REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

SUA: Chelsea Manning nu va coopera în ancheta privind cazul Assange, în pofida riscului unei condamnări la închisoare

SUA: Chelsea Manning nu va coopera în ancheta privind cazul Assange, în pofida riscului unei condamnări la închisoare

Replica API 14 mai 2019 | 00:00 301

Chelsea Manning

Fosta analistă militară americană Chelsea Manning a declarat că nu este dispusă să răspundă la întrebările justiţiei din SUA privind fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, chiar dacă acest refuz ar putea însemna o nouă condamnare la închisoare, relatează AFP.

Chelsea Manning, care a stat deja şapte ani în închisoare pentru că a transmis peste 750.000 de documente diplomatice şi militare către WikiLeaks în 2010, a fost trimisă după gratii, la 8 martie pentru ''ultraj la adresa justiţiei'' deoarece a refuzat să depună mărturie în faţa unui mare juriu format pentru a-l ancheta pe Julian Assange.

Ea a fost eliberată joi din motive tehnice, marele juriu care urma să o audieze aflându-se la încheierea mandatului. Dar un nou colectiv de cetăţeni tocmai a fost format prin tragere la sorţi pentru a continua ancheta şi Chelsea Manning a fost convocată din nou pentru 15 mai.

"Au spus deja că vor să-mi pună aceleaşi întrebări (...) Voi refuza să răspund", a declarat ea duminică pentru CNN. "Nu am nimic nou de spus" şi "nu-mi place secretul din jurul marilor jurii", a explicat ea.

Un instrument-cheie al sistemului de justiţie american, aceste grupuri de cetăţeni sunt înfiinţate în cele mai grave cazuri penale şi sunt însărcinate să ancheteze în condiţii de maximă confidenţialitate.

Chelsea Manning speră totuşi să scape de o nouă încarcerare. "Avem un dosar mai puternic în ceea ce priveşte obiecţiile legale" decât ultima dată, a dat asigurări fostul analist militar american Bradley Manning - care a făcut un tratament de schimbare de sex pentru a deveni femeie cu numele Chelsea Manning.

Ea a apreciat că procedurile în curs în Statele Unite împotriva lui Julian Assange fac parte dintr-o campanie dusă, în opinia ei, de guvernul lui Donald Trump împotriva jurnaliştilor.

Australianul Julian Assange, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat la 11 aprilie la ambasada Ecuadorului din Londra, unde a stat refugiat timp de şapte ani, în urma unei cereri de extrădare a Statelor Unite. Ulterior, Washingtonul a dezvăluit că el fusese inculpat în urmă cu un an de marele juriu în faţa căruia Chelsea Manning a refuzat să depună mărturie.

"Această administraţie doreşte în mod clar să atace jurnaliştii. Dacă va reuşi (...), cred că vom vedea numeroase inculpări ale unor jurnalişti care se ocupă de probleme de securitate naţională sau care sunt consideraţi perturbatori", a spus Chelsea Manning.

Chelsea Manning a fost condamnată în 2013 la 35 de ani de închisoare de o curte marţială pentru sustragerea şi transmiterea către WikiLeaks a circa 750.000 de cablograme diplomatice şi informaţii militare, care au pus SUA într-o situaţie jenantă.

Sentinţa sa a fost comutată de preşedintele Barack Obama şi ea a fost eliberată în mai 2017 după şapte ani de închisoare, timp în care a început procedurile de schimbare de sex. Chelsea Manning, născută băiat sub numele Bradley, a devenită o figură simbolică pentru persoanele transgender, notează AFP.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108