REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Statut special pentru funcţia publică specifică de inspector social

Statut special pentru funcţia publică specifică de inspector social

Replica API 23 noiembrie 2016 | 23:18 301

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care s-a aprobat Statutul special al funcţiei publice specifice de inspector social şi a modificat şi completat mai multe acte normative pentru reglementarea acesteia.

Statutul special al funcţiei publice specifice de inspector social presupune introducerea unor prerogative în exercitarea atribuţiilor de serviciu care să-i confere acestuia autoritate de stat, pentru a îmbunătăţi în acest fel activitatea de control, evaluare, monitorizare şi investigare socială a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi a structurilor sale teritoriale, având ca efect diminuarea prejudiciilor materiale şi financiare aduse statului, precum şi acordarea beneficiilor sociale persoanelor îndreptăţite să le primească. Inspectorii sociali deţin o funcţie esenţială în combaterea erorilor, fraudelor şi corupţiei în sistemul naţional de protecţie socială, iar noul statut asigură o mai mare vizibilitate a activităţii de control. De asemenea, sunt prevăzute măsuri care să descurajeze intenţia de eludare a legii cu scopul de a acorda sau de a primi beneficii sociale necuvenite. Totodată, actul normativ prevede o serie de drepturi şi obligaţii specifice ale inspectorului social, cu scopul de a stopa migrarea specialiştilor către alte instituţii cu recunoaştere socială şi profesională, dar şi pentru asigurarea obiectivităţii în misiunile efectuate. Funcţia de inspector social cuprinde ansamblul atribuţiilor şi responsabilităţilor specifice misiunii de inspecţie, respectiv control, evaluare, monitorizare, precum şi activităţi de investigare socială în domeniul protecţiei sociale, conform prevederilor legale. Activitatea inspectorului implică verificarea modului de acordare a beneficiilor de asistenţă socială, pentru cele aproximativ 6 milioane de plăţi lunare efectuate de ANPIS, dar şi asigurarea calităţii serviciilor sociale, prin controalele efectuate la nivelul celor aproximativ 3.000 de furnizori, respectiv peste 7.000 de servicii sociale publice şi private.

Actul normativ introduce un sistem unitar de sancţionare a neregulilor identificate, până în prezent acest lucru fiind realizat în mod fragmentat şi diferenţiat, deoarece sancţiunile erau stabilite neunitar de fiecare lege specială în parte. OUG stabileşte că pentru aceeaşi încălcare a legii se va aplica aceeaşi sancţiune, indiferent unde se înregistrează aceasta sau despre ce beneficiu este vorba.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108