REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Telefoane şi droguri în penitenciare: ce au păţit puşcăriaşii prinşi cu obiecte interzise

Telefoane şi droguri în penitenciare: ce au păţit puşcăriaşii prinşi cu obiecte interzise

Replica API 7 decembrie 2018 | 00:00 353

Persoanele private de libertate nu respectă condiţiile de încarcerare. Potrivit unei statistici emise de reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor (ANP), la solicitarea cotidinului Replica de Constanţa, în perioada ianuarie - octombrie 2018, în Penitenciarul Poarta Albă au fost găsite 199 de telefoane mobile (46 înainte de intrarea în posesie şi 153 după intarea în posesie).

Pe de altă parte, în aceeaşi perioadă, în Penitenciarul Tulcea au fost descoperite un număr de 405 de telefoane mobile (40 înainte de intarea în posesie şi 365 după intrarea în posesie). Deţinuţii au încercat să introducă şi susbstanţe susceptibile a fi stupefiante. În Penitenciarul din Poarta Albă au fost introduse 19 astfel de substanţe (3 înainte de intarea în posesie, 16 după intrarea în posesie), iar la Tulcea s-au descoperit opt substanţe susceptibile a fi stupefiante dintre care trei înainte de punerea în posesie şi cinci după punerea în posesie.

Au ascuns obiectele chiar şi în cavităţi corporale

Repezentanţii ANP au precizat şi care sunt metodele la care au aplelat deţinuţii de la Poarta Albă şi Tulcea pentru introducerea obiectelor interzise în penitenciare. Astfel, condamnaţii disimulează substanţele interzise şi telefoanele mobile în articole de îmbrăcăminte şi cazarmament, precum şi în alimentele care sunt aduse de aparţinători cu ocazia acordării dreptului la pachet. Lucrurile interzise sunt dismulate în genţi, obiecte vestimentare sau chiar cavităţi corporale.

Oficialii ANF vorbesc şi despre dismilarea substanţelor interzise în corespondenţa adresată deţinuţilor. Şi în momentul transferării de la un pencitenciar la altul au fost cazuri în care asupra deţinuţilor au fost găsite astfel de obiecte. Aruncarea de obiecte interzise peste gardul penitenciarului este o altă partică întâlnită în rândul persoanelor private de libertate.

Dismularea substanţelor interzise şi a telefoanelor mobile în genţi, obiecte vestimentare, mijloace auto, de către persoanele care au acces în penitenciar este o altă metodă la care deţinuţii în complicitate cu aparţinătorii lor apelează, şi încalcă astfel regulile din cele două penitenciare.

Fără pachet, fără vizite, sub supraveghere

Deţinuţii nu scapă nepedepsiţi. Pierd dreptul la vizită şi pot ajunge chiar să treacă de la un regim de detenţie permisiv la unul restrictive. “Se confiscă obiectele, se întocmeşte raport de incidenţă, deţinutul intră în comisia de disciplină, i se întocmeşte raport de pedepsire. Se merge de la interzicerea unor drepturi - dreptul la pachet şi vizită, până la schimbarea regimului de detenţie, ceea ce presupune trecerea dintr-un regim permisiv într-unul mai restrictive, de la deschis la semideschis, de la semideschis la închis.

Închis înseamnă în interiorul locului de detenţie sub supravegher. În regimul semideschis deţinutul se află în interiorul locului de deţinere fără supraveghere, iar în regimul deschis se află în exteriorul locului de deţinere fără supraveghere. Regimul semideschis este posibil şi în afara locului de deţinere, dar cu supraveghere”,a precizat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, Gabriel Botezan.

Aparţinătorii deferiţi poliţiei

Dacă aparţinătorii sunt prinşi pe picior greşit, aceştia sunt deferiţi organelor de poliţie. “Se întrerupe vizita sau vizita programată efectiv nu mai are loc şi se anunţă organele de poliţie din localitatea limtrofă, din Valu lui Traian sau Poarta Albă. Aparţinătorii sunt reţinuţi pentru cercetări, audieri, declaraţii. Se poate ajunge la interzicerea dreptului la vizită pe o perioadă de timp până la şase luni. Dacă asupra lor sunt găsite substanţa susceptibile a fi stupefiante se merge mai departe şi se sesizează DIICOT sau BCCO, organelle de specialitate din cadrul poliţiei”, a explicat Gabriel Botezan.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
telefoane iar apoi ii dau pe binga pe parnaiasi.
0
1
Eu am avut si telefon si ce a vrut plua mea. Aveam grija de baieti , mai reparam prin sectie cate ceva, totul e sa dai spaga. Daca nu ai si te prinde ... e treaba ta apari la ziar. Daca esti smecher , e mai bine ca acasa.
0
0
Caraleii fac.... multe in puscarii, pe bani frumosi ,amistia care va venii le va da concediu cel putin 15, 20 de zile , sunt tare surmenati ,apoi la...treaba !
2
3
Ati inventat un nou cuvant "DISMULA"? Sau poate ati vrut sa scrieti "DISIMULA"!
0
1
puscariasii sunt mana-n mana cu gardienii ,ei sunt ce-i care le faciliteaza aceste ilegalitati.
7
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108