REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Stere HIRA: În anii 2000, RAEDPP a fost INCUBATOR de AFACERI

Stere HIRA: În anii 2000, RAEDPP a fost INCUBATOR de AFACERI

Replica API 4 august 2021 | 00:04 5154

În șase luni a reușit să facă cât alții în ani de zile! Stere Hira, directorul RAEDPP Constanța, nu a stat degeaba de la preluarea mandatului și până în prezent. Și-a propus, și a reușit, maximizarea profitului și minimalizarea cheltuielilor. A preluat o ”navă blocată pe un banc de nisip, cu un management defectuos”, după cum el însuși a declarat de mai multe ori, însă este convins că, în cei patru ani de mandat, va aduce Regia acolo unde-i este locul. Și spunem ”în cei patru ani de mandat” pentru că Stere Hira a câștigat concursul pentru șefia Regiei, iar pe 25 iulie a semnat contractul de mandat.

Hira: Am câștigat concursul pentru funcția de director al RAEDPP

În debutul interviului acordat ziarului Replica, Stere Hira a făcut o retrospectivă a activității, în cele șase luni de la preluarea conducerii. Cu mențiune că a câștigat concursul pentru funcția de director al RAEDPP Constanța. ”De curând s-au încheiat primele 6 luni ale mandatului meu, în timpul acestuia am câștigat și concursul pentru un mandat de 4 ani, iar luna trecută, pe 25, am semnat și contractul de mandat. Pot să spun că am încercat și că reușim să facem lucruri bune și utile. Suntem pe drumul ce bun, nu vreau să afirm acum că am preluat o Regie cu probleme, o navă eșuată pe nisip, nu vreau să spun că am reușit să aducem Regia pe profit, dar suntem pe un trend ascendent, reușim să păstrăm servicii de calitate”, a spus Hira.

Directorul RAEDPP a vorbit despre noile criterii de acces în cartierul Henri Coandă

”Deunăzi, am reușit să propunem CL o hotărâre de consiliu, un draft, care a fost propusă și votată în unanimitate de către consilierii locali, care prevede modificarea condițiilor de acces și de locuire în Campusul Henri Coandă. Consilierii au venit cu niște amendamente. Acest criteriu de acces în Campusul Henri Coandă s-a spart în două criterii: unul, persoanele care au cazier judiciar pentru fapte săvârșite cu intenție să aibă un minus 30 de puncte, la criteriile de ierarhizare, iar persoanele care au cazier judiciar pentru fapte din culpă să aibă o scădere de numai 10 puncte. Aceasta e forma finală în care s-a votat hotărârea. O altă modificare - era un criteriu ca beneficiarul să nu dețină imobil sau teren extravilan și intravilan, noi am adăugat să nu dețină și teren agricol. Un alt criteriu pe care l-am adus este că nu vor mai avea acces persoanele majore din familie care aveau minim trei contravenții pe legea 6, legea de încălcare a normelor de conviețuire socială pentru ordinea și liniștea publică. Nu e numai un criteriu de acces, și de locuire. Bineînțeles, mai sunt cazuri când persoanele beneficiare au refuzat repartiția, am propus ca aceste persoane să nu mai aibă dreptul la o viitoare ierarhizare. De asemenea, trebuie să facă dovada că toți minorii din familie frecventează școala, iar toți membrii trebuie să facă dovada că sunt înscriși la un medic de familie, și nu au datorii la RAEDPP și bugetul local”, a spus Stere Hira.

Directorul RAEDPP a vorbit și despre clădirile pe care Regia le reabilitează, iar într-unul dintre ele va fi mutat sediul RAEDPP. ”Plătim chirie pentru birourile noastre, plătim 2.500 de euro plus utilități. Vom reabilita piața de la Abator și vom muta sediul acolo Dacă e nevoie, vom face și un credit bancar. Mai reabilităm o clădire de pe strada Mercur, nr. 10, unde va fi mutat sediul SPIT”, a spus Hira.

Stere Hira a comentat și informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora fratele său ar fi apelat la o firmă care a câștigat un contract cu RAEDPP pentru a–și construi casa. ”De când am preluat conducerea am reușit să repunem lucrurile într-o normalitate. Am reușit la jumătatea lunii aprilie, să repunem în funcțiune toaleta publică din piața Griviței, care a costat 70.000 de lei, la finalul lunii mai, am reușit să reabilităm o altă toaletă din Tomis 3, și repusă în funcțiune, un total de 120.000 de lei. Mai mult decât atât, am reușit de curând și o să repornim toaleta din Piața Ovidiu, am reușit repornirea acesteia cu până în 25.000 de lei pentru că această toaletă publică arăta aproximativ decent. Da, este adevărat, această firmă a lucrat pentru fratele meu și i-a făcut o casă de 500.000 de euro, dar nu am știut că fratele meu a apelat la această firmă”, a explicat Hira.

Contractele cu chiriașii ANL, angajați ai Primăriei și ai Regiei, luate la puricat de un auditor intern

Stere Hira a vorbit și despre contractele pe care RAEDPP le are cu unii angajați din RAEDPP și din Primăria Constanța. În urma unui audit, au ieșit la iveală aspecte deloc îmbucurătoare. ”Mai găsim angajați ai Primăriei la ANL-uri. Noi am încheiat o misiune de audit realizată de auditorul intern al Regiei, pentru tot ce înseamnă locuințe ANL acordate către angajații Regiei. Din 2002 până în 2020 au fost acordat 37 de locuințe. Din care, 19 angajații Regiei iar 18 soți, soții, fiice, rude de gradul I. La acest moment, 8 au renunțat, 15 au reușit să cumpere, 14 sunt titulari ai contractelor de închiriere.

În 2002-2003 era atributul primăriei să facă repartițiile, și s-au făcut 3 repartiții, iar în perioada 2004-2020 s-a ocupat RAEDPP, care a strâns actele și a înaintat în comisii de repartizare documentele. În 2015-2019 nu au fost aplicate criteriile de ierarhizare. Condițiile de participare erau ca solicitanții să fie sub 35 de ani și să lucreze în municipiul Constanța sau zonele limitrofe (...) După părerea auditorului, din aceste locuințe acordate către angajați și foști angajați, una din locuințe nu a îndeplinit nici măcar criteriile acces. Auditorul a făcut o simulare și a rezultat că 8 au avut punctaj corect, iar 8 au avut punctajul diferit. Am adus la cunoștința Consiliului de Administrație acest audit, iar după ce vom avea toate punctele de vedere de la structurile abilitate, o să înaintăm organelor de cercetare dacă avem sau nu avem suspiciuni”, a spus Hira.

Regia, incubator de afaceri în anii 2000

Stere Hira a vorbit și despre contractele de asociere din Mamaia și Satul de Vacanță, pe care Regia le-a încheiat pentru terenurile sau imobilele pe care le are în administrare. În urma asocierii cu Regia, unii afaceriști și-au făcut buzunarul gros.

”Există și se practică noile modele de bussines, sintagma de incubator de afaceri. În anii 2000, Regia a reprezentat un cuibar de afaceri și spun asta pentru că nu am întâlnit, din păcate, până acum, două contracte la fel, sunt afaceriști care au o chirie foarte mică, cu un procent mai mare din profit sau afaceriști care au chirie foarte mare și un profit foarte mic pe care trebuie să-l dea RAEDPP-ului. Când tratezi diferit oamenii, ar trebui să ne punem un semn se întrebare. Toate contractele erau diferite, și legat de sumă, și de acte adiționale. Această modalitate poate conduce, lejer, într-un tratament discriminatoriu. Ce facem noi acum? Pentru că cele mai multe contracte ajung la maturitate în mandatul meu, ele fiind semnate pe 20 de ani, unele chiar pe 40 de ani, am început cu toate compartimentele necesare, de aproximativ 10 zile, o procedură prin care să stabilim ce se întâmplă cu aceste terenuri și construcții. Gândim o metodologie, ieșim în dezbatere publică, vom primis sugestii, vom face modificări, facem o hotărâre de Consiliu Local, respectând codul administrativ care ne spune că avem voie contracte de concesiune sau închiriere, dar exclude contractele de asociere. Din 2019, sunt interzise contractele de asociere”, a punctat Stere Hira.

Mai multe declarații, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920