REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
13.9° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Stupefiante în alimente. Rezultatele ANSVSA, în urma controalelor din țară

Stupefiante în alimente. Rezultatele ANSVSA, în urma controalelor din țară

Victor ROTARU 17 octombrie 2023 | 14:08 1048

Începând cu data de 25 septembrie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a efectuat prima etapă a controalelor oficiale intensificate pentru verificarea cerințelor privind semințele de cânepă, semințele de mac, produsele derivate din acestea sau care le conțin precum și folosirea ilegală a substanțelor psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală.

Stupefiante in alimente. Rezultatele ANSVSA, in urma controalelor din tara

Controlul oficial a vizat depozite alimentare pentru produse de origine non-animală, alte depozite alimentare, unități de fabricare/obținere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase și de brutărie, a produselor de cofetărie/patiserie, unități de fabricare a ciocolatei și produselor zaharoase, alte unități care introduc/ar putea introduce pe piață semințe de cânepă, semințe de mac, produse derivate din acestea sau care le conțin, precum și unități care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală.

Principalele neconformități identificate se referă la 
-    neasigurarea trasabilității și a conformității produselor alimentare; 
-    lipsa programelor de autocontrol sau în cadrul programelor de autocontrol nu sunt cuprinse determinări pentru tetrahidrocanabinol (THC) și alcaloizi de opiu, dupa caz;
-    nerespectarea condițiilor de igienă și care țin de implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, conform legislației în vigoare;
-    desfășurarea de activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Pentru neconformitățile identificate în aceste tipuri de unități, au fost acordate 10 amenzi în cuantum de 81.200 de lei. 
Până în prezent, s-au efectuat 1.177 de controale oficiale si au fost prelevate 82 de probe. Dintre acestea 8 probe de mac sunt neconforme (depășirea limitelor admise de alcaloizi din opiu) și a fost reținută cantitatea de 10.523 de Kg în valoare de 122.127 de lei.

Sub supravegherea inspectorilor ANSVSA, conform legislației aplicabile, aceste produse urmează ori să fie supuse unor metode de prelucrare care reduc conținutul de alcaloizi de opiu și efectele acestora (iar la finalul procesului se analizează din nou pentru verificarea conformării limitelor), ori să fie distruse, în funcție de fiecare situație în parte.
Au fost sesizate instituții abilitate ale statului, care desfășoară investigații pe domeniul de competență. Controalele cu această tematică continuă.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ACUM HAI SA INTERZICEM MACUL DAR SA-I LASAM PE TRAFICANTI SA VANDA NESTINGHERITI HEROINA SI COCAINA CU PROTECTIA AUTORITATILOR. VAI DE CAPUL NOSTRU!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468