REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

THR Marea Neagră a devenit istorie. După ce și-a vândut și închiriat toate hotelurile, a dat afară și majoritatea angajaților

THR Marea Neagră a devenit istorie. După ce și-a vândut și închiriat toate hotelurile, a dat afară și majoritatea angajaților

Andreea POPA 31 iulie 2023 | 00:00 11378

THR Marea Neagră și-a dat afară 50 din cei 71 de angajați pe care îi avea la începutul anului și va continua să epureze personalul rămas, din care vor rămâne directorii și câțiva salariați. Măsura face parte dintr-un plan radical de restructurare a societății, care a constat până acum în vânzarea sau închirierea tuturor hotelurilor care o făceau la un moment dat cea mai mare companie de turism din sud-estul Europei. 

THR Marea Neagra a devenit istorie. Dupa ce si-a vandut si inchiriat toate hotelurile, a dat afara si majoritatea angajatilor

Despre THR Marea Neagră SA se va vorbi de acum doar la trecut, atunci când se va face referire la companiile de turism de pe litoralul românesc. Odinioară cea mai mare firmă de turism din sud-estul Europei, cu un patrimoniu uriaș, care cuprindea mii de locuri de cazare, THR Marea Neagră a devenit acum un mic business local, care trăiește din închirierea puținelor spații rămase nevândute.

Ședință extraordinară pentru ”planul de restructurare operațională”

În termeni economici, acesta a vrut să fie ”planul de restructurare operațională a companiei”, aprobat în martie 2023 și prevăzut a fi dus la îndeplinire până la sfârșitul acestui an. 

Vineri, 28 iulie, la THR Marea Neagră a avut loc ședință extraordinară AGA, în care urma să fie aprobat un raport privind realizarea planului de restructurare de până acum. În mod oarecum ciudat, compania nu a raportat Bursei de Valori București rezultatele ședinței.

Din documentele publicate însă pe site-ul THR Marea Neagră reies elementele definitorii ale acestui plan, așa cum a fost el conceput de patron (Transilvania Investments Alliance SA Brașov, fosta SIF Transilvania) și dus la îndeplinire de administratorii Stelian Gavril, Șerban Valentin Marin și Mihaela Ichim, care este și director general.

THR Marea Neagra a devenit istorie. Dupa ce si-a vandut si inchiriat toate hotelurile, a dat afara si majoritatea angajatilor

Decembrie 2022, ultima lună când THR Marea Neagră era una dintre cele mai mari firme de turism din sud-estul Europei

Documentele explicative menționate amintesc că ”în perioada 16-20.12.2022 au fost organizate licitații publice, cu strigare, pentru închirierea următoarelor active: Complexul hotelier Bran-Brad-Bega din stațiunea Eforie Nord și a următoarelor imobile din stațiunea Saturn: Complex hotelier Aida, Restaurant Prahova, Complex hotelier Semiramis, Complex Tosca, Complex hotelier Siret și Complex hotelier Sirena”.

”În urma licitațiilor publice derulate au fost adjudecate următoarele: Complex hotelier Bran-Brad-Bega, Complex hotelier Siret și Complex hotelier Sirena. Activele: Restaurant Prahova, Complex hotelier Semiramis și Complex Tosca nu au prezentat interes în scopul închirierii, nicio persoană nu s-a prezentat la licitația organizată”, arată THR Marea Neagră.

Ulterior, ”la sfârșitul lunii decembrie 2022, conducerea executivă a societății a semnat contracte de închiriere pentru Complexul hotelier Bran-Brad-Bega, Complexul hotelier Siret și Complexul hotelier Sirena. Pentru Complex turistic Aida din stațiunea Saturn, contractul de închiriere a fost semnat în cursul lunii ianuarie 2023”.

THR Marea Neagra a devenit istorie. Dupa ce si-a vandut si inchiriat toate hotelurile, a dat afara si majoritatea angajatilor

În ce ordine s-au vândut și închiriat hotelurile THR Marea Neagră

De asemenea, ”în perioada 25 – 31.01.2023 au fost organizate licitații publice, cu strigare, pentru vânzarea următoarelor active, conform Hotărârii AGEA nr. 2/29.11.2022, respectiv: Complex hotelier Venus din stațiunea Eforie Nord -Hotel Jupiter din stațiunea Eforie Nord - Complex hotelier Capitol din stațiunea Eforie Sud – Complex hotelier Măgura din stațiunea Eforie Sud - Complexul hotelier Brad-Bran-Bega din stațiunea Eforie Nord- Băi Reci nămol din Eforie Sud - Complex hotelier Diana din Eforie Nord - Grup Gospodăresc Eforie și Ateliere din Eforie Nord - Grup Gospodăresc Jupiter din Jupiter - Restaurant Pelican din Saturn -m. Teren liber în suprafață de 21.366 mp din Saturn. În urma licitațiilor derulate au fost adjudecate următoarele active: Complex hotelier Venus, Grup Gospodăresc Eforie și Ateliere din Eforie Nord și Grup Gospodăresc Jupiter”.

După doar două luni, ”în luna martie 2023 au fost organizate licitații publice, cu strigare, pentru închirierea următoarelor active: Complex turistic Cleopatra, Complex turistic Narcis, Complex turistic Balada, Complex turistic Cerna, Bufet Narcis și Grădinița Hora – din stațiunea Saturn, Complex turistic Vraja Mării din Eforie Nord și Băi Reci Nămol din Eforie Sud și prin atribuire directă - Complex turistic Hora. În urma procedurilor derulate au fost închiriate toate activele menționate anterior”.

THR Marea Neagra a devenit istorie. Dupa ce si-a vandut si inchiriat toate hotelurile, a dat afara si majoritatea angajatilor

După ce a vândut tot, THR Marea Neagră dă afară (aproape) tot

Fără hoteluri prin care să-și desfășoare activitatea de bază, aceea de turism, THR Marea Neagră se vede nevoită să ia următorul pas logic și să dea afară aproape toți angajații.

”Implementarea Planului de valorificare a condus la conturarea unui alt model de business, sens în care, Consiliul de Administrație al societății, prin Decizia nr. 5/01.02.2023, a dispus desființarea tuturor posturilor din zona operațională și efectuarea unei analize cu privire la noua structură de personal din perspectiva necesității reducerii/desființării unor posturi, inclusiv a personalului angajat cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, care activează în TESA. La data de 01.01.2023, structura organizatorică cuprindea un număr de 71 de posturi. Reorganizarea a fost realizată treptat, numărul angajaților în plată scăzând considerabil de la lună, la lună. În consecință, la data de 15.05.2023, Consiliul de Administrație a aprobat noua organigramă a societății, pe noul model de business, ce cuprinde un număr de 22 de posturi + 1 post Director general”, se arată în documentul companiei.

Ce angajați mai are THR Marea Neagră

Din 71 de angajați câți avea acum câteva luni, THR Marea Neagră a ajuns la această dată la 24 de salariați, din care încă 2 vor ieși la pensie în această vară.

”La nivel funcțional, activitatea societății se desfășoară, la această dată, cu un efectiv de 24 de salariați angajați cu contract individual de muncă, repartizați pe activități după cum urmează: Direcția Patrimoniu, 5 salariați: 1 Director + 4 funcții execuție; Direcția Administrativă, 9 salariați: 1 Director + 8 funcții execuție; Direcția Economică, 5 salariați: 1 Director + 4 funcții execuție; Birou IT, 1 salariat: 1 funcție execuție; Juridic, 2 salariați: 2 funcții execuție. Notă: în următoarele 2 luni, numărul angajaților se va diminua gradual și natural și prin ieșirea la pensie”, se precizează în raportul THR Marea Neagră. 

De la un profit de 58,8 milioane lei în 2021, la pierderi de 12,2 milioane lei în 2022

Compania deținea până de curând 12 hoteluri, care o făceau cea mai mare firmă de turism din sud-estul Europei: Complex Bran-Brad-Bega, Hotel Vraja Mării și Hotel Venus, din Eforie Nord; Hotel Ancora, din Eforie Sud; Hotel Cleopatra, Hotel Narcis, Hotel Balada, Hotel Hora, Hotel Sirena, Hotel Cerna, Hotel Aida și Hotel Siret- toate din Saturn. Acestora li se adaugă 9 restaurante, 4 baruri și un bufet.

Turismul a devenit practic peste noapte istorie, în condițiile în care THR Marea Neagră a raportat, pentru anul fiscal 2022,  venituri de 45.398.892 lei și pierderi de 12.260.255 lei. O prăbușire a afacerilor, după veniturile de 117.460.954 lei din 2021, când înregistra un profit de 58.801.786 lei. 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta inseamna distrugere ce a avut ceast tara si ce a ajuns, asta s a urmarit, distrugere, s au inbogatit pe seama statului , acele hoteluri trebuiau sa aduca venituri la stat nu pentru diversi, am ajuns vai mama noastra
0
0
pastrat directorii, pai nu ei au dat gaura? Sunteti nebuni sau partasi???
9
0
dna linica stan are contributie la disatrugere,este vinovata de tot .
6
3
Lichidare infractionala cu complicitatea guvernelor si organelor cu atributii de control si sanctionare in primul rand procuratura si chiar a parlamentelor care ar trebui sa se ocupe de toate marile probleme ale tarii inclusiv cele ca astea; stat condus de analfabeti si infractori; lasati orice speranta cei care va mai nasteti aici si plecati in afara fara sa mai priviti in urma
5
0
Va place,nu va place după plecarea directoarei Linica Stan a venit potopul.Nimeni nu este perfect dar aceasta femeie a ținut societatea in viața,se raporta profit in fiecare am,noi aveam de munca,ce vremuri…
6
6
La fel ca la ANR, unde sefii au salarii prea mari , spagi garantate lunar de la armatori, masini la poarta toti incompetentii chipurile ca au nevoie in afara programului daca este vreo urgenta ( niciodata nu este cazul credeti-ne pe noi astia mai p****i care muncim), prostimea si angajatii de rand stau pe 3-4000 lei si mor de foame dar lumea ne percepe ca smecherii portului ca asa sunt vazuti sefii. Sindicatul este de c***t, Lita o sluga infecta care una-doua ti-o arunca pe legile proaste din trecut. Femeia de serviciu si soferii de la APC ne dau rusine la salarii si prime. Stai sa vezi de ziua marinei cum iau ei 1500 lei si la ANR 150 Lei. Sa-mi bag p..a in voi Dumitrache, Trandafir, Lita, ca ne bat bancile la usa si rusine celorlalti angajati care nu aveti curajul sa iesim cu totii in fata ANR-ULUI si sa facem greva.
3
0
Un articol despre cine le-a luat cand citim ?
7
0
S a praduit tot Romania te iubesc
9
1
Asta a fost scopul sa se distruga tot.,,Lucrul bine facut "l-a inceput priceputa de Linica Stan pe care nu a intrebat-o nimeni nimic! Jale a ramas in urma ei,a distrus societetea de turism,a transformat-o in ograda proprie si dupa ea,potopul!
11
2
Ar trebui sa plătească toți cei care s au perindat de la Linica Stan încoace pentru jocurile făcute, banii furați și felul în care au gestionat aceasta companie împreună cu SIF. Mihai Zamfir, Narcisa Moșoiu, Mihaela Ichim, Frățilă. PĂCAT, MARE PACAT. CE angajați capabili avea odinioară, elita, profesioniști, apoi ca în toată tara au început scursurile. Sunt curios , Loredana Vlad, pila lui Ichim se afla printre cei dați afară? Este doar un exemplu. O companie de care vorbim la trecut, dar cei care au rămas iau salarii de peste 10000 lei.
11
1
Mare directoare duamna Mihaela, pe ce pune mana, praful se alege ! Intocmai ca si ilustrul sau fratior, Tudorica din balta !
13
2
Am o singura intrebare: cine plateste prejudiciul adus statului? Cine a hotarat vanzarea? Cine a aprobat-o? Cine a pus in opera aceste hotarari? Calculat prejudiciul si pus in sarcina acestora, sechestru pe averi si executari silite in regim de urgenta. Petru restul faptelor justitia sa-si faca treaba in termen de maxim doi ani.
20
7

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468