REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

SUA: Viitorul pastilei pentru întreruperea sarcinii dezbătut miercuri într-un tribunal

SUA: Viitorul pastilei pentru întreruperea sarcinii dezbătut miercuri într-un tribunal

A.F. 15 martie 2023 | 00:00 192

Viitorul pilulei pentru întreruperea sarcinii în Statele Unite se va juca miercuri în faţa unui magistrat ultra-conservator căruia opozanţii avortului îi cer să suspende autorizaţia emisă în urmă cu 23 de ani de către autoritatea de reglementare a medicamentelor, notează AFP.

 SUA: Viitorul pastilei pentru intreruperea sarcinii dezbatut miercuri intr-un tribunal

Matthew Kacsmaryk, care a fost jurist pentru o organizaţie creştină înainte de a fi numit judecător federal de fostul preşedinte republican Donald Trump, va asculta argumentele părţilor într-un tribunal federal la Amarillo, în nordul Texasului.

El va putea apoi să-şi pronunţe oricând decizia în acest caz, susceptibilă de a avea un impact la fel de răsunător precum decizia Curţii Supreme a Statelor Unite care a aruncat în aer, în iunie, dreptul femeilor la întrerupere de sarcină.

În noiembrie, o coaliţie de medici şi grupuri anti-avort i-au trimis o plângere împotriva Administraţiei americane pentru medicamente (FDA) pe care o acuză că a autorizat în urmă cu 23 de ani mifepristona, dintre cele două medicamente utilizate de clinicile de avort pentru întreruperea sarcinii.

Reclamanţii acuză FDA că a ales "politica în locul ştiinţei", aprobând o substanţă chimică susceptibilă în opinia lor să creeze complicaţii şi că şi-a "depăşit prerogativele" în acest caz.

În aşteptarea examinării argumentelor de fond, aceştia îi cer judecătorului Kacsmaryk să suspende imediat autorizarea mifepristonei pe întreg teritoriul Statelor Unite.

O astfel de decizie ar fi "devastatoare pentru femei", a denunţat în urmă cu zece zile purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Din anul 2000, peste 5,6 milioane de femei au folosit această pilulă în Statele Unite, iar o mică parte (mai puţin de 1.500) au avut ulterior complicaţii fără a fi stabilită o legătură, potrivit FDA.

În prezent, majoritatea (53%) întreruperilor de sarcină sunt pe bază de medicamente, o procedură mai puţin intruzivă şi mai puţin costisitoare decât avorturile chirurgicale.

De când Curtea Supremă a Statelor Unite a redat libertatea de a legifera fiecărui stat, aproximativ cincisprezece dintre ele au interzis întreruperile de sarcină pe teritoriul lor, iar pastilele de avort nu sunt autorizate acolo.

Dar femeile însărcinate din aceste state pot merge în continuare în statele vecine pentru a obţine pastilele. Altele şi le procură discret prin poştă, reaminteşte AFP, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468