REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Taxa de poluare la înmatricularea autoturismelor second-hand "sufocă" instanţele

Taxa de poluare la înmatricularea autoturismelor second-hand "sufocă" instanţele

Replica API 2 august 2012 | 00:00 89

Avalanşă de procese

Avalanşă de procese

Avalanşă de procese la instanţa constănţeană privind înmatricularea autovehiculelor second hand fără plata taxei de poluare! Sute de procese sunt pe rol în acest sens, iar mai mult de 90 % din cereri sunt acceptate, însă contestate de instituţia Prefectului. Principalul argument care stă la baza acţionării în instanţă a taxei de poluare este articolul 90 din Tratatul European care prevede că nici un stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect produselor naţionale similare.

Înalta Curte de Casaţie si Justiţie a decis, la începutul anului, că taxa de poluare achitată la autoturismele achiziţionate second hand trebuie restituită. Cu toatea acestea, posesorii autoturismelor vechi nu-şi pot înmatricula maşinile dacă nu plătesc această taxă. Cum nici Guvernul şi nici Parlamentul nu vor lua măsuri pentru restituirea din oficiu a taxelor prelevate ilicit, singura cale de recuperare a sumelor de bani plătite cu titlu de taxă de poluare, nu rămâne decât cea litigioasă. Pe rolul instanţei constănţene există sute de dosare având ca obiect înmatricularea autotursimelor fără plata taxei de poluare sau restituirea taxei de poluare, intentate împotriva Instituţiei Prefectului, prin Serviciul Public Comunitar regim de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. Preşedintele Curţii de Apel Constanţa, judecătorul Nicolae Stanciu, spune că aproape toţi cei care deschis acţiuni în instanţă au câştig de cauză, însă statul efectuează recurs. "Este dreptul lor să deschidă acţiune în instanţă pentru că statul nu-i lasă să-şi înmatriculeze maşinile fără să plătească taxa. 90% din cei care au deschis acţiune au câştigat, dar prefectura efectuează recurs. Acum sunt şi foarte multe dosare pe rol pentru că este şi vacanţă judecătorească. Am păstrat câte 100 pentru şedinţele din iulie, august, altele după vacanţă", a declarat Nicolae Stanciu. Oamenii se bazează în instanţă pe articolul 90 din Tratatul European care prevede că nici un stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect produselor naţionale similare.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108