REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Taxe mai mari sau nu - iată ce spun primarii din judeţ

Taxe mai mari sau nu - iată ce spun primarii din judeţ

Replica API 12 ianuarie 2013 | 00:00 141

"Dacă nu indexez, nu mai primesc fonduri"

"Dacă nu indexez, nu mai primesc fonduri"

Guvernul a adoptat şi publicat miercuri ordonanţa prin care autorităţile locale pot indexa sau nu taxele locale. Liberalul Ionel Chiriţă, preşedintele executiv al Asociaţiei Oraşelor din România, spune că prim ministrul nu este destul de bine informat şi că primarii nu au nevoie de această ordonanţă. Legea 286 îi obligă să mărească cu 16%, dar, în acelaşi timp, au voie să reducă sau să scutească populaţia pentru locuinţa de domiciuliu de la plata impozitului. Chiriţă îl atacă şi pe fostul premier, Emil Boc, actual primar al Clujului.

"Emil Boc a declarat că trebuie să pregătească ordonanţa în aprilie şi să o dea în luna mai. Într-adevăr, până la 30 aprilie, trebuia să se dea hotărârea privind indexarea cu inflaţia, însă nu să o dea în mai. E pe lângă lege. Art. 292 spune clar că până la 30 aprilie, sumele indexate se iniţiază în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei şi se aprobă prin hotărârea de guvern emisă până pe 30 aprilie a fiecărui an. Deci, nu o pregătim în aprilie şi o dăm în mai. N-a dat hotărârea vechiul guvern, n-a vrut să supere lumea. A venit USL, n-au dat-o nici ei, deşi la un moment dat au pus-o pe site, apoi au scos-o şi au venit cu ea după alegeri", a spus Chiriţă. Numai că, din punctul lui de vedere, Victor Ponta nu s-a documentat destul de bine, iar ordonanţa lui este... pe lângă lege. "Victor Ponta a intrat într-o chestie dezinformată, că primarul are posibilitatea să mărească sau să micşoreze cu 20 %. Prin urmare, primarul măreşte cu 16%, dar dacă micşorează cu 20%, practic, impozitul poate să scadă cu 4%. Nu-i adevărat. Primarul n-are posibilitatea decât să crească cu 20%, nu să scadă. Autoritatea locală poate să creeze cote adiţionale de până la 20%. De scăzut, niciodată. N-au mai dat hotărârea de guvern şi au publicat-o, totuşi, pe 28 decembrie. Că toate discuţiile au fost înainte de Crăciun. Acum, Ponta spune că dă o ordonanţă de urgenţă prin care spune că modifică Codul Fiscal şi le dă posbililitatea primarilor să nu fie obligaţi să aplice hotărârea", a precizat Chiriţă. Ceea ce s-a şi întâmplat, zilele trecute.

Ce spun primarii despre ordonanţa lui Victor Ponta?

Edilii constănţeni sunt de acord cu ordonanţa premierului Victor Ponta. "Este o clarificare. E un temei sigur, legal, pentru a nu obliga creşterea taxelor pe 2013. Eu nu le voi majora", a spus Valentin Vrabie, primarul din Peştera. Cât despre ameninţarea premierului Ponta că nu va da bani primăriilor care nu măresc taxele, Vrabie a spus că: "Noi oricum nu primeam bani. Nu suntem dintre acele primării care stăm cu mâna întinsă. Noi muncim ca să avem". De aceeaşi părere este şi edilul liberal Marian Iordache. "Dacă nu se adopta această hotărâre, am fi fost obligaţi să mărim taxele. Această ordonanţă este foarte bună. Era nevoie de ea pentru cei care vor să păstreze nivelul de anul trecut. Noi vom păstra nivelul de anul trecut şi nu voi mări taxele şi impozitele", a spus Marian Iordache, primarul din Medgidia. Primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, a mărit taxele, conform legii. Că, ulterior, a venit clarificarea potrivit căreia nu există această obligaţie, nu contează. "Păi, nu măream şi apoi nu mi se dădeau fonduri. Oricum, nu taxele sunt mărite, cei 16% nu se referă la toate taxele", a spus Anghel.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108