REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Theodor Paleologu: "Puterea te face s-o iei razna sau ajungi în politică pentru că eşti deja diliu?"

Theodor Paleologu: "Puterea te face s-o iei razna sau ajungi în politică pentru că eşti deja diliu?"

Replica API 20 august 2011 | 00:00 206

Vicepreşedintele PDL, în exclusivitate pentru "Replica"

Vicepreşedintele PDL, în exclusivitate pentru "Replica"

Tânărul Theodor Paleologu, vicepreşedinte al PDL şi fost ministru al Culturii, este unul din personajele despre care ai impresia că nu obişnuieşte să se delecteze alături de "băieţii" mai mari de moravurile uşoare ale politicii, despre care ştim cu toţii cam ce hram cu felinar roşu-n gard poartă. Ascultându-l vorbind despre culturile politice conflictuale ori consensuale, despre relaţia de ură dintre PDL şi PNL văzută prin prisma "narcisismului diferenţelor minore", teoretizat de Freud ori despre termeni fantasmagorici pentru noi precum "virtute" sau "etică" în politica românească, îţi spui că e cel puţin inocent. Sau chiar "diliu", după cum singur se amuza a crede că ar fi fost privit de tinerii din PDL Sectorul 5, cărora le-a vorbit vineri, la Şcoala de vară organizată în Eforie Sud, timp de 3 zile, de liderul seniorilor din această organizaţie, deputatul Ştefan Daniel Pirpiriu, secretar general adjunct pe zona de sud al PDL.

Paleologu este un partener de discuţii cât se poate de agreabil, măcar pentru faptul că ştie să râdă, dar şi să te facă să priveşti politica altfel, într-un mediu politic românesc încrâncenat, "foarte toxic", definit de aproape un sfert de secol de un război continuu. "Le-am vorbit tinerilor despre o chestiune demodată: virtutea politică. Le-am pus şi întrebări, pentru că am vrut să văd ce motivaţie au, ce modele politice, cred că se şi întrebau: "ce-o mai fi şi cu diliul ăsta pe aici?!", s-a amuzat Paleologu. "Am vrut să le formez baza teoretică pe o temă care nu e obişnuită la noi, pentru că nu se vorbeşte aproape deloc, în discursul politic românesc, despre virtute, etică, moralitate", ne-a expus vicepreşedintele PDL câte ceva din scopul prezenţei sale la şcoala juniorilor PDL din Sectorul 5. Pornind de la aceste cuvinte mari, fără doar şi poate inexistente în bagajul politic al imensei majorităţi a aleşilor noştri, am rămas puţin în zona teoretică, pentru a vedea cum percepe politica cel care promitea delegaţilor pedelişti că le face cinste cu şampanie dacă-l vor alege preşedinte al PDL, la convenţia naţională din luna mai. "Nu sunt suficiente virtuţile, e vorba şi de înzestrare politică. Politica e singura meserie în care nu e nevoie să ai vocaţie pentru a avea succes, pentru că, aici, 50% e noroc", este de părere Paleologu.

Nu ajungi ministru doar pentru că eşti deştept

Evident, l-am întrebat dacă el se simte norocos, ca politician, iar răspunsul a fost sincer. "Fără îndoială, am avut noroc şi consider că nu merit ce mi s-a întâmplat. E bine să ne gândim la noroc şi să ne vedem lungul nasului, să nu ni se urce la cap; nu ajungi ministru doar pentru că eşti deştept. Nu numai că puterea corupe, dar îţi ia şi minţile. Tocmai de aceea, le-am vorbit tinerilor din PDL şi despre nebunie în politică", ne-a mai spus liderul PDL. "Aici avem o discuţie de genul ce a fost mai întâi, oul sau găina? Puterea te face s-o iei razna sau ajungi în politică pentru că eşti deja diliu? Oricum ar fi, mediul politic este unul patogen", ne-a mărturisit Paleologu. Vom reveni

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108