catolice. Au fost identificate 243 de deficiențe și au fost aplicate 234 de sancțiuni, din care 224 de avertismente și 10 amenzi în cuantum de 5000 de lei. Potrivit reprezentanților ISU, aceștia au desfășurat și desfășoară în permanență controale la unitățile de cult, atât pe timpul manifestărilor la care participă multe persoane, cât și înainte de acestea.

Pe timpul controalelor, preoții au fost instruiți și li s-au făcut recomandări atât lor, cât și enoriașilor referitoare la măsuri de prevenire a incendiilor, precum menținerea ușilor de acces, respectiv evacuare deschise; parcarea autoturismelor astfel încât să nu împiedice accesul autospecialelor de intervenție în caz de incendiu; amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, adică tăvi metalice umplute cu nisip sau apă, arderea lor fiind supravegheată permanent; scoaterea covoarelor, mochetelor, scaunelor sau băncilor care nu sunt fixate în podea, pentru a facilita accesul înăuntru și afară din biserică în caz de incendiu. De asemenea, cei de la ISU recomandă ca în bisericile unde se va prezenta un număr mare de oameni la Slujba de Înviere, aceasta să se oficieze în întregime afară, iar la final, să se asigure controlul vizual al spațiilor, pentru a fi eliminate cauzele potențiale de incendiu.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108