REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tabără (ASAS): Trebuie suspendate importurile de produse avicole din ţările în care există gripa aviară

Tabără (ASAS): Trebuie suspendate importurile de produse avicole din ţările în care există gripa aviară

Replica API 22 ianuarie 2020 | 00:00 382

România trebuia să oprească importurile de produse avicole de orice fel din ţările în care există gripa aviară, măcar pentru o perioadă de timp, întrucât această boală reprezintă un pericol iminent şi este una dintre cele mai mari probleme pe care le avem la această dată, susţine Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ''Gheorghe Ionescu-Şiseşti''.

"Gripa aviară este una dintre cele mai mari probleme pe care le avem la această dată, dar şi un pericol iminent. În opinia mea, în primul rând trebuiau oprite, sub orice formă, importurile de produse de orice fel din ţările care au gripă aviară: Ungaria, Polonia, Slovacia, măcar pentru o perioadă de timp. Era primă măsură care trebuia luată. Nu se poate, când ştii că ai în jur ţări cu focare să nu iei măsurile preventive, inclusiv suspendarea importurilor de material din avicultură, din Polonia şi din restul ţărilor. Mergem cu probleme argumentate, dar şi cu curaj la Comisia Europeană şi explicăm de ce trebuie să luăm această măsură, pentru că altfel vom cheltui banii europeni. În schimb, noi am continuat să importăm, ştiind că Polonia este burduşită de gripă aviară. Mai grav, s-a constatat că toate magazinele din vestul ţării sunt pline de carne importată din Polonia", a declarat pentru AGERPRES preşedintele ASAS, Valeriu Tabără.

Acesta afirmă că autorităţile nu au învăţat nimic din episodul de pestă porcină africană, care practic a fost scăpat de sub control, deşi Academia a venit din timp şi atunci şi acum cu soluţii pe care "nu ne-a luat nimeni în seamă".

"Nouă nu ni s-a cerut părerea, deşi avem la ASAS secţiile ştiinţifice pe care le sprijină şi statul. Nu este adevărat că nu putem face nimic în relaţia cu Polonia, pentru că este vorba de schimburi intra-comunitare. Există regimul pe care îl impui pentru a bloca o astfel de boală, întrucât îi afectează şi pe colegii noştri europeni. Dacă eu o las să se extindă, nu am învăţat nimic din ceea ce înseamnă pesta porcină africană pe care practic am scăpat-o de sub control şi nu ştim cum mai putem rezolva. Academia a venit şi atunci din timp şi a spus aşa ceva, dar nu ne-a luat nimeni în seamă. Acum, în cazul gripei aviare, este la fel. Şi mai mult, îmi pare rău că într-o seară, pe un post de televiziune, care chiar dorea să trateze serios problema, cei care trebuia să dea explicaţii nu au vrut să intre pe post. Este inadmisibil ca şef de instituţie publică, cu profesioniştii pe domeniu, cu un învăţământ ştiinţific de mare clasă, să nu ieşi pe post să spui ce e de făcut, pentru că oricum nu s-au luat măsuri la timp, deşi s-au cerut", a explicat Tabără.

Preşedintele ASAS a subliniat că industria avicolă din România este una dintre cele mai moderne din Uniunea Europeană, iar carnea românească de pasăre este preferată la export datorită calităţii ei, chiar dacă este mai scumpă. În schimb, pe piaţa internă se aduce din import carne foarte ieftină şi din păcate chiar din ţări în care evoluează gripa aviară, scrie agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar pe chioveanu il fute grija de oile arabitoilor borati! de plavaul oligofren de oros, ce nume pur romanesc, ce sa mai zicem?!?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108